Strana otevřená ženám? Zelení vítězí

Martina Macková
23. 6. 2006 12:25
Praha - Česko bude mít možná tři ministryně. Přinesli vstřícnost k ženám zelení? Je to možné, stali se totiž stranou nejotevřenější k ženám. Uvnitř: ANKETA

Občanské sdružení Fórum 50 %, které soutěž uspořádalo poprvé, hodnotilo sedm politických stran a nejen podle toho, jaké měly ženy zastoupení na kandidátkách.

"Komise hodnotila také zakotvení tématu rovných příležitostí pro ženy a muže ve volebních programech a vnitřní politice strany, podle počtu žen ve vedení a členské základně," říká Lenka Bennerová, ředitelka Fóra 50%.

1. SZ, 2. KSČM, 3. SNK-ED

Pořadí je tedy jasné: nejotevřenější je k ženám Strana zelených, druhé místo obsadila KSČM a třetí SNK-ED. Další pořadí? ČSSD, US-DEU, KDU-ČSL a ODS.

Strana zelených podle neziskové organizace získala prvenství díky propracovanému volebnímu programu, který přímo obsahuje kapitolu o rovných příležitostech žen a mužů, povinným vnitrostranickým kvótám pro sestavování kandidátek a vnitrostranických orgánů.

"To se také pozitivně projevilo v procentuálním zastoupení žen na kandidátkách do sněmovny", uvedla Jana Smiggels Kavková, členka odborné komise a pracovnice Fóra 50 %.

Zelení slaví vstup do parlamentu
Zelení slaví vstup do parlamentu | Foto: Ludvík Hradilek

ODS a lidovci - žena jen jako matka

Poslední místo pro ODS ale neznamená nejhorší přístup. Rozdíly mezi ODS, KDU-ČSL a US-DEU totiž byly těsné. Tyto strany podle sdružení nedostatečně řeší problém rovných příležitostí obou pohlaví ve svých programech a ve straně.

KDU-ČSL a ODS se propadly také díky velmi nízkému zastoupení žen na kandidátkách a zejména na jejich volitelných místech. "Tyto strany navíc posilují existující genderové stereotypy, neboť roli ženy ztotožňují výhradně s rolí matky, a politiku rovných příležitostí redukují na podporu rodiny," uvedla organizace.

Jen poslanec, už ne poslankyně

České politické strany ale stále mají co zlepšovat, i ty vítězné. Podle organizace totiž žádná z nich dosud důsledně nepoužívá tzv. genderově senzitivní jazyk. "To znamená, že všechny strany mají podle stanov či internetových stránek zatím jen "členy" a "poslance" nikoliv členy a členky, poslance a poslankyně," řekla Benerová.

Lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová.
Lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová. | Foto: Aktuálně.cz

Celkový počet poslankyň v nové poslanecké sněmovně ale po volbách klesl, a to z 34 na 31. Jejich podíl snížil ze 17 procent na 15,5 procenta. Na rozdíl od Slovenska, kde nedávné volby poslaly do parlamentu 25 poslankyň (150 členů celkem) oproti 22 v předchozích volbách. Jejich podíl se zvýšil ze 14,6 na 16 procent.

V Česku se díky preferencím do sněmovny probojovaly tři ženy, na Slovensku se stejnou cestou do parlamentu "prokroužkovaly" také tři kandidátky. Největší podíl preferenčních hlasů získala od českých voličů lidovecká kandidátka Vlasta Parkanová, se kterou se nyní počítá na pozici ministryně obrany.

 

Právě se děje

Další zprávy