Senátní kampaň začala zostra

Jakub Antoš
19. 8. 2006 0:00
Prostějov - Nad policií visí podezření, že šikanovala asistenta Vladimíra Hučína, jednoho z kandidátů do Senátu.

Do senátních voleb zbývají ještě dva měsíce, ale už nyní se ukazuje, jaká jména budou zárukou ostré kampaně.

Kromě manželky premiéra Mirka Topolánka, která oznámila překvapivou kandidaturu proti ODS na Ostravsku, je zatím nejvíce slyšet o bývalém agentovi a zapřisáhlém antikomunistovi Vladimíru Hučínovi.

Senátor Jaromír Štětina rozeslal tiskové prohlášení, v němž uvádí, že policisté vyslýchali šéfa Hučínovy volební kampaně Zbyňka Horvátha i jeho matku.

Senátoři Jaromír Štětina a Karel Schwarzenberg
Senátoři Jaromír Štětina a Karel Schwarzenberg | Foto: www.jaromirstetina.cz

"Považuji takový policejní výslech v době kampaně za bezprecedentní. Je to nepřijatelný způsob zastrašování kandidáta," napsal senátor Štětina, ale v telefonickém rozhovoru připustil, že detaily případu nezná.

Zda policie skutečně nepřípustně zasáhla do politického boje, není jednoznačné. Stojí proti sobě dvě verze toho, co se vlastně stalo: lidí z Hučínova okolí a policistů.

Prostějovská opatrnost

Hučínův asistent Zbyněk Horváth pro deník Aktuálně.cz uvedl, že v podatelně prostějovského magistrátu ohlásil na 1. září setkání s občany. Připojil k ohlášení i veškeré kontaktní údaje.

"Šlo o standardní akci, takových jsem pořádal už stovky," říká Horváth.

Městský úřad v Prostějově kontaktoval městskou policii. "Městskou policii přizveme vždy. Je nutné zjistit, o jakou akci se jedná, a pak dohlížet na pořádek," popisuje postup radnice vedoucí oddělení hospodářské správy Rostislav Barták.

Prostějovská městká policie se pak spojila s pořadatelem. Ten vysvětlil, o jakou akci se jedná, a tím komunikace mezi nimi skončila.

A poté se o oznámení dozvěděla i republiková policie a vyslala za Horváthem své lidi.

V porovnání třeba s pražskou praxí se ukazuje, že v Prostějově volí při povolování akcí velmi opatrný přístup. Magistrát hlavního města například kontaktuje městkou policii jen výběrově. "Městskou policii zavoláme jen v případech, u nichž máme nějaké podezření," říká mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Horváth: Kriminálka vystrašila moji matku

Opatrností radnice to však neskončilo.

Horvátha navštívil policista z kriminální služby zlínské policie ve Zlíně. Nezastihl ho doma, tak alespoň po Horváthově matce žádal informace, kde se její syn nachází a co dělá. Získal i číslo mobilního telefonu. "Ve středu v půl deváté ráno mi zavolal nadporučík Babík a říkal, abych se za půl hodiny dostavil k němu do Zlína. Poté následoval výslech," říká Horváth.

"Jde o neobvyklý postup, nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal," tvrdí šéf volební kampaně.

To deníku Aktuálně cz. potvrdila i senátorka Jitka Seitlová z Přerova. "Nesetkala jsem se s takovou reakcí v žádné obci svého obvodu, kde jsem dělala setkání s občany. Je to překvapivé," řekla Seitlová.

Nadporučík Babík patří do policejního týmu Extrem, Aktuálně.cz se nepodařilo s ním zkontaktovat. Na telefonním čísle policejního týmu se ozýval pouze záznamník.

Policie: Bylo to jinak

Podezření, že policie v případě mítinku využila možnost, jak svému tvrdému kritikovi Vladimíru Hučínovi zkomplikovat život, policisté odmítají. V prohlášení, které sepsali, a které má redakce Aktuálně.cz, trdí, že na ohlášce akce byla uvedena pouze slova "setkání a občany". Museli proto prověřit, oč jde. A když se prý zjistilo, že jde o předvolební mítink, policie ostražitost ztratila.

"To není pravda, oni to věděli. Chtěli jen dělat potíže," je přesvědčen Hučínův spolupracovník Horváth.

"Vždycky jsem akce takto ohlašoval a nikdy jsem s tím problém neměl. Navíc účel setkání policie znala od ředitele strážníků v Prostějově, který se mnou i s Vladimírem Hučínem telefonoval," tvrdí.

Policie: Štětina neříká přesně, co se stalo

Okresní ředitelství policie v Prostějově pak zareagovalo především na prohlášení senátora Štětiny, který médiím oznámil, že je Vladimír Hučín opět šikanován.

"V prohlášení jsou určité údaje, které se nezakládají na pravdě," uvedli policisté. Následuje popis událostí, které zájmu policie o akci pořádanou Zbyňkem Horváthem předcházely.

Podle policie musela zjišťovat podrobnosti o chystaném shromáždění, protože se v ohlášení hovoří "o opakované účasti asi 200 osob na náměstí T.G. Masaryka a to i ve večerních hodinách". Proto se prý kriminalisté zajímali o podrobnosti. "Cílem šetření bylo zejména předejít narušení klidu a veřejného pořádku v uvedené lokalitě, případně zajištění bezpečnosti účastníků," napsali prostějovští policisté.

"Rád bych věřil tomu, že policie svou aktivitu ukončila, ale my máme důvodné podezření se domnívat, že si policejní funkcionáři nepřejí, aby se Vladimír Hučín dostal do jakékoli významné funkce. Protože by vyšlo najevo, že se někteří z nich dostali do svých pozic podvodným způsobem," říká Horváth.

 

Právě se děje

Další zprávy