Senát zamítl zvýšení DPH od příštího roku

ČTK ČTK
16. 8. 2012 19:05
Návrh se vrací zpět do Poslanecké sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát podle očekávání zamítl vládní stabilizační balíček, který zejména zvyšuje daň z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent.

Vláda nyní bude ve sněmovně potřebovat hlasy nejméně 101 koaličních poslanců, aby senátní veto přehlasovala. Některým z nich se ale balíček nelíbí.

Senátoři v úvodu odmítli návrh svého kolegy z ODS Jaroslava Kubery, který chtěl, aby se Senát návrhem nezabýval a odeslal ho rovnou prezidentovi.

Kubera argumentoval tím, že Senát na rozdíl od sněmovny neschvaluje státní rozpočet a že vláda je odpovědná také sněmovně. "Právě proto si myslím, že by bylo rozumnější, abychom nechali tu odpovědnost na Poslanecké sněmovně," navrhoval.

Jak řekl, on sám má se zvýšením daní problém a bude hlasovat proti.

"Můj odpor ke zvyšování daní a k dluhům je tak vysoký, že budu nucen, pokud bude pokračovat jednání, hlasovat proti, což nemá vliv, protože vy, kolegové zleva, jste stejně rozhodnuti tak učinit," řekl.

Proti vládní předloze je hlavně levice, která má v Senátu většinu. 

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je předloha v rozporu s ústavními principy. "Vládní návrh zákona na zvýšení DPH je nejenom legislativní paskvil, který by způsobil v českém právním řádu zmatek, ale navíc jsou vážné pochybnosti vůbec o jeho ústavnosti," uvedl.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) senátorům při představování návrhu řekl, že vláda realizuje 68 procent opatření na výdajové straně rozpočtu a zbylých 32 procent na příjmové straně. Zdůraznil, že daně nikdo nezvyšuje rád.

"Nikdo z nás se nedomnívá, že zvýšení daní je prorůstové opatření," řekl. Vláda je podle něj přesvědčena, že mnohem menším zlem je zdanění spotřeby, a nikoli zdanění výkonu, tedy příjmů.

Zpravodaj hospodářského výboru Petr Pakosta řekl, že způsob zpracování návrhu zákona může být v krajním případě až protiústavní. Podle něj narušuje zásadu, že zákon nový ruší zákon starý.

Také zpravodajka ústavně-právního výboru Dagmar Zvěřinová řekla, že členové výboru vznášeli pochybnosti o konstrukci tohoto zákona. "Vyhodnotili jsme to jako experimentální přístup navrhovatele," popsala to s tím, že takovýto přístup by měli zákonodárci omezovat.

 

Právě se děje

Další zprávy