Senát vrátil snížení platů. Poslanci stvořili nesmysl

Martina Machová Martina Machová
5. 10. 2009 20:35
Kvůli tvořivosti poslanců vznikla neuplatnitelná pravidla
Senát opravoval sněmovnu. "Útok" vedl Jaroslav Kubera
Senát opravoval sněmovnu. "Útok" vedl Jaroslav Kubera | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři vrátili poslancům zákon, kterým se měly snižovat jejich odměny.

Počítají sice s tím, že jejich platy stejně jako platy poslanců, prezidenta, členů vlády a soudců klesnou o plánovaná čtyři procenta, nebudou ale danit náhrady.

Snaží se tak napravit protichůdná ustavení ve dvou souběžných zákonech, které před 14 dny schválila sněmovna, tedy v Janotovu balíčku a "platovém zákoně". Jeden totiž předepisoval zdanění některých peněžních náhrad, vedle toho druhý tvrdil, že náhrady dani z příjmu nepodléhají.

Znamenalo by to, že by se pouze o zdanění poslaneckých náhrad jen hovořilo. Výběr těchto daní by byl ovšem neproveditelný. Do obou zákonů se dostaly oba protimluvy díky pozměňovacích návrhů poslanců běhen hektického schvalování.

Politicky vybalancovaný soubor ekonomických opatření z pera ministra financí Edvarda Janoty, kde se problematické ustanovení nachází, totiž znovu otevírat nechtěli. Rozhodli se tedy pro kličku - pozměňovací návrh vepsali do zákona o platech.  

"Kdybychom opravili balíček, tak by se taky mohlo stát, že kvůli této marginálii by celý padl," vysvětlil rozhodnutí senátorů předseda ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera.

Současně se senátoři rozhodli náhrady u většiny ústavních činitelů do budoucna vymazat.

"Začneme pracovat na zákoně, který by jednou provždy tyto anomálie odstranil, abychom se s tím už nemuseli potýkat," potvrdil Kubera.

Senátoři uvažují o tom, že by veškeré náhrady, jejichž zneužívání bývá častým terčem kritiky, splynuly s pevným platem. Ve hře je i varianta vydělit ze zákona soudce a státní zástupce, kteří s poslanci a senátory nynější "platový zákon" ústavních činitelů sdílí.

Čtyřprocentním snížením platů ústavních činitelů, které odpovídá zamýšlenému snížení mezd ve státní sféře, by měl stát příští rok ušetřit 126,7 milionu korun. Snížení se týká 4800 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy