Rozprodej ČSSD se nekoná, strana zalepí dluhy z dotací

Martina Machová Martina Machová
10. 12. 2010 16:02
Deník Aktuálně.cz získal návrh rozpočtu sociální demokracie na příští rok
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokracie i sama sobě oficiálně přiznala, že po supervolebním roce, po němž se octla v nemalých dluzích, přichází éra úspor.

Aktuálně.cz získalo návrh stranického rozpočtu na příští rok. O víkendu o něm bude jednat nejprve nejužší vedení ČSSD a pak i téměř dvou set členný Ústřední výkonný výbor.

Z materiálu vyplývá, že (pokud se nakonec budou navrženým rozpočtem řídit) sociální demokraté nepočítají s rozprodejem stranického majetku a dokonce ani s dalším pronájmem budov tvořící komplex Lidového domu.

Omezí také velké výdaje na průzkumy veřejného mínění, jež v časech Jiřího Paroubka tvořily v rozpočtu významnou položku. A zmrazí příští rok i platy stranických zaměstnanců. 

Stejně jako ČSSD řeší potíže s dluhem i druhá největší strana ODS. Ta se rozhodla, že své někdejší sídlo na Malé straně pronajme, podle informací Aktuálně.cz za 300 tisíc korun měsíčně.

Přebytek půjde na dluh

S pronájmem se přitom v ČSSD ještě v nedávné minulosti počítalo. 

Záhy po volbách totiž vznikl plán pronajmout takzvaný Lannův palác, který je nyní v zástavě. Vedení sociální demokracie ale nakonec rozhodlo, že případný pronájem by mělo řešit až nové vedení, které vzejde až u březnového sjezdu.

Nyní by tedy tato možnost padla.

Naopak. Díky státním dotacím za mandáty získané ve volbách a díky státnímu příspěvku na provoz počítá ČSSD s přebytkovým hospodařením.

Přebytek však půjde na umoření dluhu. Sociální demokracie totiž půjde do nového roku s dluhem ve prospěch své akciové společnosti Cíl ve výši 335 milionů korun. (text pokračuje pod grafikou)

Srovnejte si, jak politické strany hospodařily v uplynulých letech

Půjčka u Fio

V dlužné částce je zahrnut i dosud nesplacený kontokorentní úvěr u družstevní záložny Fio, který socialisté otevřeli před parlamentními volbami.

Dosud se jim z celkových 180 milionů podařilo splatit 115 milionů. V následujícím roce chystají zaplatit nejméně dalších 48 milionů. Zbytek by rádi převedli na rok 2012.

Celkově se sociální demokracie chystá v příštím roce utratit 166,7 milionů korun. Letos to přitom bylo jen ke konci září 330,745 milionů. Důvodem vysokého rozdílu je, že přichází jeden z nevolebních roků.

Kampaň ČSSD před volbami do poslanecké sněmovny
Kampaň ČSSD před volbami do poslanecké sněmovny | Foto: Jan Langer

Milionové kampaně

V letošním supervolebním roce Lidový dům podle oficiálních informací utratil za kampaň do parlamentních voleb 183,956 milionů, dalších 50 až 60 stály komunální a senátní volby.

Z návrhu rozpočtu je pak zřejmé, že ČSSD v příštím roce nepočítá se splněním svého slibu poslat  obětem záplav 13 milionů, které dostala jako dar od českorakouského obchodníka Tomáše Melicha, u něhož vyšlo najevo, že se zapletl s StB. 

Třicet milionů chce pak Lidový dům ušetřit v rámci provozních výdajů.

I v příštím roce totiž socialisté počítají se zmrazením mezd svých zaměstnanců a nevyplacením 13. platů. Výdaje na platy spolknou nejvyšší část rozpočtu, celkem 73 milionů korun.

Polibek Petry Paroubková pro manžela. Právě oznámil rezignaci.
Polibek Petry Paroubková pro manžela. Právě oznámil rezignaci. | Foto: Reuters

Škrty na průzkumech

Šetřit chtějí sociální demokraté i na energiích, opravách nebo četných průzkumech veřejného mínění, na které se pravidelně odvolával expředseda Jiří Paroubek.

Na ty dají letos sociální demokraté 2,5 milionu korun. U položky v rozpočtu pak je přípisek: "zde došlo k výrazné redukci oproti ostatním letům i s ohledem na to, že rok 2011 je rok nevolební."

Údaj o tom, kolik průzkumy ČSSD stály v letošním roce, Lidový dům neuvedl.

Poznámka "nutné pečlivě vážit nezbytnost" pak provází i většinu dalších položek na seznamu, škrty se přesto vyhnou předplatnému za časopis Trend, za kterým stojí Jiří Paroubek.

Svou režii pak sociální demokracie chce platit zejména z již zmíněných dotací. I přes pětiprocentní snížení státního příspěvku se dostane na 162,768 milionů korun. Změnou zákona přijde "jen" o 8 milionů korun.

Celkově pak v příštím roce socialisté počítají, že jim na účet postupně přiteče 232,260 milionů korun. Letos to bylo ke konci září 279,486 milionů korun

Kromě "standardních" dotací na provoz politické strany počítají i 16,5 miliony, které získají z veřejných prostředků tak, že pronajímají kanceláře ve svých budovách sociálně demokratickým senátorům, poslancům a europoslancům. Sami členové straně pošlou 17,5 milionů korun.

30 milionů pak socialisté čekají od svých sponzorů, přičemž dvě třetiny z toho si naplánovali, že jim jako každoročně pošle jejich akciová společnost Cíl, které sami dluží.

 

Právě se děje

Další zprávy