Rozkol ve vládě. Ministři VV odmítli Kalouskovy škrty

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2010 19:20
Ministři vnitra, školství, dopravy a pro místní rozvoj se na tom shodli na úterní podvečerní schůzce.
S takovými úsporami na nás nechoďte!
S takovými úsporami na nás nechoďte! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné nepřijmou plán úspor, jak ho navrhl ministr financí Miroslav Kalousek. Ministři vnitra, školství, dopravy a pro místní rozvoj se na tom shodli na schůzce v úterý vpodvečer, těsně před středečním jednáním vlády.

"Obraně je vše odpuštěno a všechno má nést školství a vnitro," řekl Aktuálně.cz předseda VV a ministr vnitra Radek John.

Zatím ale na vládě neuplatní právo veta, kterým už v minulých dnech pohrozili.

"Já si myslím, že se o tom musí dlouho a dlouho jednat," prohlásil ministr John s tím, že tento Kalouskův návrh je nepřijatelný. "Je třeba předestřít jiné varianty."

Odečtěte mzdy - a my uspoříme!

Ministr financí argumentuje tím, že musí uspořit všechna ministerstva stejně - a to 2,5 % svých výdajů do konce roku. Výjimkou je ministerstvo obrany, které má ze svého dílu úspor úlevu 900 milionů korun. Miroslav Kalousek to zdůvodňuje tím, že obranu čekají v příštích letech mnohem drastičtější úspory než ostatní, což prosadily Věcí veřejné.


Věci veřejné teď navrhnou, že jsou na svých resortech ochotni ušetřit 2,5 %, ale až po odečtení mzdových nákladů. Ty třeba právě v resortu vnitra tvoří až 60 % nákladů.

"Jestli si teď někdo myslí, že policisté chytají zločince, tak se mýlí. Policisté jsou vyjevení, co bude," řekl našemu deníku John.

Premiér Petr Nečas už během dne vzkázal všem ministrům, že ten, který není schopen uspořit podle Kalouskova plánu, nemá ve vládě co dělat.

Kdo nemá ve vládě co dělat?

"Na to já bych řekl: ten, kdo špatně zadá resortům, jak šetřit, nemá ve vládě co dělat," pustil se John naopak do Miroslava Kalouska.

Celkem mají všechna ministerstva zmrazit do konce roku výdaje v hodnotě přes 10 miliard korun. Nejvíc má uspořit právě školství - přes 3 miliardy. Ministerstvo tak chce vyrovnat propad daní a výběru na sociálním pojistném, které pro letošek očekává ve výši 28 miliard, a zachovat tak schválený deficit. Zbytek musí uspořit další státní orgány včetně Akademie věd nebo prezidentské kanceláře.

 

Právě se děje

Další zprávy