Rozhovor s Kalouskem: Co chce na začátku roku reforem

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2011 14:25
Nezbývá než doufat, že se na reformách dohodnem, říká ministr financí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nečasova vláda má před sebou "reformní rok" - co se jí nepodaří prosadit letos, to už prosadí jen stěží. Pak se totiž přiblíží volby a každá ze stran trojkoalice bude pošilhávat směrem ke svým voličům.

O pozici reformního tahouna na pravici se ještě donedávna přetahovaly ODS a TOP 09

TOP 09 má v rukou ministerstva, pod jejichž taktovkou by měly proběhnout tři nejdůležitější reformy: důchodová, daňová a zdravotní.

Teď ale největší konflikty vzplály mezi ODS a Věcmi veřejnými: o protikorupční strategii, ale hlavně o výběr nového policejního prezidenta.

"Situace není až tak dramatická a na reformách se, doufám, dohodneme," tvrdí ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. I jeho stranu teď ale čekají těžká vyjednávání v koalici - ODS i Věci veřejné mají výhrady k důchodové reformě z dílny TOP 09.

První část rozhovoru si přečtěte ZDE.

A.cz: To základní, co navrhuje ministr Drábek, je povinné připojištění u soukromých fondů. To se nelíbí VV a také ODS má výhrady...

Poslouchal jsem, co říkal pan premiér, a v jeho hlase jsem slyšel velkou ochotu se dohodnout.

Pokud se dohodneme, že snížíme odvody do průběžného důchodového pojištění o 3 až 4 procentní body z dnešních 28 procent. Pak si neumím představit, že by individuální spoření nebylo povinné. Nesmí jít o snížení odvodů, jen o jejich rozložení.

A.cz: Takže myslíte, že se na povinném připojištění shodnete?

Pevně doufám.

A.cz: Vaše ministerstvo už připravuje sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty - to by mělo přinést další peníze právě na důchodovou reformu. Myslíte, že o tomto přesvědčíte koaliční partnery?

Pokládám to za posílení mezigenerační solidarity: každý - od kojence až po nejstaršího důchodce - zaplatí při nákupu zboží a služeb o něco víc a tyto prostředku půjdou výlučně ve prospěch jedné skupiny, a to seniorů.

Potraviny podraží

A.cz: Ale třeba Věci veřejné už upozorňují, že to zdraží potraviny...

Pro mě je důležité, že se všichni tři shodujeme, že jedním ze zdrojů penzijní reformy bude vyšší inkaso DPH. A teď je otázka dohody na tom, jak. Pro mě je ideální situace jednotná sazba na 19 procentech. Pan premiér uvažoval o dvou sazbách - 17 a 19 procent a Věci veřejné nechtějí vůbec zvyšovat DPH u základních potravin. Jsem připraven na kompromis.

U potravin není třeba se zas až tak bát toho zdražení. Potraviny jsou zboží vůbec s největší elasticitou - sezonní vlivy na ceny potravin jsou neskonale větší než vliv DPH.

Budeme dál škrtat výdaje státu

A.cz: Už před květnovými volbami jsme spolu mluvili o tom, že státní rozpočet má přes 80 procent výdajů předem daných, mandatorních...

... a kvazimandatorních. Jenom čisté mandatorní výdaje jsou asi 56 procent. Ale musíte připočíst výdaje, které sice nejsou ze zákona povinné, ale jsou vpodstatě stejně povinné, například mzdy, státní garance, dluhová služba. Pak jste opravdu přes 80 procent.

A.cz: A teď jsme na začátku reformního roku. Takže chystáte nějaké výrazné úpravy, aby se poměr změnil?

Nemám v úmyslu to dělat na příjmové, ale na výdajové straně. První významný krok jsou objemy mezd. To není orangutaní škrt, to je zásadní nástroj k systémovým změnám ve státní správě. Abych nemusel snižovat platy na ministerstvu, rozdali jsme 911 výpovědí. A škrty 10 procent na platy - to je ten brutální tlak na vyšší efektivitu státní správy.

A.cz: Ale to se málokdy podařilo výrazně zefektivnit státní správu...

Nikdy se to nepodařilo, protože tam nebyl ten brutální tlak. Všechny dřívější snahy o zefektivnění a personální audity končily v lepším případě bez výsledku, v horším případě navýšením počtu úředníků. Teď si to prostě nemůžete dovolit, musíte se vejít do nákladů.

A.cz: No uvidíme... Předsedové všech tří koaličních klubů pobídli dopisem ministry, aby urychlili reformy. Co vy na to jako ministr?

Já ten dopis vzal na vědomí.

Tlak poslanců na reformy vítám

A.cz: A nemá ten dopis pravdu v tom, že by reformy měly nabrat tempo?

Vzal jsem ho na vědomí a skoro mě potěšil.

A.cz: To říká premiér také...

Já poslance „reformních" stran chápu. Na druhou stranu jsem se jim snažil vysvětlit, že přebrat v srpnu rozpočet 2010 v kritické situaci a připravit rozpočet 2011, to bylo práce jak na kostele. Ale chápu, že poslanci vyvíjejí tlak a je to asi dobře, ne?

A.cz: Držíte v rukou všechny důležité reformy - důchodovou, daňovou i zdravotní. Nebylo by právě pro TOP 09 výrazné fiasko, kdyby se na nich koalice nakonec neshodla?

Byl by to výrazný politický neúspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy