Rodí se agent-provokatér. Sněmovnou již prošel

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 5. 2010 15:45
Sněmovna schválila institut korunního svědka i protikorupčního agenta-provokatéra
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna schválila protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny. Zavedl by institut korunního svědka i protikorupčního agenta-provokatéra.

ODS se hned na začátku schůze snažila právě protikorupční balíček vyřadit z programu sněmovny a argumentovala tím, že je to předvolební tah ČSSD.

Pro přijetí protikorupčních opatření ale nakonec hlasovala ČSSD, KSČM, lidovci a zelení.

Beztrestný korunní svědek

Korunním svědkem by se mohl stát např. člen gangu, který bude ochoten vypovídat proti svým komplicům. Označení "korunní svědek" by mu zajistilo beztrestnost.

Právě před tím varovala "poslankyně na měsíc" Klára Slámová (nezař., náhradnice ODS). Ve sněmovně vystupovala jako poslankyně vůbec poprvé, právě dnes složila slib.

"Nelze dávat udavačství zelenou. Obvinění udělají všechno, aby vinu hodili na někoho jiného," argumentovala ze své advokátní praxe.

O tom, zda někdo bude či nebude korunním svědkem, by rozhodl jedině nejvyšší státní zástupce.

Pozor na provokatéra!

Nakonec sněmovna schválila i agenta-provokatéra. Ten by mohl nabízet úplatky a "testovat" tak např. státní úžředníky.

Tento institut neúspěšně navrhl vyškrtnout Marek Benda (ODS).

Původně měla sněmovna týden a půl před volbami projednávat jen zákony vrácené prezidentem nebo Senátem. ČSSD nakonec prosadila do programu i závěrečné projednání protikorupčního balíčku.

Teď opatření posoudí Senát. Pokud ho schválí a poté podepíše i prezident, začnou platit. Pokud ale Senát zákon odmítne nebo změní, automaticky padne pod stůl - nová sněmovna ho projednávat nesmí.

Až do voleb, kolegové!

ČSSD také do programu prosadila změnu Ústavy - návrh na přímou volbu prezidenta. Poslanci o ní začali diskutovat, ale rozpravu nedokončili.

Sejdou se tedy ještě jednou, příští čtvrtek - tedy pouhý den před tím, než se otevřou volební místnosti.

"ČSSD už dopředu avizovala, že přenese volební kampaň z ulic do sněmovny," připomněl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Je to zneužití parlamentu."

Využití schůze sněmovny těsně před volbami skutečně přd časem přiznal předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Dnešní rozhodnutí sněmovny má ještě jeden kuriozní důsledek: květnová schůze je řádná a dnes neskončila. Ve čtvrtek tak musí být i interpelace na premiéra a členy vlády, ačkoliv poslanci nic jiného už na programu nemají.

 

Právě se děje

Další zprávy