Režie kongresu ODS se zbortila. Němcová porazila dohody

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
20. 6. 2010 13:00
Němcová získala 314 hlasů, favorit Vodrážka jen 257
Foto: Jan Langer

Praha - Volba Davida Vodrážky prvním zástupcem Petra Nečase patřila k nezpochybnitelným bodům víkendového kongresu občanských demokratů.

Praha si tím byla hodně jistá. Nepočítala ale s tím, že delegáti kongresu budou volit podle svých not, ne podle těch, které nadiktovali šéfové regionů.

Zákulisní dohody padly a delegáti místo favorita Vodrážky zvolili Miroslavu Němcovou, se kterou se spíše počítalo v čele Poslanecké sněmovny. A to přesto, že do střetu se silným soupeřem šla jen s jednou nominací ze své domovské Vysočiny. Získala 314 hlasů, David Vodrážka jen 257.

Po vyhlášení výsledků sál propukl v bouřlivý potlesk, mnohem větší, než měl sám Petr Nečas.

"Mohlo se zdát, že je beznadějné, že bych mohla být zvolena. Ale přeci jen se domnívám, že tento kongres může být něčím jiným a přelomovým a to v tom, že jsme si vzali k srdci slova, která dominovala včerejším projevům," komentovala své zvolení Miroslava Němcová.

Podle ní zapůsobily výzvy, aby delegáti tentokrát volili vedení ODS podle svého svědomí, nikoli podle vyjednaných dohod mezi lídry krajů. Němcová rovněž naznačila, jak by si představovala první kroky k zlepšení vnímání Občanské demokratické strany veřejností.

"Prvním je tento kongres, koho si ODS postaví do svého čela. Už to je významná zpráva pro voliče, že je to strana, která reflektuje výsledek voleb," uvedla.

"Druhý krok je být co nejotevřenější, abychom co nejsrozumitelněji formulovali své kroky a to ať při vyjednávání vlády, tak obsazování jejích křesel. Aby bylo jasné, že dáváme přednost kvalitě," dodala.

Podle kuloárů, které tentokrát hodně šuměly, k výsledku hodně přispěl špatný kandidátský projev Davida Vodrážky.

Vodrážka v něm zopakoval jen pár obecných frází a vlastně si z delegátů dělal tak trochu blázny, když dramaticky tvrdil, že zákulisní vyjednávání o podpoře jednotlivým kandidátům neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy