1. den kongresu živě: Topolánek a Klaus válčili dopisy

Michal Žák Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Michal Žák, Jan Němec (redaktor)
19. 6. 2010 18:50
První den 21. kongresu ODS jsme sledovali v podrobné online reportáži
Klausův dopis přečetl Petr Nečas. Právě on podle všeho vystřídá v čele ODS Mirka Topolánka
Klausův dopis přečetl Petr Nečas. Právě on podle všeho vystřídá v čele ODS Mirka Topolánka | Foto: Jan Langer

Praha - Do čtyřhvězdičkového hotelu Clarion v pražských Vysočanech se v sobotu sjeli občanští demokraté z celého Česka. V neděli rozhodnou, kdo ODS povede v nejbližších letech. A partaj čeká výrazná obměna.

Lídr ODS Petr Nečas s největší pravděpodobností usedne do křesla předsedy. Exministr práce a sociálních věcí se pomyslného kormidla chopil začátkem dubna po odstoupení Mirka Topolánka nemá protikandidáta.

Ze současných místopředsedů zůstane zřejmě jen David Vodrážka. O další posty svedou politici tuhý boj.

První den sjezdu se hlavně mluvilo. Kritizovalo. Káralo. A skloňovalo slovo "nové".

Asi nejvýraznější moment nastal, když se četla poselství Václava Klause a Mirka Topolánka. Žádný z nich do Vysočan nedorazili. Ve svých dopisech se navzájem napadli. Klaus má Topolánkovo bývalé vedení za špatné, podle Topolánka zas byla chyba zvolit Klause znovu prezidentem.

Přečtěte si v podrobné online reportáži, co všechno v Clarionu zaznělo:


Projev

Důležité

Zajímavost

18:20 - Moderátorka kongresu Jana Černochová upozorňuje delegáty, že společenský večírek se neplánuje, že jsou ale delegátům k dospozici všechny pronajaté prostory hotelu. Veřejná část kongresu pro dnešek končí. Večer před nedělní volbou začíná. Děkujeme vám za pozornost.

18:14 - Diskuse končí - k řečnickému pultíku dorazil poslední diskutující. Europoslanec Jan Zahradil se přiznal, že se chválně přihlásil těsně před koncem lhůty, aby jeho řeč zazněla jako závěrečný apel. I on totiž mluvil o zákulisních dohodách a výměnných obchodech. "Pokud budou titulky v médiích v pondělí vypadat například takto - 'Obnova ODS ustrnula na půli cesty', pak jsme šanci propásli a žádná jiná nepřijde," varoval Zahradil.

17:45 - Jako obvykle diskusi oživol senátor Jaroslav Kubera. A také se pustil do kritiky zákulisních dohod. "Večírek nebude. Už byl. Ve Žlutých lázních, na Hluboké a co já vím, kde ještě." Pokud prý delegáti zítra nepřijmou jeho návrh, je jasné, že dohody jsou už uzavřené. "Pak jste tu byli zbytečně!" Svůj návrh předloží až zítra. "Aby ještě nedošlo k dalším jednáním. Aby to v médiích v pondělí nezhodnotili: dopadlo to jako vždycky."

17:30 - Další příspěvek týkající se předběžných dohod. František Kala se bojí o to, zda očista bude skutečná. "V kuloárech a médiích se už zase mluví o kupčení s hlasy. Jako bychom se zas řítili tam, odkud jsme se ještě nevyhrabali," udělal trochu logický úkrok.

17:20 - Předseda senátorů ODS a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek varoval před uspokojením, že přese všechno bude ODS ve vládě. Problémy ODS připsal "zradě koaličních partnerů" v Topolánkově vládě a vnitřním sporům ODS. Varoval i před současnými partnery. "Musíme být ve střehu při sestavování vlády. Ať ukážou političtí puberťáci, že na to mají," vystřelil vůči zbylým stranám budoucí "trojkoalice". A pro ODS nárokoval v projevu resort zdravotnictví. "Křeslo ministra zdravotnictví se rozžhaví doběla. Chce to ministra s azbestovým zadkem," prohlásil Julínek, sám jeden z kandidátů.

17:10 - V zákulisí se horečně počítají hlasy pro jednotlivé kandidáty na místopředsedy. Není večírek a volba je zítra!

17:05 - Michal Doktor označil volby za "nejsmutnější, které kdy absolvoval". Připomněl, že on sám dostal velké množství preferenčních hlasů. "Byly to hlasy vzdoru a protestu," zdůraznil staronový poslanec. "Tentokrát ještě pro ODS."  Musíme porozumět vzkazu voličů, uzavřel Doktor.

16:49 - Vystoupení Martina Římana vybočovalo i formou z řady ostatních projevů. Varoval budoucí ministry, aby si uvědomili, že ve vládě budou muset také něco dělat. A také se do delegátů opřel: "Některým z vás jakoby některé projevy a nominace (do vedení strany) diktoval Miroslav Kalousek. Získá všechno, aniž by musel hnout prstem."

16:14 - Pražský radní Rudolf Blažek - a podle zjištění Aktuálně.cz kandidát na ministra spravedlnosti - se rozhovořil o povaze práva a morálky. Chtěl snad svým projevem zákulisní informace potvrdit?

16:05 - "Používejte svoji - svoji! - hlavu" či "Nehlasujte podle pokynů a dohod" zaznělo už v několika příspěvcích v diskusi jako výzva delegátům, aby při zítřejší volbě vedení strany nebrali v potaz zákulisní domluvy.

15:50 - Ministryně životního prostředí Rut Bízková varovala ODS před tím, aby šla na ruku průmyslové lobby. Voliči ODS prý jsou ti, kterým záleží na prostředí, ve kterém žijí. Projev ministryně Bízkové v řadě delegátů ODS je zajímavý ještě z jednoho hledika: má totiž pozastavené členství ve straně.

15:40 - Padla perla kongresu: Jana Černochová prohlásila, že největším hrdinou je Ježíš Kristus a ODS musí být jako on - vstát z mrtvých.

15:30 - Pražská delegátka Aleksandra Udženija se pustila do budoucích koaličních partnerů - a především proti TOP 09. Sice nejdřív připustila, že právě úspěchu TOP 09 a VV vděčí ODS za to, že může sestavovat vládu. Pak ale připomněla, že TOP 09 vytvořili zejména bývalí lidovci a v čele stojí předseda, který byl členem ODA a ve vládě seděl za Stranu zelených a pak se dramaticky zeptala: "To už politická nestálost nebo přeběhlictví voličům nevadí?" A za neúspěchem ODS ve volbách vidí "sebevražedný virtuální projekt boje proti kmotrům".

14:56 - Kandidát na místopředsedu Pavel Drobil, kterého svého času označil Mirek Topolánek za "korunního prince", podpořil na předsedu Petra Nečase. ODS podle něj musí prosadit "rozumnou kontinuitu" (představuje ji Nečas) a "odvážnou změnu" (razantněji prosazovat reformy). "Nové strany budou nejen našimi koaličními partnery, ale také nebezpečnými konkurenty," předznamenal možná problémy v rodící se koalici Drobil. "Ve vládě ale neplatí hesla o dinosaurech. ODS se musí stát nejužitečnějším členem vlády."

14:55 - V tuto chvíli je jasné, že narozdíl od jiných kongresů nebude mít tentokrát ODS večírek. "Kvůli finančním důvodům," řekl Aktuálně.cz mluvčí ODS Martin Kupka. Celkově je kongres levnější, částku ale strana říct nechce.

14:45 - V diskusi se mluví o potřebě slušnosti, zlepšení vzdělání i o tom, že "situce v energetice bude hrozivá". A zaznívají i varování, že TOP 09 se jako "mladší setra" může brzy stát silnější, nebo že je ODS "nemocnou stranou".

14:17 - Ústecký kraj ústy Jana Kubaty podpořil Petra Nečase na funkci předsedy strany. "Voliče jsme museli příšerně naštvat," prohlásil Kubata, "když celých 17 procent dostala TOP 09."

14:11 - Po (jen mírně) prodloužené přestávce na oběd se delegáti vrhnou na "politickou diskusi". Scházejí se ale liknavě a moderátor Jan Zahradil se snaží vyplnit čas organizačními poznámkami.

12:47 - Delegáti se rozešli posilnit obědem. "Dobrý oběd a dobrou chuť" jim popřál Petr Tluchoř.

12:42 - Pověřená předsedkyně bývalé sněmovny Miroslava Němcová začala svůj projev, že slýchává, že ODS stojí na rozcestí. "Ale ODS toto rozcestí možná už minula," pokračovala o poznání skeptičtěji. Z dálky prý na ODS volají voliči a řadoví členové. "To oni stojí na rozcestí!" Jedinou cestou je podle Němcové návrat ke staré ODS.

12:31 - "Prezident", v hantýrce ODS předseda Senátu Přemysl Sobotka delegáty varoval, že "veledůležité" volby sice skončily, ale stranu čekají volby další, komunální a senátní, ve kterých se hraje i o místa v "modré baště, bohužel bývalé - v Praze". Varoval, že neúspěšní politici ODS mohou teď díky své zhrzenosti a potáhnou svými výroky stranu ke dnu, že to ale snad budou jen jednotlivci.

12:19 - "Miluji kongresy a obzvláště volební kongresy, protože se na nich skládají účty" prohlásil další z místopředsedů, který už kandidovat nebude - Ivan Langer. Po letošních volbách už ve sněmovně nezasedl, přestože byl lídrem kandidátky - díky kroužkování voličů. ODS před volbami přirovnal k "špinavému, páchnoucímu bezdomovci, který nabízí hodinky značky Rolex s padesátiprocentní slevou". Volební výsledek ale označil za úspěch. "Všichni koukali jako malý králíček do očí velké kobry jménem Jiří Paroubek. Ale Jiří Paroubek nebude ani premiérem, ani prezidentem ČR," pochvaloval si situaci, kdy premiérem bude lídr ODS. Jako bývalý šéf kampaně pak svůj odchod ozvláštnil audiovizuální prezentací.

12:08 - I další místopředseda, Petr Gandalovič, prohlásil, že kandidovat už nebude - i kvůli volebnímu výsledku v Ústeckém kraji (ODS tam získala přes 17 procent hlasů, ČSDD téměř 25). Gandalovič mluvil také o rychlých náborech členů jako o chybě (právě jeho kraj proslul jako kraj "velrybářů").

11:52 - Další z místopředsedů, Petr Bendl, potvrdil, že nebude obhajovat místopředsednickou funkci. "Nedostal jsem podporu svého regionu," připomněl. "Nehodlám zapšknout z událostí posledních dnů, jsem už na leccos zvyklý." Bendl zároveň, ve shodě s TOP 09, delegáty varoval: "Nejsme už hegemonem na pravici."

11:45 - První místopředseda David Vodrážka si pochvaloval moderní komunikaci v kampani a vizionářsky prohlásil, že význam online komunikace ještě poroste. Poděkoval Modrému týmu za pomoc v kampani a který podle něj pomohl i v televizních krajských debatách, zatímco oranžoví měli jen "placenou klaku". A spolustraníky upozornil, že teď mají i zvláštní komunikační kanál na webu ODS. "Takže konec stížností a ke strojům, milí kolegové!" Vodrážka si rýpl i do politických partnerů: "Kouzlo novosti v politice vyprchá," řekl směrem k TOP 09. "A to se týká i Věcí veřejných."

11:41 - Moderátorka kongresu Daniela Filipiová neplánovaně popřála "na dálku" prezidentu Klausovi k dnešním narozeninám (je mu 69 let).

11:30 - Úřadující předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová poděkovala za pozvání pro svou stranu, přestože teď stojí mimo sněmovnu, a místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek si prý oddechl, že se situace po volbách vyvíjí s ODS ve vládě.

11:22 - Další partner ODS, Radek John, předseda Věcí veřejných, především mluvil o své straně a jeho projev připomínal spíš předvolební řeč. V kostce delegáty ODS upozornil, že právě VV jsou hybatelem očisty české politiky. "Můžete vyslat signál, že očista české společnosti pokračuje." Sebevědomě prohlásil, že "poslední politický mezník odstartovalo heslo ´odstraňte politické dinosaury´. A voliči vyslali jasný signál," připomněl necelých 11 procent hlasů, kterou partaj dostala.

Na kongres ODS dorazil i předseda Věcí veřejných Radek John. "To my jsme tím katalyzátorem změn očisty politické scény," sdělil přítomným delegátům.
Na kongres ODS dorazil i předseda Věcí veřejných Radek John. "To my jsme tím katalyzátorem změn očisty politické scény," sdělil přítomným delegátům. | Foto: Jan Langer

11:15 - ODS oslovil budoucí koaliční partner - předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Volal po spolupráci a připomněl ODS, že se situace změnila: "V 90. letech a na počátku tohoto tisíciletí byla ODS zvyklá, že je na pravici hegemon, nyní se situace změnila. Jsme strany střední velikosti. A ty to mají těžší, protože se musí dohodnout." Prohlásil, že předhánění, kdo je víc pravicový, nemá smysl. A upozornil delegáty ODS, že s reformami nepřijde potlesk. "Bude práce jako na kostele. Udělejme ji společně," uzavřel Schwarzenberg.

11:06 - Petr Nečas přečetl dopis prezidenta Václava Klause. "Před třemi měsíci přišla změna příliš pozdě a byla jen začátkem," napsal zakladatel ODS. Připomněl delegátům, že se scházejí rok a půl po prohraných krajských volbách a po volbách do sněmovny, ve kterých ODS "dostala nejméně hlasů ve své historii". Pobídl ODS, aby si zvolila vedení, které by mělo důvěru veřejnosti. Václav Klaus se překvapivě podepsal jako "čestný předseda a prezident ČR."

10:41 - Slovo si vzal lídr Petr Nečas. Shrnul výsledky voleb. "Dostali jsme jasný signál od voličů: ztratili jsme 800 tisíc voličů. Vehnali jsme je do náruče naší politické konkurence napravo od středu." Čeká nás důležitý střet o budoucí vládu, pokračoval Nečas. Střet mezi skutečnými reformátory a pouhými účetními. Upozornil, že nejvíc vysokoškoláků ve volbách volilo ODS. "To ukazuje, kdo by měl být v nové vládě hospodářským lídrem." Očistu strany vytyčil jako jedinou záchranu ODS: "Musíme říct jasné STOP těm, kteří v politice hledají jen uspokojení svých ekonomických zájmů. Pokud to neuděláme, důvěru veřejnosti zpět nezískáme." Nečas v kritice pak ještě přitvrdil, když prohlásil, že se špičky ODS chovaly "všeználkovsky" a "machrovaly" a ideovou vyprázdněnost nahradily "technologie moci". V závěru poděkoval bývalému předsedovi Mirku Topolánkovi.

10:39 - Delegáti potleskem pozvali své hosty, především pochopitelně politické partnery - předsedy TOP 09 a Věcí veřejných Karla Schwarzenberga a Radka Johna.

10:30 - Kongres si potřebné komise, včetně volební, odsouhlasil "optickou většinou", jak vždy oznámil Petr Tluchoř. Formality na začátku kongresu tak skončily.

10:15 - Kongres začal. Moderní hudbou, kterou vzápětí vystřídala státní hymna. Úvodní slovo měl 1. místopředseda David Vodrážka. Delegáti si odhlasovali, že moderátory kongresu budou senátorka Daniela Filipiová, předseda poslanců ODS Petr Tluchoř a europoslanec Jan Zahradil.

09:55 - Na kongres dorazil předseda Věcí veřejných Radek John, vystál si frontu na kongresové průkazky a zamířil do sálu. Jen krátce po něm přišla úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která také přišla pozdravit delegáty ODS. Byť za stranu, které po těchto volbách zůstaly dveře sněmovny zavřené.

09:47 - "Pokud někdo snad koketuje s myšlenkou, že dá novému lídrovi výstrahu, že není pánem ve svém domě, ať na to rychle zapomene," píše delegátům Mirek Topolánek. A chce, aby měl Petr Nečas silný mandát. Přečtěte si celou hodnotící zprávu končícího předsedy.

09:30 - Na kongres po minulé odmlce dorazil i exposlanec Jan Morava. Televize Nova jej před dvěma lety "nachytala" ve své reportáži "Tlustý ve vířivce". Reportéři chtěli odhalit zákulisí politiků. V síti uvízl právě mladý poslanec z ODS. Kamera jej zachytila, kterak si objednává kompromitující materiály na některé své kolegy z Poslanecké sněmovny

09:26 - Mezi účastníky se objevil i Jan Morava, který měl coby shánět kompromitující materiály na svého kolegu Vlastimila Tlustého či dříve zelenou poslankyni Olgu Zubovou.

09:12 - Zásadní změnou 21. kongresu je to, že se koná podle nových pravidel. Aby se minimalizoval vliv takzvaných velrybářů, rozhodl o počtu delegátů volební výsledek a množství odevzdaných hlasů. Dosud přitom byla klíčovým kritériem velikost členské základny v regionech.

09:07 - Zatímco dva dosavadní šéfové ODS - prezident Václav Klaus a Mirek Topolánek - na kongres nepřijedou, zúčastní se ho jiní hosté. Chybět by neměl předsedové potenciálních koaličních partnerů TOP 09 a Věcí veřejných Karel Schwarzenberg a Radek John.

09:06 - Do hotelu Clarion už dorazili místopředsedové Ivan Langer a Petr Bendl. Ani jeden z nich své funkce na kongresu nebudou obhajovat.

08:53 - Touhu po obměně vedení ODS ukázaly v minulých dnech i primárky. V nich nezískal podporu někdejší středočeský hejtman Petr Bendl. Končí i Ivan Langer, volební manažer, kterého ovšem voliči díky preferenčním hlasům nepustili do Poslanecké sněmovny.

08:46 - Jednání bude dlouhé. Účastníci si proto zatím užívají snídani a nezbytnou kávu. Oficiálně program začíná úderem 10. hodiny.

08:31 - Ve Vysočanech je zatím klid. Do Clarionu se pomalu sjíždějí první delegáti, hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy