ODS jednala i v noci. Zvítězí kongresová aritmetika?

Kateřina Eliášová
20. 6. 2010 7:00
Šéf jihočeské ODS Martin Kuba je pro Nečasovy lidi symbolem staré ODS s kmotry v zádech
Foto: Jan Langer

Praha - Přestože první den kongresu občanských demokratů skončil oficiálně o půl sedmé večer, špičky regionů dál jednaly do pozdních nočních hodin.

V neděli dopoledne se rozhodne o novém vedení strany. Přičemž lídrovi ODS Petru Nečasovi hodně záleží na tom, aby v něm usedl alespoň jeden jeho výrazný spojenec.

Novou podobu ODS si letos diktují regiony. Hlavně sever a jih Moravy, střední Čechy a Praha.

Jejich kandidáti budou k Nečasovi loajální, ale nejsou to jeho nejbližší spojenci.

Pospíšil raději než Kuba. A co Vondra?

Taky proto se první den smrskl na kuloárovou debatu o hledání posledního, dosud stále neznámého člověka do předsednictva strany. Bude to Nečasův kůň, plzeňský Jiří Pospíšil? Nebo jihočech Martin Kuba, se kterým se Nečas zrovna "nemusí" a bojuje za jeho vyřazení ze hry?

Oba mají za sebou vlivné spojence, ať už jde o osobního přítele Romana Jurečku (Pospíšil), nebo Pavla Dlouhého (Kuba). Exšéf ODS Mirek Topolánek jim pro jejich nemalý vliv na politiku vtiskl nálepku kmotrů.

Není to ale tak černobílé. Ve hře o místopředsednická křesla je taky zatím spíše zatracovaný Alexandr Vondra. Stoprocentně jisté nemá nic ani europoslanec Milan Cabrnoch. Oproti Kubovi, Vondrovi či Pospíšilovi má však největší šanci uspět.

Kandiduje i Miroslava Němcová. Z toho, jak se vyvíjela noční jednání, je však zřejmé, že žena do vedení strany neprorazí. Počítá se s ní spíš na funkci předsekyně směmovny.

Ať Nečas řekne, koho chce

S překvapením se nepočítá, ale stát se mohou. Řada delegátů totiž v kuloárových rozhovorech s Aktuálně.cz přiznala, že nehodlá poslouchat vůli šéfa regionu. I mnozí řečníci v kongresové diskuzi si to přáli.

"Používejte svoji - svoji! - hlavu" či "Nehlasujte podle pokynů a dohod" zaznělo v několika příspěvcích v diskusi jako výzva delegátům, aby při zítřejší volbě vedení strany nebrali v potaz zákulisní domluvy.

Proto musí "vyjednavači o ideálním složení předsednictva" dobře počítat. A mít stoprocentní jistotu u každého smluveného hlasu. Jinak se může hlasování zkomplikovat.

Očekává se, že Nečas po svém zvolení delegátům znovu naznačí, koho mu mají spolustraníci do čela ODS zvolit.

Z nočních jednání, o nichž má redakce díky slibu "nikoho nejmenovat" zprávy, je zjevné, že Petr Nečas, stejně jako 1. místopředseda David Vodrážka, mají zvolení jisté.

Totéž lze říct i o jihomoravském Pavlu Blažkovi a moravskoslezském Pavlu Drobilovi.

Ke zvolení místopředsedou budou kandidáti potřebovat přes tři stovky hlasů. Výše zmiňovaná silná čtvreřice regionů nemá většinu a k prosazení svého bude potřebovat pomoc menších regionů. Ty budou v prvé řadě prosazovat své kandidáty a až pokud neuspějí, rozhodnou se pro podporu jiného.

Třeba ústecká ODS se podle jednoho z jejích členů bude prý rozhodovat podle toho, kdo bude mít větší šanci uspět, jeho hladké zvolení tak nebude komplikovat přelitím svých hlasů k slabšímu kandidátovi.

 

Právě se děje

Další zprávy