Němcová šokovala ODS, kmotři i Pražané padli

Veronika Lehovcová Suchá Martina Machová Veronika Lehovcová Suchá, Kateřina Eliášová, Martina Machová
20. 6. 2010 19:58
Petr Nečas je podle očekávání novým předsedou, Němcová nečekaně 1. místopředsedkyní
Foto: Jan Langer

Praha - Po projevech a bilancování přišel klíčový druhý den kongresu Občanské demokratické strany a s ním volba nového vedení. Pozice lídra ODS Petra Nečase byla dopředu neotřesitelná, drtivě se stal novým předsedou. Jiná situace se očekávala u místopředsedů. Lídrovi Nečasovi dopředu hodně záleželo na tom, aby v předsednictvu usedl alespoň jeden jeho výrazný spojenec.

A jak mu nakonec delegáti kongresu vyhověli? Šokovali hned na úvod - zvolili 1. místopředsedkyní namísto pražského favorita Davida Vodrážky nečekaně "outsidera", dlouholetou funkcionářku Miroslavu Němcovou.

Následná volba předsednictva pak jen potvrdila, že Nečasova klika má nad "kmotry" z Prahy i dalších regionů jasně navrch.

David Vodrážka, který šel do víkendu jako druhý muž ODS, na jeho konci zcela vypadl z vedoucích orgánů strany, přišel i o post vládního vyjednávače v týmu občanských demokratů.

Druhý den volebního kongresu Občanské demokratické strany jsme sledovali online:


Projev

Důležité

Zajímavost

19:50 - "Kongres končí v obamovské euforii. Je předčasná", shrnuje Jan Lipold v prvním komentáři bezprostředně po závěru akce ODS. A svůj dnešní přenos končí i redakce. V dalších hodinách a dnech můžete samozřejmě na stránkách Aktuálně.cz očekávat další informace ze zákulisí občanských demokratů a české politiky vůbec. Děkujeme za pozornost, nashledanou!

19:38 - Výkonná rada podle očekávání zbavila poraženého Davida Vodrážku role vyjednavače v rámci debat o koaliční vládě. Vedle Nečase a šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře bude už v pondělí vyjednávat Miroslava Němcová.

18:26 - Ve stínu hlavních voleb delegáti na kongresu ODS obměnili rovněž složení širšího vedení strany, připomíná ČTK: Do výkonné rady, která je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, byli zvoleni všichni kandidáti nominovaní regiony. Ani v ní nebude Vodrážka, Prahu v reprezentují Rudolf Blažek, Filip Dvořák, Aleksandra Udženija, Milan Richter a Andrea Vlásenková. Alespoň v širším vedení se uplatní neúspěšný kandidát na místopředsedu z jihu Čech Kuba.

17:50 - Ten projev se opravdu nepovedl, přiznal v rozhovoru s Aktuálně.cz i sám David Vodrážka. "Já jsem si (už) během své řeči uvědomil, že to tak asi úplně není," popsal okamžik, ve kterém rozesmál sál svým výrokem, "že se v zákulisí nic nedojednávalo". Celý rozhovor, v němž Vodrážka přiznává svůj politický konec, si můžete přečíst ZDE.

16:50 - Podle hlasů z kongresových kuloárů přispěl k nečekanému zemětřesení v čele nejsilnější pravicové strany například tento citát: "Vedení musí být demokratické na základě skutečné podpory zdola. V médiích se hovoří o nějakých zákulisních dohodách. Je to hra některých z nás, kteří říkají, že se někde vysedává v salóncích a tam se to peče. Tak to přece není. Proběhly nominace a ty nominace jsou naprosto transparentní!" Autor? David Vodrážka v projevu, kterým se snažil získat důvěru delegátů před volbou 1. místopředsedy. Vodrážka si tuto nepravdivou větu do projevu přidal na poslední chvíli - navzdory tomu, že většina jeho kolegů prožila noc zákulisním vyjednáváním o podpoře pro hlasování.

16:29 - Hned po kongresu se schází nové vedení ODS, grémium a výkonná rada. Jedním z témat, o kterém se mluví, je setrvání smutného hrdiny víkendu Davida Vodrážky ve vládním vyjednávacím týmu ODS.

16:04 - Nečas potvrdil roli "slušňáka" a poděkoval i poraženému Vodrážkovi: "Pomáhal mi v těžkých chvílích před volbami a byl mi loajální oporou. Děkuji, Davide."

15:53 - Nové vedení sklidilo dlouhý potlesk, jen o něco méně emotivní, než když vyhrála Němcová. Petr Nečas obklopen novým týmem prohlásil: "Jsem přesvědčen, že jsme vykročili správnou cestou k vítězství. Budeme pracovat tvrdě a výsledky se dostaví."

15:49 - Výsledky hlasování jsou oficiálně potvrzeny, v kuloárech hotelu Clarion to hučí.

15:17 - Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil, Pavel Drobil a Pavel Blažek. To jsou vedle Miroslavy Němcové nově zvolení místopředsedové ODS. Takže přesně ta sestava, kterou si před kongresem přál Petr Nečas. Kandidáti, spojení silně s pražskými či regionálními podnikatelskými kruhy, ve volbách vyhořeli.

15:08 - A je tu hlasování o místopředsedech: Vondra 434 hlasů, Drobil 420 hlasů, Pospíšil 402 hlasů, Blažek 402 hlasů, Vodrážka 167 hlasů, Cabrnoch 127 hlasů a Kuba 124 hlasů.

14:00- Začíná volba místopředsedů, která se spojila i s přestávkou na oběd. Kongres bude pokračovat v 15.45

13:50 - Kongres pokračuje projevy kandidátů na řadové místopředsedy. Ve hře je sedm jmen, sítem volby mohou ovšem projít jen čtyři. O místa ve vedení ODS zápolí Pavel Blažek, Pavel Drobil, Milan Cabrnoch, Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Alexander Vondra a opět David Vodrážka.

13:48 - "To není revoluce, jak jsem tu zaslechl, to je jen jeden z krásných okamžiků v dějinách, kdy demokracie funguje. A jinak to ani v naší straně být nesmí, protože jsme občanská demokratická strana," pokračuje na vlně očekávání změn ve svém projevu Alexandr Vondra. Očekávaná režie kongresu se každopádně zbortila.

13:17 - Miroslava Němcová po neočekávaném výsledku hlasování konstatovala, že podle ní ODS vykročila "do dobrých let". Směrem k delegátům na tiskové konferenci vzákazala, že nynější kongres ODS může být přelomový: "Vzali jsme si k srdci slova o tom, že ODS má být stanou sebevědomých lidí, kteří svobodně volí své zástupce."

12:55 - Petr Nečas využil atmosféry po nečekaném výsledku volby 1. místopředsedy, a delegáty obratem požádal, aby do užšího vedení strany zvolili i exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, někdejšího vicepremiéra pro EU Alexandra Vondru, lídra severomoravské kandidátky Pavla Drobila a předsedu brněnské organizace ODS Pavla Blažka. Pražany, tedy Davida Vodrážku, ale ani poslankyni a starostku Prahy 2 Janu Černochovou nejmenoval.

12:25 - První místopředsedkyní se stala nečekaně Miroslava Němcová. Porazila favorita Davida Vodrážku.

11:12 - Po Němcové se ujímá slova favorit na prvního místopředsedu David Vodrážka. Svůj post obhajuje. Odvolává se na vysokou podporu od členské základny. Ve svém projevu odmítá dělení ODS na tu "čistou a tu druhou", volá po sjednocení. "Když mne zvolíte, budu aktivním a loajálním členem týmu. Budu šířit atmosféru důvěry. Nechci se vracet k minulosti, chci hledět do budoucnosti," obrací se k delegátům. "Můj program se dá shrnout do tří slov - naslouchat, spolupracovat, důvěřovat," tvrdí.

10:58 - Začíná volba prvního místopředsedy. Kandidáti jsou dva - David Vodrážka a Miroslava Němcová. První si bere slovo Miroslava Němcová, která získala nominaci jen od svého domovského kraje Vysočiny.

Ve svém projevu vzpomíná kořeny ODS a odkaz Václava Klause. Na delegáty se obrací emotivním projevem, kdy nechce rozlišovat na nové a staré tváře. "Pojďme se bavit o dobrých tvářích. A pro mne tou nejsilnější nominací je to, co dostávám od svých voličů. Na Vysočině jsme ztratili nejméně hlasů v porovnání s ostatními kraji v procentuálním vyjádření. Radostně s takovým výsledkem předstupuji před vás," přesvědčovala volitele.

10:55 - Petr Nečas dostal v tajné volbě kongresu drtivých 538 hlasů ze 617. Po Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi je třetím předsedou občanských demokratů.

10:53 - Petr Nečas byl zvolen 87 procenty hlasů předsedou Občanské demokratické strany. "Velmi si toho vážím. Jako kongresový matador vím, že tolik hlasů už nikdy nedostanu," děkoval delegátům za podporu. "S vaší pomocí posuneme ODS pozitivně. Ukážeme, jak vypadá správná pravicová politika," dodal.

Volba předsedy
Volba předsedy | Foto: Jan Langer

09:55 - Necelých šest stovek registrovaných delegátů si nyní vyzvedává volební lístky a volí předsedu. Výsledky volby by měly být známé v 10:45.

09:50 - Během svého nominačního projevu se Nečas i do šedých eminencí, ovlivňující z povzdálí chod strany. Požaduje, aby ODS fungovala na autentických nositelích politického myšlení. "Musí vystoupit do světla ramp, kde jsou kontrolovatelní," apeluje na delegáty. Rovněž chce bojovat proti odpárání nálepky ODS jako korupční strany. Nejsem dokonalý, nejsem žádný "Pan Čistý".  Jsem alergický na tuto nálepku, je to výraz nepokory. Jedno ale můžu říci, nekradu a jsem neúplatný a se stejným sebevědomím říkám, že to budu uplatňovat i na svém okolí," avizoval.

"Stát není kořist," znělo také z Nečasových úst. "A kdo to nepochopí, z mé vlády odejde," slíbil.

09:40 - Petr Nečas hovoří ke kongresu jako jediný kandidát na předsedu. "Jsem rád, že během prvního dne zazněla sebekritika, ale nesmí se proměnit v sebemrskačství," řekl Nečas. Podle něj má ODS na to znovu volby vyhrávat. "Hlasy, která získala ODS byly výrazem politického postoje, to je tvrdé jádro našich voličů. Hlasy pro TOP 09 byly výrazem politické emoce, která nemá dlouhého trvání. Chci vám nalít optimismus do žil," řekl Nečas. Podle něj to značí, že ODS má sílu stát se opět dominantní pravicovou silou na české politické scéně.

09:33 - Předseda volební komise kongresu poslanec Jan Vidím zahájil volební blok. První na řadě je volba předsedy strany. Vidím delegátům vysvětluje náležitosti hlasování. "Do volební místnosti není možné vcházet východem a vycházet vchodem." Všech čtrnáct regionů ODS navrhuje do pozice předsedy ODS Petra Nečase. Jiný návrh na kongresu nepadl. Nečas je jediným kandidátem.

09:23 - První projev druhého dne obstaral nestraník. Delegáty kongresu ODS v projevu pozdravila předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

9:17 - Druhý, volební den kongresu ODS oficiálně začal

8:55 - Delegáti popíjí v kuloárech kávu. O patro níže pokuřují. Do hotelu Clarion právě dorazil Petr Nečas

8:30 - V hotelu Clarion v pražských Vysočanech začíná druhý den volebního kongresu ODS. Delegáti se uý scházejí. Hlasování o obsazení postů předsedy, 1. místopředsedy a řadových místopředsedů má začít v devět hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy