Rebel ODS Raninec pomáhá založit novou stranu

Kateřina Eliášová
9. 1. 2009 10:00
Pomáhá šéfovi Centra pro ekonomiku a politiku Machovi
Poslanec zvolený za ODS JUraj Raninec
Poslanec zvolený za ODS JUraj Raninec | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Až příští pondělí začne ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach sbírat podpisy pod petici za vznik nové politické strany, jistě získá hlas současného poslance Juraje Ranince.

Jak Raninec potvrdil pro online deník Aktuálně.cz, pro novou stranu pracuje coby konzultant. Petrovi Machovi, který je blízkým spolupracovníkem prezidenta Václava Klause, se vznikem nové strany pomáhá. Oficiálně však členem přípravného týmu nové partaje není.

"S panem Machem se znám, určité věci jsme spolu konzultovali, zejména věci kolem programu. V rámci toho se musejí dělat nějaké právnické věci a já jsem právník. Podílím se například na sepsání stanov nové strany," řekl Raninec.

Ten je stále členem ODS. Loni v září opustil poslanecký klub strany a ve sněmovně je teď spolu s dalšími šesti zákonodárci mezi nezařazenými poslanci.

Rebelující poslanec odmítl sdělit jména zakládajích členů nového subjektu. Mluví se o ex-hejtmanovi Libereckého kraje Petru Skokanovi nebo bývalém poslanci Jičím Paynovi. Další hojně rozšiřované úvahy říkají, že by stranu svým jménem mohl zaštítit právě Klaus. Ten se na prosincovém kongresu ODS vzdal funkce čestného předsedy nejsilnější koaliční strany.

Schwippel zatím "mlží"

Mezi těmi, kdo by se mohli stát dalšími členy nové strany, se objevilo i jméno Ranincova stranického kolegy, poslance Jana Schwippela.

Foto: Ondřej Besperát

Ten - stejně jako Raninec - opustil poslanecký klub ODS. O své možné přímé podpoře Machovy strany Schwippel mlží.

"Souhlasím s názorem pana prezidenta, že tady potřebujeme stranu, která by měla realistický pohled na Evropskou unii. Z toho lze vyčíst, že jisté sympatie k této aktivitě mám," řekl Schwippel.

Na otázku, jak velké jsou jeho sympatie k novému subjektu a zda se například může stát členem nové strany, Schwippel odpověděl: "To Vám teď nemohu říct, to bude předmětem pondělní tiskové konference".

Raninec do Machovy strany zatím nemíří

Raninec tvrdí, že zatím nemá v úmyslu "přeběhnout" do Machovy strany. "Když se bude sbírat tisíc podpisů pod petici, aby ta strana vůbec vznikla, tak ji podepíšu. To ovšem neznamená, že je to členská přihláška," řek Raninec. "Zůstávám členem ODS a jestli se něco změní, tak to dnes nemohu předjímat."

Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu
Kongres ODS: Poslanečtí rebelové Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel (zleva doprava) jdou na kávu | Foto: Ondřej Besperát

Pokud by se tak stalo, měla by Machova strana teoreticky šanci se skrze výše zmiňované zákonodárce dostat i do Poslanecké sněmovny.

Na dotaz, zda by se v takovém případě Raninec vzdal mandátu a uvolnil tak místo jinému politikovi za ODS, odpověděl: "Byl jsem zvolen na kandidátce ODS. V případě, že by se něco takového stalo (vstup do Machovy strany - pozn. red.), tak by bylo dobré uvažovat i o takovém řešení, tedy složení mandátu," vysvětlil.

Raninec se domnívá, že je potřeba, aby v Česku vznikla určitá alternativa vůči ODS. "Protože ODS už není tou pravicovou stranou, jakou dříve byla," upřesnil. 

Jasno bude v pondělí

Informace o vzniku nové strany jsou zatím kusé. Petr Mach chce mlčení prolomit už příští pondělí, kdy veřejnost seznámí s přípravným výborem zamýšlené nové partaje.

Mach chce představit název nové strany, program a taky její internetové stránky.

Mnozí občanští demokraté varují, že nová strana by mohla ODS rozložit a že by noví členové mohli právě z ODS k nové straně prchat.

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek ale řekl, že se rozpadu ODS nebojí. "Druhé Sarajevo se opakovat nebude. Václav Klaus není tak silný, aby rozložil ODS," uvedl pro televizi Prima premiér. "Ani případná nová strana nás nerozloží, to vím po rozhovorech s mnoha členy ODS," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy