Koalice přišla ve sněmovně o dalšího poslance ODS

17. 9. 2008 12:24
Klub ODS opouští také Jan Schwippel
Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS a s ní celá vládní koalice přišla v tomto týdnu už o druhého poslance.

Po Juraji Ranincovi opouští řady klubu poslanců nejsilnější vládní strany také Jan Schwippel. Své rozhodnutí už oznámil předsedovi klubu občanských demokratů Petru Tluchořovi.

"Hlavním důvodem mého odchodu je nesouhlas s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení "Kauzy Morava". V poslaneckém klubu pod vedením Petra Tluchoře navíc již delší dobu pociťuji omezování prostoru pro svobodnou výměnu názoru," vysvětlil svůj odchod Schwippel.

Foto: Ondřej Besperát
DOKUMENT: Rezignační dopis Jana Schwippela

Schwippel se měl podle informací Aktuálně.cz s Petrem Tluchořem setkat v úterý, schůzku ale na poslední chvíli odřekl.

"Čekal jsem to," řekl Tluchoř Aktuálně.cz. "Jen mě mrzí ta forma, že mi to pan poslanec neoznámil osobně, ale přečetl mi rezignační dopis do telefonu," dodal.

Jan Schwippel bude hostem online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz ve čtvrtek v 9 hodin ráno.

Ovlivnil mě Raninec

Jan Schwippel přiznal, že ho ovlivnilo rozhodnutí kolegy Ranince. Ten opustil klub v pondělí odpoledne.

Čtěte více: Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec

"Také se mi nelíbily osobní útoky na Juraje Ranince, zejména nestoudné lži pana Moravy. To byla ta pověstná poslední kapka. V současné chvíli už pro sebe v poslaneckém klubu ODS nevidím další perspektivu," uvedl Schwippel.

Morava novinářům řekl, že si měl Raninec vyžádat důvěrné materiály na poslance Ježka, Raninec to vzápětí popřel.

Útok na vládu

Petr Tluchoř v tuto chvíli neočekává odchod dalších poslanců. "Považuji to za součást naplánovaného koordinovaného scénáře, který má za cíl zaútočit na vládu a poškodit ODS před volbami a kongresem," domnívá se.

Koalice je skutečně oslabená a v tuto chvíli nemá jasnou většinu.

Schwippel svým odchodem nechce bourat koaliční projekt, jak uvedl. Chce respektovat volební program ODS i poslanecký slib. "To mi umožní podpořit drtivou většinu koaličních návrhů, jak tomu bylo i v minulosti," trvdí.

Minulý týden oba rebelové pohrozili, že se při případném hlasování o nedůvěře vládě přidají k opačnému táboru. Schwippel to ale dnes vyvrátil. "Nepředpokládám, že bych hlasoval pro vyslovení nedůvěry vládě za situace, kdy není na obzoru lepší řešení, než ta současná vláda," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy