Vzniká další strana. Blízkého Klausova spolupracovníka

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
1. 12. 2008 13:48
Petr Mach říká: Měla by se začít dělat inteligentní pravicová politika

Praha - Někdo by měl zase začít dělat inteligentní pravicovou politiku, řekl Petr Mach, blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause.

Plánuje založit novou pravicovou stranu. Jinou, než chtějí euroskeptici kolem Libertas.

"Nemůžeme se dívat na to, jak preference pravice klesají a jak věrohodnost pravicové politiky klesá. Nepřeju si, aby v roce 2010 vyhráli ve volbách komunisté nebo sociální demokraté,"  řekl Mach v rozhovoru pro Hopodářské noviny.

Začal proto debatovat s několika dalšími lidmi o tom, že by nebylo špatné uvést do české politiky novou stranu. Jména spolupracovníků ale neprozradil. Současně zdůraznil, že všechno záleží na tom, jak dopadne kongres ODS.

"Bude záležet na tom, jak se kongres postaví především k programovým věcem," řekl.

Pokud tedy Mirek Topolánek obhájí koncem týdne na kongresu funkci šéfa ODS, mohou vzniknout v okruhu prezidenta Václava Klause dokonce dvě nové pravicové politické strany - Machova strana a euroskeptické hnutí Libertas. To hodlá kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu příští rok.

"Je hotová věc, že tato strana v Česku vznikne a bude kandidovat do europarlamentu. Já se na jejím vzniku ale nepodílím," vyjádřil se ke straně Libertas Petr Mach.

Topolánek: Klaus není tak silný, aby stranu rozložil 

Mirek Topolánek se ale prozatím tváří sebevědomě. Tvrdí, že se rozpadu ODS nebojí.

"Druhé Sarajevo se opakovat nebude. Václav Klaus není tak silný, aby rozložil ODS," řekl na Primě premiér. "Ani případná nová strana nás nerozloží, to vím po rozhovorech s mnoha členy ODS," dodal.

Topolánek totiž získal během víkendu další nominace na post šéfa ODS. Aby setrval v křesle předsedy strany, si přeje šest krajských organizací. Klausem podporovaný Topolánkův protikandidát Pavel Bém zatím nezískal ani jednu nominaci.

Výsledek plánovaného kongresu, který by měl začít v pátek, ovlivní i osud vlády. Topolánek chce pokračovat v koalici s lidovci a zelenými. Bém něco podobného odmítá. Dává přednost menšinové vládě.

Klaus stále mlčí

Prezident Václav Klaus se ale prozatím drží zpátky, žádné spekulace o tom, že by vstoupil do některé z nově vznikajících stran, nevyvrací ani nepotvrzuje.

Zatím není jasné ani to, jestli se zúčastní kongresu ODS. Minulý týden dal pouze jasně najevo, že si nepřeje zvolení Topolánka na další období.

"Nemám žádné zprávy o tom, že by se pan prezident chystal vstupovat do nově vznikajících politických stran," řekl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

"Pokud bude mít pocit, že tam (na kongresu) ještě o něco podstatného půjde, že se tam něco důležitého rozhodne, pak se jistě zúčastní. Pokud ne, najde si na ten víkend příjemnější program," řekl v České televizi prezidentův tajemník Ladislav Jakl.


 

 

Právě se děje

Další zprávy