Topolánek se omluvil Paroubkovi. Za výroky kvůli misím

Domácí Domácí
8. 1. 2009 15:50
Vláda a ČSSD mají začít o misích jednat
Topolánek se omluvil. Paroubek přijal.
Topolánek se omluvil. Paroubek přijal. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Těsně před tím, než by měla začít jednání mezi vládou a sociálními demokraty o prodloužení mandátu českých vojenských misí, poskytl premiér Mirek Topolánek Lidovým novinám rozhovor, v němž se omluvil předsedovi socialistů Jiřímu Paroubkovi.

Omluva s misemi souvisí, neboť předseda vlády se omlouvá za výroky, která na Paroubkovu adresu pronesl ministr vnitra Ivan Langer.

"Jestli se našim vojákům v Afghánistánu nyní něco stane, pak je Jiří Paroubek sprostým vrahem. Jejich krev ulpí na jeho rukou, neboť vojáci jsou teď bez mandátu," uvedl ministr poté, co socialisté ve sněmovně zablokovali vládní návrh na prodloužení mandátu českých vojáků v Afghánistánu, Iráku a v Kosovu.

Vláda poté mandát na dva měsíce provizorně prodloužila a nyní dojednává s opozicí způsob, jak jej co nejrychleji řádně prodloužit souhlasem sněmovny. 

"On chce veřejnou omluvu, tak tímto tu veřejnou omluvu činím," formuloval omluvu Topolánek v Lidových novinách. "Mně ten požadavek Jiřího Paroubka na to, aby se mu všichni omluvili, připadá trochu absurdní, ale já to udělám. V zájmu života těch vojáků a v zájmu pozitivního projednání té věci veřejně vyslovuji Jiřímu Paroubkovi omluvu za sebe i za Ivana Langera," dodal.

Jiří Paroubek tuto omluvu přijal.

 

Právě se děje

Další zprávy