Rath pod tlakem. Kritici v ČSSD ho nechtějí ve volbách

Domácí Domácí
2. 7. 2009 10:45
V sobotu bude vedení sociálních demokratů posuzovat kandidátky
David Rath bude muset o místo ve volbách bojovat.
David Rath bude muset o místo ve volbách bojovat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva dny před tím, než bude sociální demokracie definitivně schvalovat kandidátky do sněmovních voleb, přinesl deník Právo informaci, že někteří lidé ve vedení strany chtějí z voleb stáhnout středočeského hejtmana Davida Ratha.

Ten byl ve středních Čechách spolustraníky zvolen na druhé místo kandidátky za lídra Milana Urbana.

Právě tento místopředseda ČSSD na otázku Práva víceméně připustil, že ve straně se o Rathově účasti ve volbách diskutuje.

"I o těchto věcech jsme se na úrovni vedení sociální demokracie bavili," cituje deník Urbanovu odpověď, za níž následovalo už jen odmítnutí se o Rathově záležitosti bavit.

Přibrzdi, řekli mu

Že patří Rath mezi nejméně oblíbené politiky ČSSD zjistili socialisté už v březnu. Tehdy si před sjezdem nechali u společnosti STEM udělat průzkum, jak lidé v krajích vnímají nové hejtmany, kteří se chopili moci po podzimních krajských volbách.

Po pěti měsících bylo s Rathovou vládou spokojeno 49 procent voličů, například v Olomouckém kraji je to o třicet procent více. Pravda ovšem je, že střední Čechy jsou krajem se silnou skupinou voličů ODS.

Podle informací Aktuálně.cz byl už tehdy Rath kvůli své práci na pohovoru s lídry strany. Ač to nechce nikdo veřejně říci, mimo záznam potvrdilo tento fakt hned několik členů stranického grémia.

Popularita mu nejde

Rath neboduje ani v žebříčcích popularity politiků. V červnovém průzkumu nefiguruje mezi neoblíbenější desítkou - ovšem to platí i pro středočeského volebního lídra Milana Urbana.

To lídr ODS Petr Bendl je sedmý, kladně ho hodnotí 40 procent lidí.

O tom, jestli Rath zůstane na kandidátce a zda bude na volitelném místě, rozhodne definitivně zmíněné sobotní jednání. Podle stanov socialistů může předsednictvo navrhnout a ústřední výkonný výbor pak odsouhlasit, že bude kandidátka postavena jinak, než si přály krajské organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy