Náměstek Šnajdr bude kandidovat proti Rathovi

Martina Machová Martina Machová
19. 6. 2009 15:36
Spoluautor reformy zdravotnictví Marek Šnajdr se utká ve středních Čechách s Davidem Rathem
David Rath s dalším se svých politických rivalů ze středních Čech, a poslancem az ODS Petrem Tluchořem
David Rath s dalším se svých politických rivalů ze středních Čech, a poslancem az ODS Petrem Tluchořem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První náměstek ministryně zdravotnictví a spoluautor nedokončené zdravotnické reformy Marek Šnajdr se utká v předčasných volbách s jejím nejhalasnějším kritikem Davidem Rathem.

Oba totiž budou bojovat o místo v poslanecké sněmovně ve středních Čechách.

O Šnajdrovi jako „trojce" na kandidátce občanských demokratů v kraji je už rozhodnuto. Z jakého místa bude obhajovat svůj současný poslanecký mandát středočeský hejtman David Rath, bude známé až příští čtvrtek po krajské konferenci ČSSD. Nejspíš ale Rath bude na druhém místě kandidátky za místopředsedou strany Milanem Urbanem.

„Mohu potvrdit, že David Rath bude obhajovat svůj poslanecký mandát a vnímám jeho podporu na umístění na vysokém místě kandidátní listiny. Myslím si, že bude mít pro volební kampaň velký přínos," sdělil Aktuálně.cz předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš s tím, že Rath může počítat i s jeho osobní podporou.

Lídrem bude Bendl

Vedle Šnajdra pak bude čelo kandidátky ODS tvořit další Rathův politický rival, středočeský exhejtman Petr Bendl, který se stal i přes prohrané krajské volby opět středočeským lídrem. Z druhého místa bude obhajovat svůj post šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Na kandidátce občanských demokratů se vedle Šnajdra objeví i současný poslanec a odborník ODS na bezpečnostní otázky Jan Vidím nebo první náměstek ministerstva financí Ivan Fuksa.

„Chceme maximálně zkomplikovat vstup panu poslanci Rathovi do poslanecké sněmovny, takže bychom rádi minimálně obhájili současných deset mandátů," komentoval sestavení středočeské kandidátní listiny Petr Bendl.

Toho, že by se mohlo opakovat fiasko loňský krajských voleb, v nichž byla hlavním tématem právě zdravotnická reforma ztělesněná vedle exministra Tomáše Julínka i jeho náměstkem Markem Šnajdrem, se nebojí. 

„Myslím, že lidé již dnes hodně pochopili populismus sociálních demokratů a že dnes je zdravotnická reforma lépe vysvětlená než v minulosti," míní Bendl.

Téma zdravotnictví

A zdravotnictví bude již podle jmen na obou kandidátkách nejsilnějších stran opět dominantním tématem parlamentních voleb v regionu. Zatímco ODS včele s Bendlem si to nechce příliš připouštět, sociální demokraté o tom hovoří otevřeně.

„Je jasné, že se na toto téma s nimi střetneme a tak bude záležet na voličích, jak to budou vnímat," uvedl šéf středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš.

„Pikantní je, že v čele kandidátní listiny ODS budou stát lidé, kteří nesou přímou odpovědnost za skandální privatizaci středočeských nemocnic, zároveň to jsou lidé, kteří nesou plnou odpovědnost za zdravotnickou reformu," komentuje výběr občanských demokratů.

Před třemi lety získali socialisté ve Středočeském kraji v poslanecké sněmovně osm křesel. Nyní pomýšlí na deset.

 

Právě se děje

Další zprávy