Rakovník rozhoduje o Tlustém. Jinde vyhazují potichu

Martina Machová Martina Machová
22. 9. 2008 16:05
Liberecká ODS vyloučila bývalého poslance Drdu
Vlastimil Tlustý v Rakovníku
Vlastimil Tlustý v Rakovníku | Foto: Ludvík Hradilek

Rakovník/Liberec - Zatímco se v Rakovníku chystají na ostře sledovanou přestřelku mezi příznivci a odpůrci Vlastimila Tlustého, jehož žádá vedení ODS vyloučit ze strany, v Liberci vyřešili problém svého nezvedného člena rychle. A bez zbytečné pozornosti, která by z káraného mohla dělat oběť.

Bývalý liberecký primátor a poslanec za ODS Jiří Drda se dostal do sporu s mateřskou stranou v dubnu. Rozhodl se na protest proti jejím praktikám kandidovat proti ODS v podzimních krajských volbách.

O svých plánech však kolegy z občanské demokracie neinformoval - a ti se o tom dozvídali až z medií. Svůj náhlý krok odůvodňoval personální politikou uvnitř strany i důsledky jejího dlouholetého vládnutí v regionu.

"Většinou to tu vypadá, že přijde skupina, za níž stojí někdo vlivný a záměr se prosadí. Chtěl bych prosazovat více koncepce a méně lobbingu," uvedl tehdy pro Aktuálně.cz Drda.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Zpráva v ODS vzbudila vlnu rozhořčení a liberecké špičky ODS včetně předsedy Senátu Přemysla Sobotky hovořily o vylučování ze strany. Spolustraníci doporučovali Drdovi, aby odešel sám. Ten však předeslal, že dobrovolně stranu neopustí.

Čtěte více: ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

Liberečtí občanští demokraté poté změnili strategii. Místo křiklavého vylučování počkali, až jejich odpadlík skutečně stanovy přestoupí.

"Pan Drda se vyloučil sám. Automaticky přestal být členem po registraci na kandidátce jiného politického hnutí. V žádném případě jsme ho my nevylučovali," sdělil předseda Senátu a šéf liberecké ODS Přemysl Sobotka.

Porušil stanovy, ať jde

Stanovy ODS sice dávají místním organizacím značnou volnost, přesto udávají i důvody automatické ztráty členství. Místní rada pak jen konstatuje, že členství pominulo.

Jiří Drda
Jiří Drda | Foto: Martina Machová

Taková situace nastane například při neplacení příspěvků nebo právě kandidaturou za jiný politický subjekt.

Pro Občanskou demokracii tak prý kauza Drda skončila. "Už se k němu nebudeme vyjadřovat a dělat mu reklamu," konstatoval lídr občanskodemokratické kandidátky do krajských voleb Radim Zika.

Čtěte více: ODS v ohrožení ve vlastní baště. Zatřese s ní zrádce?

A svému bývalému členovi připravili překvapení ne nepodobné jeho vlastnímu. O zániku členství mu neřekli.

"Když to říkají, tak asi už ve straně nejsem. Mne nikdo neinformoval. Proč jsem se ale rozhodl kandidovat za jiné hnutí, je už všeobecně známé a mé nečlenství tedy už nemá cenu komentovat," reagoval Jiří Drda.

 

Právě se děje

Další zprávy