ODS v ohrožení ve vlastní baště. Zatřese s ní zrádce?

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
25. 4. 2008 13:48
Jiří Drda z ODS má velké šance zatopit své straně
Jiří Drda
Jiří Drda | Foto: Martina Machová

Liberec - Tradiční baštu občanských demokratů - Liberecký kraj a Liberec zřejmě čeká zemětřesení. Mohl by se o něj postarat sám "Otec zakladatel" ODS.

Bývalý primátor Liberce a poslanec Jiří Drda se rozhodl kandidovat do krajských voleb za nezávislé sdružení starostů. Má však spojení významných politiků regionu s kontroverzní libereckou osobností šanci? ODS zde neprohrála od revoluce žádné volby.

"Starostové mají skutečně možnost v podzimních volbách významně zabodovat," myslí si známá jablonecká politička a senátorka Soňa Paukrtová. Podle ní řešila obdobná politická seskupení v Libereckém kraji vždy stejný problém - neměli nikoho z Liberce. "Proto byli neúspěšní, ačkoli měli slušné zázemí po celém regionu. Nyní tuto výraznou osobnost získali," dodala.

Čtěte více: ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

Že se Drdova kandidatura s největší pravděpodobností promítne do výsledků podzimních krajských voleb, připustil i další znalec místních poměrů, známý politik Petr Pávek.

"Jiří Drda je určitě výrazná osobnost polistopadové liberecké politiky. V Liberci má okruh svých příznivců a hlasy získá. Pro sdružení starostů může být posilou," okomentoval současné rozložení sil.

Co je větší hrozba: Spalovna nebo ODS

Na první pohled to může vypadat, že Starostové mají téměř vyhráno. Oslovení nezávislí pozorovatelé ovšem upozorňují hned na několik úskalí, se kterými se bude muset hnutí v čele s Drdou vypořádat.

Hned první pomyslné klacky pod nohy mu zřejmě bude házet samotná ODS. "Stejně jako komunisté nesnáší přeběhlíky. Udělá všechno proto, aby ho zhanobila. Tím ho zaměstná tak, že nebude moci vést pozitivní kampaň," domnívá se Petr Pávek.

Liberečané se proti spalovně poblíž centra bouřili
Liberečané se proti spalovně poblíž centra bouřili | Foto: Martina Machová

Tradiční voliče by přitom občanským demokratům podle odhadů přetáhnout neměl. Přesto  jeho krok nenechali bez povšimnutí. Mezi prvními reakcemi byl požadavek vyloučení. Rozkol mezi ním a ODS ale trvá již několik let.

"Těžko říci, čím si je proti sobě popudil. Zřejmě jako poslanec nešel místním na ruku tak, jak zřejmě předpokládali. Drda se pak snažil znovu zapojit, ale neumožnili mu to," konstatoval známý liberecký novinář Jan Šebelka.

ODS sama se pak k možnému ohrožení vlastní pozice staví spíše vyhýbavě. "Nechci hodnotit kandidáty a kandidátky ostatních politických stran. Chceme se zaměřit spíše na voliče, ti rozhodují," uvedl lídr krajské kandidátky občanských demokratů Radim Zika.

Čtěte více: Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce

Kromě ODS může Drdovi srazit vaz jeho minulost. Pro mnohé Liberečany je silně spjat se spalovnou, kterou prosadil uprostřed města. Získal za ni i ekologickou anticenu Ropák.

Hnutí starostů o možné diskvalifikaci Drdy ví, přesto se domnívá, že voliče v Liberci přesvědčí.

"Každý totiž musí uznat, že v prvním období po revoluci se Liberec ekonomicky vzdálil ostatním a jeho náskok je permanentní. Liberec žije jako velkoměsto a Drda je tím, který to nastartoval," vysvětlil důvody nominace libereckého exprimátora Václav Horáček, jež sám patří mezi vůdčí osobnosti Starostů pro Liberecký kraj.

Jít proti straně? Šance jsou

"Určitě šanci má. Nejsme zemí jedné strany. Záleží ale na konkrétních podmínkách, na osobnosti člověka a jeho ambicích, důvodech rozchodu," sdělil bývalý primátor Jihlavy Vítězslav Výborný.

Vychází z vlastních zkušeností. Jako občanský demokrat vedl jihlavskou radnici, kvůli rozporům v ODS ale rezignoval. Za napjaté atmosféry byl ze strany vyloučen.

Na liberecké radnici vládne ODS již od revoluce
Na liberecké radnici vládne ODS již od revoluce | Foto: Martina Machová

V následujících komunálních volbách se pak postavil proti ní. A ne zcela neúspěšně. Téměř se mu podařilo sestavit koalici, která mohla ODS vedení radnice uzmout.

"Bohužel někteří, kteří v předvečer deklarovali jednotné stanovisko, se druhý den zachovali jinak," vzpomněl na dobu po komunálních volbách v roce 2006 Výborný.

Do povolebních vyjednávání podle něj promítl silný tlak ODS na ostatní politické partnery. Reálně jí totiž hrozilo, že ačkoli volby vyhrála, z vedení jihlavské radnice by musela odejít.

ODS se se svým bývalým členem vypořádala po svém. "Nové vedení města využívalo jednodušší přístup k médiím, například tiskové konference, ke skandalizaci mého působení na radnici. Koneckonců tato snaha je stále patrná," uvedl Vítězslav Výborný.

Drda nebude jediným bývalým členem ODS na společné kandidátce starostů. Za Jablonec je nominován současný ředitel tamního Městského divadla Pavel Žur. I on měl rozpor se svou stranickou organizací a byl vyloučen.

 

Právě se děje

Další zprávy