Radar domluvíme do konce roku, odhadl Topolánek

gaz
23. 10. 2007 16:52
Šéf Pentagonu jednal v Praze o protiraketovém štítu
Robert Gates v Praze
Robert Gates v Praze | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Základní body smlouvy o umístění americké radarové základny na Brdech budou hotovy nejspíše do konce roku, shodli se premiér Mirek Topolánek a americký ministr obrany Robert Gates po svém úterním jednání. Určitě pak před Topolánkovou návštěvou USA, která by se měla uskutečnit v lednu nebo únoru 2008.

"Učinili jsme velký pokrok," pochvaloval si Gates na tiskové konferenci v pražské Kramářově vile, kde kromě něj a Topolánka vystoupila také ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Šéf Pentagonu přijel do České republiky jednat především o umístění amerického radaru, ale také o účasti Česka na zahraničních vojenských misích, zejména v Afghánistánu. Kvůli radaru se setkal i s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. "Náš názor na věc nezměnil," řekl poté předseda sociální demokracie, která trvá na účasti NATO v celém projektu i na referendu k této otázce.  

Profil Roberta Gatese:  Ze špióna diplomatem. Ministr USA přijel kvůli radaru

Transparentnost pro Rusko

Velká část tiskové konference premiéra Topolánka a ministra Gatese se týkala obav Ruska z toho, že by mohl být plánovaný raketový systém namířen proti němu. Podle Roberta Gatese Američané na jednání v Moskvě minulý týden přednesli ruské straně dva návrhy, které by tyto obavy měly pomoci rozptýlit.

Čtěte také: V Moskvě jde o radar v Brdech. USA odmítly ustoupit

Prvním je poskytování informací Rusům a jejich přístup k plánovaným základnám.

"Záležitost s Ruskem neustále projednáváme a chceme zajistit co největší transparentnost projektu pro ruskou stranu," uvedl Gates. "Nic však nebude uděláno bez souhlasu české vlády."

Přístupu Rusů k základnám se nebrání ani Mirek Topolánek, možnou přítomnost ruských vojáků na českém území však odmítl komentovat.

Spustíme jen s důkazy

Druhým v Moskvě předneseným - ale podle Gatese dosud detailně nerozpracovaným - návrhem ruské straně je spuštění systému teprve ve chvíli, kdy budou existovat důkazy o konkrétní hrozbě ze strany některého státu, například Íránu.

"Uzavřeme smlouvy, postavíme základny, ale pozdrželi bychom jejich spuštění do doby, než bude existovat důkaz o nějaké reálné hrozbě ze strany Íránu," prohlásil americký ministr zahraničí.

Jak Topolánek, tak Gates zdůraznili, že je nutné, aby se začlenění Ruska i samotný protiraketový deštník diskutovaly na půdě NATO. O tom má Gates diskutovat s ministry obrany aliance ještě tento týden.

Systém v rámci NATO

Americký systém ochrany proti raketám dlouhého doletu má také být plně kompatibilní s plánovanými aliančními deštníky proti raketám krátkého a středního doletu.

"Naším cílem je integrovaný systém, který by chránil všechny členy Aliance," řekl Gates. "S velkým potěšením konstatuji, že ministři zahraničí a ministři obrany NATO se k tomuto staví pozitivně."

Robert Gates ocenil i českou přítomnost v zahraničích misích, zejména navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu, který v předvečer jeho příjezdu schválila česká vláda.  

Americké delegace v Česku

Robert Gates a Vlasta Parkanová
Robert Gates a Vlasta Parkanová | Foto: Ondřej Besperát

Robert Gates přiletěl do Prahy v pondělí večer a svůj oficiální program zahájil v úterý setkáním s českým prezidentem Václavem Klausem. Pak se setkal s ministryní obrany Vlastou Parkanovou a s poslanci. Při obědě v Kramářově vile jednal s premiérem.

V pondělí do České republiky také dorazila pětičlenná skupina amerických expertů na životní prostředí. Ti se mají pod dohledem pracovníků Ministerstva životního prostředí seznámit s okolím plánované základny v Brdech a s českými předpisy týkajícími se ochrany životního prostředí.

Chtějí také studovat případný vliv radaru na vodní zdroje, vzduch a přírodní památky v oblasti.

Letos už do Česka několik vysokých amerických představitelů kvůli radaru zavítalo. Kromě prezidenta Bushe, který přijel v červnu, tu bylo také několik kongresmanů a ředitel americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering.

 

Právě se děje

Další zprávy