Bush: Česko může být přítel náš i Rusů

man
5. 6. 2007 14:50
Bush přislíbil, že se zasadí o zrušení víz pro Čechy
Dva prezidenti: Václav Klaus a George Bush před jednáním na Pražském hradě.
Dva prezidenti: Václav Klaus a George Bush před jednáním na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus po schůzce s americkým prezidentem Bushem prohlásil, že si rozumí v otázce amerického protiraketové obrany - a případné stavby radaru na území Česka.

"Prezident Bush přislíbil, že vyvine maximální úsilí, aby tyto věci vysvětlil Rusku a prezidentu Putinovi. Musíme získat maximální podporu české veřejnosti, která je na tyto věci velmi citlivá. Prezident Bush to chápe," uvedl Klaus.

Bush na Klause navázal s tím, že se Rusové nemusí protiraketového systému obávat, neboť jde o čistě obranné zařízení.

"Studená válka je za námi, Češi si nemusí vybírat, zda chtějí být přáteli USA nebo Ruska, mohou být přáteli obou. Až se s prezidentem Putinem setkám, řeknu mu: Proč s námi nespolupracujete, pojďte se do toho zapojit, pošlete sem vaše vědce, budeme naprosto transparentní," zdůraznil Bush.

Podle něj jsou Spojené státy připraveny o protiraketové obraně jednat v rámci NATO. To je ostatně jeden z požadavků české vlády pro případný souhlas s vybudováním radaru.

Klaus Bushe zároveň ujistil, že Česká republika nepatří k těm evropským zemím, které by chtěly Evropskou unii budovat jako protiváhu ke Spojeným státům.

Bush: Zasadím se o zrušení víz

Bush po jednání také přislíbil, že se zasadí o zrušení vízové povinnosti pro české občany při cestách do USA.

"Rozumím tomu, že občané této země, která přináší oběti v Iráku i Afghánistánu, chtějí mít stejná práva jako občané jiných zemí, které třeba takovou podporu neposkytují. Češi jsou tím dlouhým čekáním unaveni a zaslouží si respekt," uvedl Bush.

Vedle prezidentů Bushe a Klause vystoupil na tiskové konferenci na Pražském hradě také premiér Mirek Topolánek. Podle něj otázka víz s umístěním radaru nesouvisí, víza jsou však nespravedlivá a musí být zrušena.

"Není to výměnný obchod, o rovnoprávnost ve vízové politice bychom usilovali i bez radaru a naopak, jednoduše spojovat tyto věci považuji za nedůstojné," vysvětlil Topolánek.

Topolánek už dříve uvedl, že americká vláda očekává od České republiky jasné stanovisko, zda souhlasí či nesouhlasí s radarem, na začátku příštího roku. Podle Topolánka není vyloučeno, že americký Kongres nakonec na projekt neuvolní peníze a uloží ho tak k ledu.

Putin vyhrožuje zaměřením Evropy

Rozptýlit obavy a nesouhlas Ruska s protiraketovou obranou se chystá George Bush už na nadcházející schůzce státníků osmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G8) v německém Heiligendammu, kde se sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ruského prezidenta pak pozval na začátek července na návštěvu USA.

Putin v pondělí v rozhovoru pro britský deník Times uvedl, že výstavba protiraketového štítu nastartuje nové závody ve zbrojení a přiblíží dokonce možnost jaderné války.

Putin dokonce pohrozil, že v případě instalace protiraketového systému zaměří Rusko své jaderné zbraně na střední Evropu.

Írán ústy člena své Nejvyšší bezpečností rady Alího Laridžáního v pondělí označil spekulace o jeho možném útoku na Evropu za nesmysl.

"Naše rakety nejsou schopné zasáhnout cíle v Evropě a překvapuje nás, že to tam nevědí," řekl Laridžání.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy