Prognóza: Levici ve finiši dochází síly

ČTK,jaa
12. 5. 2006 12:25
Prognóza - Podle nejnovější prognózy agentury Factum si ODS udržuje postavení favorita červnových voleb. Pohoršila si ČSSD a KSČM.
Předvolební kampaň ODS
Předvolební kampaň ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Šetření probíhalo ve dnech 4.-10. května a zúčastnilo se ho 966 respondentů starších 18 let.

Factum Invenio pokládá dotazovaným uzavřenou otázku, ve které jsou jim předloženy karty s názvy všech kandidujících politických stran.

Současný výzkum opět potvrdil, že pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, by se podařilo překonat pěti politickým stranám. ODS by pravděpodobně získala 65 mandátů, ČSSD 51 mandátů, KSČM 37 mandátů, KDU-ČSL 25 mandátů a Strana zelených 22 mandátů.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

I když odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 poslaneckých křesel.

Levicové strany si pohoršily

Z výzkumu také vyplývá, že v první polovině května 2006 by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 54,8 procent oprávněných voličů. Očekávaná volební účast je nyní mírně nižší než účast v minulých volbách do Sněmovny v roce 2002, kdy činila 58 procent.

Nejsilnější opoziční strana - ODS - by podle prognózy mohla získat 29 procent hlasů. V polovině května si pohoršily obě levicové strany - sociální demokracie i KSČM.

Druhá ČSSD může tři týdny před klíčovým hlasováním počítat se ziskem 22,8 procenta hlasů, což je o 3,6 procentního bodu méně než v dubnu. Třetím komunistům by dalo hlas 16,7 procenta voličů, minulý měsíc měli o 1,4 procentního bodu více.

Do sněmovny by se dostali ještě lidovci, jejichž podpora je stabilní a nyní dosáhla 11,3 procenta, a Strana zelených. Zelení si oproti minulému průzkumu o dvě procenta polepšili, jejich nejnovější volební prognóza je 9,8 procenta.

Další strany by už pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory parlamentu nepřekročily. Nezávislé si volilo 2,4 procenta lidí, vládní Unii svobody-DEU 1,6 procenta občanů a Balbínovu poetickou stranu rovné procento. Další strany, které respondenti zmínili, by získaly méně než jedno procento hlasů.

Zatímco stranické preference vyjadřují příklon k určité straně bez ohledu na to, zda respondent chce jít k volbám, volební prognóza je model, na jehož základě agentury odhadují skutečný výsledek voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy