Prognóza: ODS první, ČSSD si polepšila

Redakce DOM, čtk
20. 3. 2006 12:45
Praha - Náskok ODS se zmenšil, Zelení pomalu překonávají lidovce. Podle volební prognózy po delší době vzrostla podpora ČSSD.

ODS je i nadále stranou s největší nadějí na vítězství v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Aktuální prognóza společnosti Factum Invenio ukázala, že druhá sociální demokracie po delší době zaznamenala nárůst voličské podpory a snížila náskok ODS. KSČM zůstává třetí, Strana zelených již dotáhla KDU-ČSL. Žádná jiná strana by se do sněmovny nedostala.

Analytici Factum Invenio předpokládají, že ODS by ve volbách obdržela 29,8 procenta hlasů, ČSSD 26,5 procenta a komunisté 17,8 procenta. Straně zelených předpovídají zisk ve výši 9,1 a lidovcům 8,8 procenta.

Aktuální graf volební prognózy společnosti Factum Invenio
Aktuální graf volební prognózy společnosti Factum Invenio | Foto: Aktuálně.cz

Tříprocentní hranici dosáhlo Hnutí Nezávislí a Unie svobody-DEU, necelé procento hlasů mají SNK Evropští demokraté a Nezávislí demokraté Vladimíra Železného.

Ve hře jsou tři možné koalice

V přepočtu na poslanecká křesla by občanští demokraté ve dvousetčlenné komoře zřejmě získali 65 mandátů, sociální demokraté 58 křesel a komunisté by mohli počítat s 39 hlasy. Zelení by stejně jako lidovci podle prognózy získali pravděpodobně shodně po 19 mandátech.

V takovém případě by v Poslanecké sněmovně podle analytiků většinu mohla teoreticky získat tři uskupení: koalice ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených, společná vláda ČSSD, KSČM a Strany zelených nebo velká koalice občanských a sociálních demokratů. Zelení ale spolupráci s komunisty vylučují, také ČSSD tvrdí, že s komunisty vládnout nebude.

Voleb by se v polovině března zúčastnilo 53 procent oprávněných voličů.

Jeden z předvolebních bilboardů ČSSD, doplněný neznámým autorem
Jeden z předvolebních bilboardů ČSSD, doplněný neznámým autorem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prognóza není stejná jako preference

Předpokládaný zisk ODS se dlouhodobě drží kolem třicetiprocentní hranice. "Strana v poslední době přišla s úpravou svého konceptu rovné daně, svůj definitivní program však zatím jako jediná z parlamentních stran nepředstavila," vysvětlují analytici Factum Invenio.

ČSSD zaznamenala poprvé od listopadu nárůst voličské přízně. Straně se podle autorů průzkumu podařilo zatím stabilizovat zdravotnictví a razantně vystupuje proti korupci ve vlastních řadách. Komunisté si stabilně drží třetí pozici, pokles voličské přízně z konce minulého roku se jim ale nedaří nahradit.

Strana zelených opět potvrdila, že je na vzestupu, k němuž napomohla výrazná mediální prezentace i nekonfliktní vystupování jejích představitelů, uvádí se v komentáři Factum Invenio. Zato postavení KDU-ČSL se od loňského října mírně zhoršuje.

Volební prognóza je založena na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých sněmovních volbách. Zohledňuje také vyjádřenou ochotu lidí jít k volbám a odhad skutečné volební účasti. Agentura upozorňuje, že odhad mandátů se může pro každou stranu odchýlit o dvě poslanecká křesla.

 

Právě se děje

Další zprávy