Proč vlastně vyhráli: ČSSD už ví, co rozhodlo komunálky

Martina Machová Martina Machová
25. 11. 2010 15:11
Analytici ČSSD popsali, co pomohlo socialistům k vítězství v komunálních volbách
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté prozkoumali důvody, proč že to vlastně uspěli v komunálních volbách. Popisují to v analýze, kterou se Aktuálně.cz podařilo získat.

Podle týmu vedeného hlavním analytikem Lidového domu Otou Novotným je hlavní příčinou to, že se sociální demokracii se na rozdíl od ODS podařilo voličům ukázat víc "nových politických tváří".

"Generaci, která vzešla z Občanského fóra a do značné míry se přesunula do ODS, nahrazuje nová generace," píše autor analýzy Marek Německý s tím, že generační obměna se projevila na úbytku hlasů pro ODS.

"Lidé si stále více zvykají na talentované komunální politiky ČSSD, což posiluje jejich motivaci ČSSD volit," uvádí analýza.

Analytici ČSSD jako důkaz svých tvrzení uvádějí propočet, jak v průměru vzrostla podpora ČSSD ve městech, kde měla tato strana už v předchozím volebním období svého primátora nebo starostu.

Průměrně zde sociální demokraté posílili o 6,5 procenta, zatímco ve městech, které vedla politická konkurence, byl nárůst o čtyři procenta nižší.

Analýza shrnuje výsledky říjnových voleb do zastupitelstev podle jednotlivých krajů, okresů a měst a Aktuálně.cz ji má k dispozici v plném znění.

Vládout s korupčníky

Druhý pilíř volebního úspěchu vidí analytici sociální demokracie v dobré kampani.

Strana zacílila předvolební tažení proti Nečasově vládě a právě nespokojenost s kabinetní politikou považuje za mobilizační prvek nahrávající ČSSD.

Podle sociálních demokratů na tomto trendu nejvíce tratily Věci veřejné, jejichž výsledek hodnotí analýza jako "katastrofální propad".

"Věci veřejné vstupovaly do voleb do PS 2010 se středovým programem a jejich elektorát se rekrutoval z podobného prostředí jako elektorát ČSSD a KSČM. K jejich fatální volební porážce tak bezesporu přispěla účast na pravicové vládní koalici a nekompetentní vystupování jejich předsedy Radka Johna," píší socialisté.

Účast na vládě podle Lidového domu nepomohla ani TOP 09. Hlavní příčinu jejich nevýrazného úspěchu mimo Prahu ale vidí spíše v chybějící organizační struktuře.

Do úspěchu ČSSD se pak podle analýzy promítla i špatná reputace politiků ODS a jejich spojení podezření z korupce a zneužívání moci.

V této pasáži vyjmenovávají analytici Liberec, ale i Brno a Prahu, kde přes tyto výhrady po volbách uzavřela sociální demokracie s ODS velkou koalici. V Liberci se pak ČSSD podílela na moci jako koaliční partner občanských demokratů v uplynulém volebním období.

Návrat voličů

Za dobrou zprávu pak považují analytici sociálních demokratů propad Suverenity (Jany Bobošíkové) a Strany práv občanů - Zemanovci, kteří ČSSD v parlamentních volbách odvedli voliče, a jako protiparoubkovská alternativa socialisty citelně oslabili.

Celkově pak Lidový dům považuje výsledek komunálních voleb za úspěch, který nastartoval návrat voličstva ČSSD, kteří se od největší levicové strany odvrátili před jarními parlamentními volbami.

Výsledky komunálních voleb pak rovněž potvrdily, že baštou sociální demokracie zůstává severní a jižní Morava. Například výsledek v Brně hodnotí jako "pozoruhodný" a "fascinující". Socialisté si v jihomoravské metropoli proti roku 2006 polepšili o 8,64 procent.

Z českých okresů zabodovali sociální demokraté v Plzni, v Ústí nad Labem, Chomutově a Děčíně. Za "výborné" označují autoři analýzy třetí místo ČSSD v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy