Druhý muž ve státě se obklopí odboráři, radit má Špidla

Martina Machová Martina Machová
24. 11. 2010 22:00
Bývalý odborářský boss se stal předsedou Senátu. Aktuálně.cz řekl, jaké má plány
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Senátu zasedá už od jeho vzniku v roce 1996, nyní byl zvolen jeho předsedou. Odborář a bývalý člen předlistopadové komunistické strany Milan Štěch se po říjnových volbách stal prvním sociálním demokratem ve druhé nejvyšší ústavní funkci.

ČSSD se po sněmovních volbách octla v opozici a k Senátu směřuje své politické ambice. Milan Štěch nyní bude jejím nejvýraznějším mluvčím.

Mezi jeho spolupracovníky nejspíš zamíří bývalí či současní odboráři. V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že osloví ekonomického experta největší odborové centrály Martina Fassmanna a také někdejšího místopředsedu učitelských odborů Jaroslava Müllnera.

Do týmu by rád zařadil také expředsedu ČSSD Vladimíra Špidlu, bývalého eurokomisaře.

Ubrat luxus

A.cz: Jaké budou vaše první kroky v roli předsedy horní komory parlamentu?

Dělá nám starost krácení financí. Pan kancléř mne informoval, že bychom měli rozpočet dodržet, na první poradu vedení Senátu však přijdu s návrhy, které by měly pomoci ještě nějaké peníze v provozních nákladech ušetřit.

Nedělá mi osobně dobře, že jezdíme v poměrně luxusních limuzínách. Viděl bych auto, které by mohlo být celkovými náklady levnější. Některé propočty jsem už nechal dělat.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Prozradíte, kdo bude patřit do vašeho týmu?

Ředitelem kanceláře bude doktor Müllner. Působil na ministerstvu školství jako náměstek za ministryně Buzkové. Je to zkušený člověk, který zná dobře správní řád. A také ho znám z působení v odborech. Jsou tu možnosti nějakých poradců, což z části využiji.

Na ekonomickou oblast použiji lidi, kteří pracovali v minulosti na odborech. Udržuji kontakty s Martinem Fassmannem, který je tam šéfem makroekonomického oddělení. Co se týče sociální politiky, rád bych spolupracoval s Vladimírem Špidlou, pokud bude mít zájem.

Nechám to Sobotkovi

A.cz: Sociální demokracie v kampani slibovala, že oranžový Senát bude hradbou proti vládním zákonům. Sám Senát přitom může schvalovací proces jen pozdržet, nebojíte se, že voliči z výsledku budou spíše rozčarovaní?

Potřebujeme Senát, abychom se mohli pokusit korigovat reformy. Že je zastavíme, to nikdo nikdy neříkal.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Dá se díky převaze v Senátu očekávat větší kreativita od sociálnědemokratických senátorů při navrhování vlastních zákonů?

Neříkám, že to bude smršť, ale dá se to očekávat. Teď se například diskutuje problematika nájemného a zamezení hrozících dopadů. Z důvodu rychlosti procedury se zvažuje projednání tohoto návrhu tady v Senátu.

A.cz: Budete obhajovat Senát před Ústavním soudem, který má na stole stížnosti proti tomu, že se výzamné zákony shcvalovali v rychlosti ještě odcházející senátoři? I vy jste totiž kritizoval zasedání Senátu po volbách.

Asi by nebylo dobré, kdybych vystupoval ve věci, která by byla proti mému svědomí. Můžeme se domluvit tak, že to nebude předseda Senátu, ale někdo z místopředsedů, předpokládám, že by to byl právě zvolený místopředseda Přemysl Sobotka. Samozřejmě - kdyby šlo o krizovou situaci, jsem připraven hájit odborný názor, připravený místním odborem legislativy. Každé přirovnání pokulhává, ale i právníci kolikrát hájí lidi, kteří se dopustili něčeho nepěkného, oni to ví, ale je to jejich povinnost.

Slávek je lepší

A.cz: Momentálně jste sociální demokrat s nejvyšší ústavní funkcí. Neuvažoval jste o kandidatuře na místopředsedu?

V tuto dobu neuvažuji, že bych kandidoval na místopředsedu. To by se musela jevit nějaká patová situace, nebo by musela přijít velmi výrazná žádost či přání nového předsedy. Myslím že není dobré funkce kumulovat. Nikdy jsem nebyl, nejsem a nepředpokládám, že budu, jejich sběrač.

A.cz: Koho byste si vy přál jako předsedu?

Oba dva jsou talentovaní. Myslím si ale, že Slávek Sobotka prokázal v posledních měsících určitý cit... Kampaň, kterou výrazně ovlivnil před senátními a komunálními volbami, zvolil lidsky důstojnou a skromnou a lidi na to reagovali pozitivně. Je mi v tomto velice blízký, je to člověk, který zvažuje, co říká, přitom dokáže být úderný.

I Michal Hašek má tyto vlastnosti, je ale mladší a má před sebou hodně práce na úrovni šéfa Asociace krajů. Tam by ještě mohl dozrát. Slávek Sobotka je zkušenější z vládních pozic, takže tím vůdcem pro nejbližší období by měl být on.

A pokud bude Michal Hašek pokračovat ve své práci a zvolí si kolem sebe dobré lidi, tedy nikoho, kdo by byl svázán se světem byznysu, tak je to politik dalšího desetiletí.

 

Právě se děje

Další zprávy