Pro radar je McCain, bude i Obama, říká Cyril Svoboda

Petr Holub
19. 7. 2008 10:00
Ministr: Neměli bycho podléhat krizi elit v Evropě
Cyril Svoboda.
Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Protiraketový deštník v této chvíli nepotřebujeme, nikdo však nezaručí, že ho nebudeme potřebovat za deset let. Navíc český radar i polská raketová základna odpovídají dlouhodobým strategickým zájmům největšího českého spojence, kterým jsou Spojené státy.

Svou představu o bezpečnostní politice českého státu představil v rozhovoru pro Aktuálně.cz expert lidovců a ministr Cyril Svoboda.

"Naši oponenti mají pravdu, že nás rakety teď neohrožují, i když Írán už vyzkoušel rakety s doletem dva tisíce kilometrů. Mají pravdu lidé jako Lubomír Zaorálek, když říkají, že především máme být připraveni na jiný typ hrozeb. Ale já chci, abychom byli připraveni pro jakýkoliv typ hrozeb. A nikdo, ani sociální demokracie nemůže říci: garantuji vám, že za deset let tady nebude raketa, která může zasáhnout území České republiky. Bylo by to velmi pošetilé," uvedl Svoboda.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Cyril Svoboda poskytl Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor.
Část, kde hovoří o radarové základně a hádkách kolem ní, čtěte zde
Část, kde hovoří o české mentalitě a neschopnosti být spojenci, čtěte zde

A.cz: To je váš hlavní argument pro sněmovnu, aby schválila smlouvu o radaru?

Za druhé je důležité, abychom se v tomto světě, kde se lidé stydí přihlásit ke Spojeným státům, k nim přihlásili. To neznamená, že se přihlásíme k Bushově administrativě, k administrativě Baracka Obamy nebo McCaina. Hlásíme se tím ke strategickému partnerství se Spojenými státy.

NATO se radarem nezmění

A.cz: Ale nic se přece nestane, když radar zdržíme. Pro Ameriku to přece není klíčová bezpečnostní otázka?

Jde o to, že Evropa je v krizi elit a my bychom jí neměli podléhat. Když chybí univerzální myšlenka, kterou kdysi bylo v Evropě křesťanství, tak musí nastoupit alespoň schopnost jisté discipliny. Když nás nespojuje myšlenka ani idea, berme vážně závazky, do kterých jsme vstoupili. Když jsme vstoupili do vztahu spojenectví, tak máme spojencem být.#inf

A: Proti radaru existuje celá řada věcných námitek, dokonce i mezi jeho příznivci. Jestli je totiž rozumné zakládat evropskou bezpečnostní politiku na dohodě jednotlivých států a USA a rezignovat na společné projekty NATO. Nemění se tím dosavadní praxe?

Nemění. Severoatlantická aliance nevlastní kromě systému AWACS jediného vojáka, jedinou pušku, vůbec nic. Aliance je založena na schopnostech, které jí nabízejí a které do jejích operací a strategie vkládají jednotlivé členské státy.

To znamená, že protiraketová obrana nemůže být součástí Severoatlantické aliance jinak, než ji někdo vybuduje. Tak ji vybudujeme my a Spojené státy a jako schopnost do Severoatlantické aliance vložíme. Připomínám, že na summitu v Bukurešti s tímto vložením souhlasí všechny členské státy aliance.

Je to napsáno naprosto jasně a mě mrzí, že sociální demokracie, kterou beru za stranu velmi odpovědnou, že volí protiamerickou rétoriku, která je naprosto scestná. Mně vadí, když se kdykoliv povýší zájem získání hlasů ve volbách nad dlouhodobý strategický zájem státu.

Neskočím z okna, když počkáme

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Poláci zatím jednání s Američany zdržují tím, že jednají o dodávky zbrojních systémů, ale ve skrytu může být argument, že chtějí počkat na novou americkou administrativu. Není to nakonec rozumné?

To u nás také někteří říkají. Neskočím z okna, když se bude čekat na novou administrativu. Ale je iluze si myslet, že nová administrativu vyjedná jinou smlouvu. Koho to napadlo?

A.cz: Třeba pak Američané nebudou deštník chtít?

Politici ve spojených státech sledují na rozdíl od mnoha politiků v České republice sledují v zahraniční politice dlouhodobé strategické zájmy. Tento systém protiraketové obrany začal už za Clintonovy administrativy a to znamená, že to je dlouhodobý strategický zájem.

McCain se vyjádřil naprosto jasně a nedávno jsem četl v letadle Newsweek a tom článku se autor ptá Baracka Obamy, aby k těmto otázkám něco jasně řekl. Zatím se tak nestalo, ale jednoho dne se tak stane. To, že teď mlčí, je důkazem, že nemůže říct, že všechno bude úplně jinak. Strategie se buduje dlouhodobě a McCain má velkou výhodu, protože to říká naprosto jasně, ačkoliv kandiduje právě proto, že byl odpůrcem Bushovy zahraniční politiky.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Cyril Svoboda poskytl Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor.
Část, kde hovoří o radarové základně a hádkách kolem ní, čtěte zde
Část, kde hovoří o české mentalitě a neschopnosti být spojenci, čtěte zde
 

Právě se děje

Další zprávy