Ministr Svoboda: Obchod Lisabon za radar mě neuráží

Petr Holub
18. 7. 2008 22:30
Obě smlouvy potřebujeme, říká
Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud se uzavře politický obchod, mohou Češi najít shodu nad dvěma zásadními otázkami zahraniční politiky.

ODS slíbí, že propustí Lisabonskou smlouvu Senátem, a ČSSD nebude na oplátku bránit ratifikaci smlouvy o radaru.

I když jde o neobvyklý manévr, Čechům by podle ministra Cyrila Svobody prospěl.

"Kdyby došlo k takové dohodě, tak s ní souhlasím, protože mám zájem, aby byly obě smlouvy ratifikovány. Neviděl bych to jako urážlivé," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Takže by podle vás bylo řešení, kdyby se k podpoře oběma smlouvám písemně zavázali zástupci obou velkých stran?

Podpisy bych viděl jako krajní řešení. Ty dvě smlouvy k sobě nepatří. Ale je třeba, aby byly ratifikovány. Proto jako politik i člověk říkám, když vznikne nějaká politická dohoda, která vede k podpisu, tak pokud není založena na korupci, tak sem s ní.

Není to opoziční smlouva

A.cz: Snažil jste se uzavřít obchod už jednou: podporu lidovců při volbě Klause za církevní restituce. Není tato zkušenost spíše argumentem proti politickým obchodům? Jednak jste byl za svou snahu kritizován, jednak tři poslanci ODS restituce odmítají a dnes se dá úspěšně předpokládat, že v tomto volebním období už schváleny nebudou.

Kdyby se tehdy přistoupilo na písemnou dohodu, tak jsme byli jinde. Neudělali jsme to, tak je situace komplikovanější.

Jsem zastáncem toho, že se mohou dělat tzv. obchody, pokud se veřejnosti transparentně řekne, o co jde. Lidé se mají zlobit na obchody, pokud se dělají tajně a nikdo neví, co za nimi vlastně je.

Přece i každá koaliční smlouva je kompromis, každé programové prohlášení koaliční vlády je něco za něco, aby strany mohly spolu vládnout.

A.cz: Do vaší definice by se ovšem vešla i opoziční smlouva z roku 1998. ODS a ČSSD si v ní rozdělily posty ve vedení státu a před nikým to netajily. Takže smlouva byla v pořádku?

V pořádku bylo, že se to řeklo transparentně. Ale dodnes zůstávám kritikem opoziční smlouvy, protože narušila fungování opozice. Podvod byl v tom, že opozice říkala "my jsme nadále opozicí", vláda říkala "my jsme vládní stranou", ale nebyla to pravda.

Když opozice slíbí, že po dobu volebního období nikdy nepodnítí hlasování o nedůvěře vládě, tím opozicí být přestává. Každá dohoda nemusí být správná.

Rozumím pouze dohodě, která se drží uvnitř demokratických mantinelů.

A.cz: Dohoda mezi vládou a opozicí byla v roce 1998 špatně. Dnes by nevadila, protože se týká smlouvy o radaru a Lisabonské smlouvy?

Dohoda o radaru a Lisabonu by nebyla nemravná, protože opozice by tím nepřestala být opozicí.

Při konkrétní dlouhodobé strategii státu by to bylo dokonce dobré, aby souhlasili všichni. Jde o smlouvu na desítky let a nebude možné ji měnit, jako se běžně upravují zákony. Pokud tady budeme mít radar, bude to skutečně na dlouho, i když ve smlouvě máme samozřejmě možnost vypovědět.

Jen řeči, že budu komisařem

A.cz: Předpokládejme, že se evropská i americká smlouva do konce roku ratifikují, změní se něco pro běžného občana nebo pro příští generace?

S radarem to máte stejné, jako když uzavřete výhodnou pojistku proti požáru vlastního domu. Může k němu dojít, ale rozhodně sám nevezmete sirky a dům nepodpálíte, abyste předvedli, že pojistka funguje.

Pokud se přijme Lisabonská smlouva, tak Evropská unie předvede, že funguje, a může se věnovat jiným otázkám. Mluvíme o tom, že chceme Evropskou unii bez bariér, revidovat smlouvu o službách, úplně liberalizovat pracovní trh. Máme se podílet na otázce migrace, tedy vytvoření nového právního prostředí pro selektivní migraci. Nikdo nemá právo být občanem Evropské unie, ale může jím být pouze ten, kdo chce sdílet naše hodnoty.

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud budeme věčně diskutovat smlouvu, tak se nedostaneme k dalším problémům.

A.cz: V každém případě, s Lisabonskou smlouvou i bez ní, budou na jaře volby do Evropského parlamentu a bude se měnit Evropská komise. Budete komisařem za Česko?

To jsou samozřejmě jen řeči. O tom, kdo bude komisař, se samozřejmě ještě povede debata. Navíc pokud nebude ratifikována Lisabonská smlouva, tak platí smlouva z Nice, a podle ní klesne počet komisařů. Určitě bude nominace za každou zemi, ale fakticky budou rozhodovat politické frakce v Evropském parlamentu. Klidně se může stát, že Francie bude mít dva komisaře, Polsko jednoho, a na řadu zemí se nedostane s vysvětlením, že byli vybráni ti nejlepší.

Pokud tedy ratifikace nebude, musíme nominovat někoho, kdo má šanci přesvědčit velká politická uskupení v Evropské unii, například Evropskou lidovou stranu nebo Evropské socialisty.

A.cz: Neměl už výběr začít? Abychom zase nehledali vhodného kandidáta na poslední chvíli jako v roce 2004?

Úplně pozdě to není. V jednotlivých evropských zemích se řeší, jestli mají stávající komisaři pokračovat. Uvidíme, jak to dopadne s Vladimírem Špidlou, vláda o tom nejednala, ale mám jistou pochybnost, že ho bude nominovat.

 

Právě se děje

Další zprávy