Ministr Svoboda: My, Češi, neumíme být spojenci

Petr Holub
19. 7. 2008 12:25
Cyril Svoboda o české mentalitě a nutnosti kompromisů
Máme krizi přiznat se ke spojencům, míní ministr Cyril Svoboda.
Máme krizi přiznat se ke spojencům, míní ministr Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česko může být velkou překážkou pro Lisabonskou smlouvu, možná dokonce větší, než je Irsko, kde ji občané odmítli v referendu. Varuje před tím ministr bez portfeje a zahraniční expert KDU-ČSL Cyril Svoboda.

V této chvíli hodnotí Ústavní soud, do jaké míry odpovídá evropská smlouva české ústavě. Ať už rozhodne jakkoli, vážnější nebezpečí hrozí smlouvě podle ministra Topolánkovy vlády v Senátu, kde ji může zablokovat ODS.

"Málo si uvědomujeme, o jak vážný problém jde. Na rozdíl od referenda, které je možné pořádat znovu, bude velmi těžké přesvědčit senátory, aby pro tuto smlouvu zdvihli ruku," vysvětlil své obavy v rozhovoru pro Aktuálně.cz Svoboda.

Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát
Cyril Svoboda poskytl Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor.
Jeho druhou část, kde hovoří o radarové základně, čtěte zde

A.cz: Přece nemůže být snadné přesvědčit irské voliče, aby při novém referendu hlasovali jinak?

Podle mě to je snazší než v pražském Senátu. Irové rozhodovali v referendu o všem možném, ale velmi málo o textu smlouvy.

Dokážu si představit, že se řekne: Vám, Irové, vadilo, že se zvýší nebezpečí liberalizace rozvodů nebo potratů, jste proti komunitarizaci daní, jste proti evropské armádě. My tedy uděláme politickou deklaraci, že tohle všechno se nestane.

To, o čem mluvíte, není součástí smlouvy, to je evropská politika, kterou dělají lidé. Když tedy evropská reprezentace učiní prohlášení, že tyto kroky se nestanou, tak je to z irského pohledu v pořádku.

Známe takový příklad i z české scény. Premiér Topolánek jasně řekl v Poslanecké sněmovně, že exekutivně nepřevede fakultní nemocnice na akciové společnosti. To úplně stačí.

A.cz: Říkáte, že problém v Senátu je s ODS. Pochopitelně bude i se třemi komunisty, ale ukázalo se, že je také s lidovci, kteří hlasovali společně s ODS, aby Lisabonská smlouva šla před Ústavní soud. Takže i u vás jsou hlasy proti?

Jsem velmi zklamán, že naši senátoři včetně našeho předsedy hlasovali pro podání k Ústavnímu soudu. Vzniká tím totiž otázka, jestli jim jde opravdu o to, abychom uzpůsobili českou ústavu Lisabonské smlouvě. To můžeme totiž udělat kdykoli, třeba za rok.

Druhá možnost je, že v případě konfliktu mezi českou ústavou a Lisabonskou smlouvou nevyslovíme souhlas s ratifikací. Tak potom bychom na to měli včas upozornit.

Proto sjezd naší strany v dubnu uložil senátorům a poslancům ratifikovat Lisabonskou smlouvu i smlouvu o radaru. U nás by neměl vzniknout problém, pokud senátoři berou vážně usnesení vlastního sjezdu. Všichni nakonec pro usnesení hlasovali.

Co řekne Berlusconi

A.cz: Je představitelné, že Senát a Sněmovna budou o Lisabonské smlouvě hlasovat ještě před říjnovými senátními volbami?

Záleží na tom, kdy rozhodne Ústavní soud. Pokud to bude v září, v říjnu, nikdo nezastaví schvalovací proces ve sněmovně, kde je pro ústavní většinu dostatek hlasů. Rozhodne Senát, ale pro kredit země i pro autoritu našeho premiéra by bylo dobře, kdyby se to zvládlo do konce roku.

Bylo by dobře, kdyby z České republiky přišel signál, že proces schvalování není mrtvý. On ani mrtvý být nemůže, dokud nestáhne podpis někdo, kdo Lisabonskou smlouvu podepsal.

U nás se smlouva projednala koaličně, je podepsána předsedou vlády a ministrem zahraničních věcí, chceme předsedat Evropské unii. A já se nechci dožít toho, aby premiér, ve kterého vkládám důvěru, byl v pozici, kdy se ho budou ptát kolegové jako Berlusconi: 'To jsi nezvládl vlastní stranu? Ne lid, nebo opozici, ale stranu, jejímž jsi předsedou...'

A.cz: Před dvěma lety se zastavila ratifikace tzv. ústavní smlouvy, když ji odmítli v referendu Francouzi a Holanďané. Proč by to mělo být s Iry jinak?

Je podstatný rozdíl mezi atmosférou po francouzském a holandském "ne" a letošním irském "ne". Bylo by nekorektní to srovnávat. Nejde o to, jestli je Francie velká, nebo malá země. Ale Evropská unie se tehdy jako celek rozhodla, že půjde cestou zjednodušení smlouvy. Dnes elita Evropské unie jasně řekla, že chce s novou verzí uspět, proto se bude tentokrát smlouva ratifikovat v parlamentu, protože ve většině zemí se s poslanci a senátory dá lépe komunikovat. Referendum bylo jen v Irsku, protože tam to z ústavních důvodů nemůže být jinak.

Podstatná je změna atmosféry v Evropě, kde ne většina, ale všechny země řekly, že chtějí úspěch, včetně naší politické reprezentace. Proces pokračuje i po irském referendu, ratifikovalo Portugalsko a hlavně Velká Británie.

Suverenita je zástupný problém

A.cz: Pokud Češi smlouvu neschválí do konce roku, tak bude ohrožena prestiž země, která bude předsedat Evropské unii v prvním pololetí 2009?

O tom není pochyb. Ale vidím to hlouběji. V České republice máme problém přihlásit se ke spojencům. Nerozumím postoji sociální demokracie, jak se chová k americké smlouvě, protože primárně jde o to přiznat se k tomu, že Spojené státy jsou našimi spojenci, ne přáteli, ale spojenci. Stejně tak jsme v Evropské unii, vyjednali jsme Lisabonskou smlouvu, tak máme mít odvahu přiznat se k tomu, že jsme ji podepsali, a dokonce vyjednali deklaraci k článku 6, a tak máme jistou výjimku. Berme vážně, co naše reprezentace schválí.

Cyril Svoboda v Poslanecké sněmovně
Cyril Svoboda v Poslanecké sněmovně | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Proti Lisabonské smlouvě existují věcné námitky, podle kterých dokument umožňuje, aby členské země přicházely v jednotlivých oblastech postupně o svou suverenitu. To nevadí?

To není pravda. Každý, kdo se pohybuje v Evropské unii, ví, jak funguje. Váhu má ten, kdo je ve svém chování předvídatelný, protože na každé rozhodnutí potřebujete většinu. Takže se starejme o to, jestli máme tuto schopnost. Řeknu příklad: třeba chceme Evropu bez bariér, třeba to povede k tomu, že budeme chtít, aby se změnila směrnice o službách.

Proto je třeba, aby ministři už předem komunikovali, připravili si předpolí, aby potom tato otázka narazila na podporu jiných ministrů, abychom vytvářeli koalici, která jednoho dne bude koalicí většiny. Je iluze tvrdit, že váha jednoho hlasu, jestli je o pět desetin procenta nahoru nebo dolů, hraje roli. Stejně potřebujete většinu zemí. Ztráta suverenity je zástupný problém.

Také Francie mění ústavu

A.cz: Říkáte, že zažíváme krizi spojenectví. V čem je důvod, že se Češi nechtějí paktovat?

Je to jakási česká mentalita. Spoléháme, že Spojené státy pomohou, až bude zle. Ale přiznat se k tomu se nám nechce, protože se obáváme, co tomu řekne Ruská federace. Také nechci mít špatné vztahy s Ruskou federací, ale důležité je říci: Ano, v mezinárodním společenství existují vztahy spojenecké a přátelské. Přátelství je velmi dobré, ale není to spojenectví.

Totéž platí v Unii. Vstoupili jsme do tohoto společenství, dohodli jsme společný kompromis a jsme devátá nebo desátá největší země Unie. Zajímavé je, že nám vadí, že ztrácíme jakousi suverenitu, ale nevadí to Maltě, Estonsku, Kypru, Finům, Švédům a Dánům a nevím, komu ještě.

Všem menším zemím, než jsme my, protože s tím umějí zacházet a vědí, že Unie je založena na schopnosti vytváření koalic. Jestli se váha jednoho hlasu o půl procenta zvýší nebo sníží, nehraje roli.

A.cz: Vy tedy radíte podporovat Lisabonskou smlouvu co nejvíc, i když ji Irové odmítli?

Samozřejmě ano. Je potřeba, aby Irové znali evropskou atmosféru, aby viděli, že má smysl i u nich pokračovat, protože v Čechách to jde také dopředu.

Když čtete francouzské nebo anglické noviny, jsou to pouze dvě země, Irsko a Česká republika. To je také rozdíl oproti původní ústavní smlouvě, kde těch pochybností bylo víc.

Ale tady pochybnosti nejsou. Dokonce i hrdá Francie posoudila Lisabonskou smlouvu z pohledu svého ústavního pořádku a upravila dokonce své ústavní předpisy, aby odpovídaly Lisabonské smlouvě. To je odpovědný přístup toho, kdo něco dojednal.

Žádná smlouva není perfektní, každá je kompromisem. Lidová strana vidí smlouvu také jako kompromis. Mně vadilo a pořád mi vadí, že v Lisabonské smlouvě jsou vyškrtnuty symboly Evropské unie, každá společnost, každý stát, každé společenství, které se vzdává symbolů, se vzdává něčeho podstatného, možnosti identifikovat se s tímto společenstvím. Ale dobře, od toho jsme v koalici, tak držíme a podporujeme. Stejně tak chci, když Česká republika podepsala po dohodě s dalšími 26 zeměmi smlouvu, která nás neohrožuje, aby ji podporovala.

Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát
Cyril Svoboda poskytl Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor.
Jeho druhou část, kde hovoří o radarové základně, čtěte zde
 

Právě se děje

Další zprávy