Rozhovor: Jak vznikly české peníze? Rychle a se štěstím

Martina Machová
5. 7. 2008 0:00
Před patnácti lety vznikla samostatná česká koruna
Expert České národní banky Leopold Surga byl v roce 1993 koordinátorem oddělení české koruny od slovenské
Expert České národní banky Leopold Surga byl v roce 1993 koordinátorem oddělení české koruny od slovenské | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jablonec nad Nisou - Aniž by si toho kdo výrazněji všiml, 1. července oslavila samostatná česká koruna patnáctileté výročí. Když se v roce 1993 definitivně rozpadlo Československo, staral se o vznik samostatných českých peněz také Leopold Surga.

"Měli jsme tehdy obrovské štěstí, vše se nám podařilo včas stihnout," vzpomíná expert, který se v té době stal hlavním koordinátorem fyzického odtržení české koruny od jejího slovenského dvojčete. Pár měsíců tehdy rozhodlo, jak budou vypadat české peníze také dnes.

Roku 1993 pracoval Leopold Surga v České národní bance jako šéf peněžní sekce. Nyní je náměstkem ředitele sekce peněžní a platebního styku.

A.cz: Kdy se začalo uvažovat o samostatné české měně?

Nespadlo to z nebe, už v roce 1992 po volbách na Slovensku to vypadalo, že by mohlo k rozdělení Československa dojít. A to by samozřejmě mohlo v důsledku znamenat dvě samostatné měny. K dohodě o rozdělení státu došlo v létě 1992.

A.cz: Kde jste ale tak narychlo pro českou měnu získali předlohy?

Nezačínali jsme tak úplně z ničeho. Těsně předtím totiž proběhla soutěž na návrhy nových federálních bankovek. Byly tam návrhy jak českých, tak slovenských grafiků. U českých je výsledek známý, byly vybrány návrhy Oldřicha Kulhánka. Na Slovensku vybrali návrhy pana Josefa Bubáka.

Leopold Surga
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Leopold Surga

  • Přední český peněžní odborník
  • V roce 1992 až 1993 dohlížel na vznik samostatné české měny
  • Jako náměstek ředitele sekce peněžní a platebního styku ČNB dohlíží na dostatek mincí a bankovek v oběhu i na dostatečnou ochranu měny proti padělatelům
  • Současně předsedá komisi ČNB pro posuzování návrhů na české peníze
  • Pravděpodobně se bude podílet i na vzhledu české varianty eura

A.cz: A mince...?

V roce 1992 probíhala také soutěž na nové federální mince. Z ní vyšla razidla pro deset, dvacet a padesát haléřů. Také jsme si nechali udělat studie, jak by mohla vypadat nová česká koruna.

České mince aktuálně: Také padesátikoruna se bude razit v Česku. Jako poslední

Z návrhů pak byly vybrány i předlohy pro další mince, tak jak je známe v současnosti. Třeba podoba dvacetikoruny byla původně navržena také jako design pro korunovou minci. Některé z návrhů jsou stále vidět v expozici přímo v budově České národní banky.

A.cz: Kdo rozhodoval o tom, které návrhy mincí nebo bankovek budou realizovány?

V konečné fázi rozhodovala Bankovní rada České národní banky.

A.cz: Byly některé návrhy diskutovanější? A u kterých bylo například zřejmé od počátku, že budou realizovány?

Na dlouhé diskuze nebylo v té době příliš mnoho času. Provedly se některé změny, pokud jde o řešení textu na mincích a podobně. Ale základní nápady výtvarníků jsme respektovali. U bankovek byly původní slovenské motivy nahrazeny ženami, tedy Anežkou Přemyslovnou, Boženou Němcovou a Emmou Destinovou.

Na dvacetikoruně byl motiv Cyrila a Metoděje nahrazen portrétem Přemysla Otakara I. Zbývající hodnoty, tedy bankovky, na kterých je zobrazen Karel IV., Komenský, Palacký a T. G. M., jsme převzali z řady nových federálních bankovek.

A.cz: Měl jste někdy pocit, že termíny jsou v ohrožení a že vše nemůžete stihnout?

Vlastně jsme měli obrovské štěstí. Například Ladislav Kozák, autor padesátikoruny, se dostal do hromadné bouračky na zledovatělé vozovce. Kdyby si zlomil ruku... To jsou věci, které raději snad nedomýšlet.

Skutečně si nevzpomínám na nějaké zásadní problémy. Anglická tiskárna, která tiskla bankovky, nedodržela termíny a dodávala je asi o měsíc později, ale to se podařilo přežít a nakonec to vše proběhlo podle původních plánů.

Leopold Surga
Leopold Surga | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte druhou část rozhovoru:
Kde se narodila česká koruna? Ve zbrojovce nakonec ne
 

Právě se děje

Další zprávy