Prezidenta opět zvolí politici,ne voliči

Martina Macková
12. 3. 2007 13:40
Praha - Do programů si strany daly, že chtějí přímou volbu prezidenta. Dnes přiznaly: Už to nestihneme. Uvnitř: ANKETA

Aby mohli příští hlavu státu volit občané, museli by politici co nejdříve napsat zákon, kterým se změní Ústava. A musely by pro něj zvednout ruku tři pětiny poslanců.

Teoreticky žádný problém. Na schválení jednoho zákona obvykle stačí pár měsíců. Problém není ani v tom, že by snad politici takový zákon nechtěli.

Všechny parlamentní strany, kromě ODS, měly ve volebních programech, že se o přímou volbu prezidenta zasadí.

Ale nyní říkají: "Není dost času. Musíme debatovat." A nebo taky: "Bylo by to účelové. Sami to neprosadíme."

Vláda by měla debatovat, ihned

Nabízelo by se, že ten, kdo by měl tento ústavní zákon navrhnout, je vláda. Dokonce se všechny tři strany v programovém prohlášení dohodly, že začnou o přímé volbě prezidenta, ale také starostů, debatovat. A koaliční smlouva nad to i určila, že debata se zahájí v termínu "ihned".

Přesto vláda pravděpodobně žádný takový zákon nepředloží a debata dosud nezačala. Nejsilnější strana koalice ODS o přímé volbě prezidenta také nemluvila. "Ani na výkonné radě, ani na Kongresu se o tom nehovořilo," potvrzují lidé ze sekretariátu strany.

"Už dříve jsme takový návrh předložili a sněmovna ho odmítla. Je zbytečné to zkoušet znovu bez diskuse s ostatními stranami, a to je na delší dobu. Nejlépe na začátku funkčního období prezidenta," řekl Aktuálně.cz předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Sobotka míní, že v tuto chvíli by takový návrh zákona ze strany ODS dokonce mohl vypadat jako "šitý na míru" Václavu Klausovi. "A to by vyvolalo mediální drama, které by překrylo řešení jiných problémů, které je potřeba," dodal.

Co říkají politici na přímou volbu

Předsedovi senátu Přemyslu Sobotkovi (vlevo) se to povedlo
Předsedovi senátu Přemyslu Sobotkovi (vlevo) se to povedlo | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Přemysl Sobotka (ODS) "Nyní nelze, vypadalo by to, že zákon šijeme pro Klause."
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Bohuslav Sobotka (ČSSD)  "Bez ODS to nelze prosadit."
Foto: Ludvík Hradilek
Marián Hošek (KDU-ČSL) "Kampaň už začala, je pozdě."
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Ondřej Liška (Strana zelených) "Chceme zákon co nejdříve."

Je pozdě: kampaň už začala

Zákon nebudou iniciovat ani lidovci. Přestože jejich mluvčí říká: "Podporujeme přímou volbu a stojíme si za tím." Lidovecký místopředseda Marián Hošek míní, že je na zákon jednoduše pozdě. "Zákony tohoto typu se nedají schvalovat takto rychle. Kampaň už začala," řekl Aktuálně.cz.

Zelení by rádi zahájili debatu o posílení přímé demokracie, zatím se k tomu ale ve vládě nedostali. "Neshodli jsme se úplně o přímé volbě při koaličních jednáních. My ale budeme chtít diskutovat," připustil místopředseda strany Ondřej Liška.

Podle něj jde o dohodu mezi stranami a při té je jedno, kdy se uzavře. "Nikdy nebude vhodná doba, vždy budou buď prezidentské nebo parlamentní či komunální volby. A vždy to někdo označí za účelové," míní Liška.

Infobox

Co říkají programy:

ODS

  • Nemá v programu přímou volbu prezidenta

ČSSD

  • V programu je posilování prvků přímé demokracie, mezi nimi i přímá volba prezidenta

KDU-ČSL

  • Podporuje přímou volbu prezidenta

Strana Zelených

  • Přímá volba je v programu strany

KSČM

  • Strana chce podle programu posoudit přímou volbu prezidenta bez rozšíření jeho pravomocí

Sociální demokraté jako nejsilnější opoziční strana spoléhají na to, že zákon předloží vláda. "Pokud ho vláda předloží, podpoříme ho. Bez ODS takový zákon stejně nelze schválit," řekl Aktuálně.cz místopředseda Bohuslav Sobotka.

Máme jiné priority

Pro ČSSD je ale nyní prioritou zákon o obecném referendu, a ten je podle Sobotky i lakmusovým papírkem, který ukáže, zda by bylo reálné dnes přímé volby prosadit.

"Pokud ODS referendum nepodpoří, určitě nepodpoří ani přímou volbu. Přesto bychom zákon o přímé volbě měli předložit," míní Sobotka.

Komunisté se na změnu Ústavy necítí. "Aby na to stačila jedna opoziční strana, to je příliš velké sousto. Měli bychom si spíš nejdřív vyzkoušet přímé volby starostů a pak je rozšířit na hejtmany a prezidenta," míní poslankyně a odborná mluvčí strany pro legislativu Zuzka Bebarová - Rujbrová.

Změna Ústavy by podle ní měla vyvolat i diskusi o vztahu prezidenta a obou komor Parlamentu, a také o tom, zda při silnějším mandátu prezidenta by vůbec byl potřeba Senát.

Nejlepší doba začít

Zákon nyní nenavrhnou ani nezávislí senátoři. Josef Novotný z klubu SNK a Soňa Paukrtová z Klubu otevřené demokracie Aktuálně.cz potvrdili, že se k tomu nechystají.

"Zabýváme se spíš tím, že tady rostou tisíce nových heren, rozkrádá se státní majetek za bílého dne, což - zdá se - nikomu nevadí," řekl Novotný.

"Jsme zastánci parlamentní demokracie. Nežijeme v prezidentském systému jako v USA, kde je hlava státu i šéfem exekutivy," míní Paukrtová. "Vadí mi ale, že se tady vždy řeší konkrétní situace a Ústava se nemění z principu," dodala.

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého je přesvědčen, že i kdyby některá ze stran zákon navrhla, není reálné ho do konce roku schválit. "Je ale třeba udělat první krok a začít. Ustavit například komisi, která by se přímou volbou zabývala. A to musí udělat vláda. Je pro to nejvhodnější doba a také čas do další volby, kdy už Václav Klaus nebude moci kandidovat," míní politolog.

Klaus, Halík a kdo dál

Foto: Aktuálně.cz

Kromě Václava Klause, který oficiálně svou kandidaturu již oznámil, další jména zatím nepadají.

Pouze mladý lidovecký místopředseda David Macek vyslovil myšlenku, že křesťanští demokraté by mohli být těmi, kdo navrhnou protikandidáta. Mohl by se jím stát Tomáš Halík. Ten se ale zatím pro kampaň nerozhodl.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek připustil, že by jeho strana také postavila svého kandidáta, žádná jména ale nevyslovil.

 

Právě se děje

Další zprávy