Premiér zaútočil na média a vyzdvihl vlastní skromnost

Redakce DOM
2. 7. 2008 15:40
Dotklo se ho, jak novináři prověřují jeho cesty
Mohu si dovolit leccos, ale šetřím, vzkazuje Topolánek.
Mohu si dovolit leccos, ale šetřím, vzkazuje Topolánek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Mirek Topolánek vzkázal veřejnosti, že je premiérem, který dokáže ušetřit státní peníze na privilegiích a komfortu, které ústavnímu činiteli dopřávají české zákony.

Uprostřed tiskové konference vlády věnoval několik minut svému prohlášení, v němž zaútočil na média, která v poslední době zkoumala, zda Topolánkovy cesty vládním speciálem slouží k soukromým či služebním účelům nebo to, jaké byly důvody, aby jeho služební vůz použil majáček pro právo přednostní jízdy.

Předseda vlády se označil za oběť mediální štvanice. Přečetl předem vyhledané pasáže zákonů, které vypočítávají, nač má jako premiér nárok, a zakončil jej větou, že z tohoto servisu využívá "ani ne třetinu".

Topolánkovy cesty prověřovala média ve třech hlavních případech. Loni si premiérův vládní letoun přistál cestou z oficiální návštěvy Bulharska v rakouském Innsbrucku, kam podle některých zdrojů jel premiér na lyžařský víkend.

Poslední případ souvisel s cestou do Rakouska na finále fotbalového Euro. V tomto případě se ukázalo, že cestu schválila vláda, protože Topolánka oficiálně pozval rakouský premiér.

Část viny za tuto aféru převzala ex post ministryně Džamila Stehlíková, která televizi Nova sdělila, že o cestě premiéra nic neví a kabinet o ní nejednal. Za svůj omyl se veřejně omluvila.

Čtěte více:
Topolánek letěl na fotbal vládním speciálem
Stehlíková se omluvila. Topolánka na fotbal vyslala vláda

Premiér dnes přesto uvedl, že má právo vládní letku využívat kdykoliv, a to i se svým doprovodem. "Zákon neřeší, zda se jedná o přepravu pro soukromé či pracovní účely. V případě vrcholového politika s nabitým pracovním programem ve všední dny a často i o víkendech lze velmi těžko oddělit veřejné a soukromé," přečetl připravený materiál.

Připomněl také, že se nenastěhoval do sídla premiérů - Kramářovy vily.

 

Právě se děje

Další zprávy