Sobotka je lídrem ČSSD, odmítl koalici s ODS či TOP 09

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 8. 2013 14:35
Předseda stranu varoval, aby nepodlehla pocitu favorita voleb
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se stal volebním lídrem a kandidátem na premiéra. Rozhodl o tom ústřední výkonný výbor strany, který schválil i kandidátky pro předčasné volby.

Ještě před tím Sobotka varoval stranu, aby nepodlehla pocitu favorita voleb a zároveň odmítl možnost povolební koalice s TOP 09 nebo s ODS.

Voliče bude chtít ČSSD nalákat na volební slogan: "Prosadíme dobře fungující stát".

Předseda sociální demokracie spolustraníkům také řekl, že by strana měla už před volbami vyslat jasný signál, že dá v případě vítězství přednost programovému spojenectví, které umožní nápravu vládnutí ODS a TOP 09.

Volby si prohrávají samy strany

Sobotkův projev tak navazoval na páteční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že v případě uzavření koalice mezi ČSSD a TOP 09 by nejmenoval premiérem žádné z těchto stran, protože by takovou koalici považoval za zradu na jejich voličích.

Sociální demokraté jsou dlohodobě v podle průzkumů jednoznačnými favority sněmovních voleb a neměli by podle Sobotky tomuto pocitu podlehnout.

"Volby neprohrávají voliči, strany si je prohrávají samy," uvedl Sobotka. Vyzval také stranu k jednotě, kterou voliči chtějí vidět.

Zavadil, hejtmani i poslanci

Ústřední výbor schválil i kandidátní listiny. Sobotka povede ČSSD opět na jihu Moravy.

V Praze bude lídrem odborový předák Jaroslav Zavadil, ve čtyřech krajích pak jejich hejtmani. V jižních Čechách to bude Jiří Zimola, v Plzeňském kraji Milan Chovanec, v Karlovarském kraji opět Josef Novotný a na Vysočině nestraník Jiří Běhounek. V Pardubickém kraji je jedničkou na kandidátce starosta Holic Ladislav Effenberk.

V ostatních regionech jsou v čele kandidátek dosavadní poslanci. Na severu Moravy je to místopředseda strany a Sněmovny Lubomír Zaorálek, v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková, v Libereckém kraji bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc, kteří byli lídry i ve sněmovních volbách před třemi lety.

Staronovým lídrem je v Olomouckém kraji místopředseda poslanců ČSSD Roman Váňa, v minulých volbách se jím stal po odstoupení někdejšího předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka. Středočeským lídrem bude nyní další místopředseda Sněmovny a stínový ministr obrany Jan Hamáček, v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna a ve Zlínském Antonín Seďa.

 

Právě se děje

Další zprávy