Tejc: Ve sněmovních volbách vsadí ČSSD na hejtmany

Jakub Novák
16. 8. 2013 14:00
Jména lídrů kandidátek ČSSD jsou jasná již v pěti krajích.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve volební kampani hodlá sociální demokracie vsadit na osvědčený recept, své hejtmany.

Ti by se měli stát lídry jednotlivých krajských kandidátek, pokud ovšem budou sami chtít.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to řekl šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc.

Zatím to podle něj platí v případě hejtmanů Jiřího Zimoly, Milana Chovance, Josefa Novotného a Jiřího Běhounka.A pokud uspějí, budou nově postaveni před volbu mezi poslaneckým mandátem a křeslem hejtmana. "Souběh funkcí u těchto lidí nehrozí, máme to zakázáno vnitřními předpisy, které jsme si nově schválili," dodává Tejc.

Po volbách bude tedy zajímavé sledovat, jak se k tomuto novému pravidlu postaví současný jihomoravský hejtman a dvojka sociální demokracie Michal Hašek.

Aktuálně.cz: Jak to vypadá s případným angažmá ministrů Rusnokova kabinetu - konkrétně tedy Marie Benešové a Jana Kohouta - na krajských kandidátkách ČSSD?

V tuto chvíli jednáme o lídrech, o samotných kandidátkách budeme jednat až na základě krajských návrhů v příštím týdnu a potom se v této věci můžeme vyjádřit. Máme jasně stanovená pravidla, která hovoří o tom, že daný kandidát musí být členem sociální demokracie minimálně šest let, a to je jediné pravidlo, které musí kraje dodržet.

Vedení strany poté může činit změny v těchto kandidátkách, ale dokud nejsou předloženy, nemá cenu cokoliv komentovat.

A.cz: Takže se tam oba objevit můžou?

Pokud splní tuto podmínku, tak teoreticky ano.

A.cz: Už se nějak vyřešila situace ohledně pražské buňky sociální demokracie, respektive otázka jejího volebního lídra?

Moje pozice je jednoduchá - já jsem připraven kandidovat tam, kam mě postaví sociální demokracie. Pokud si bude myslet, že prospěji jejímu výsledku a podpoře u voličů tím, že budu jejím lídrem v Praze, tak tak učiním.

Nicméně pravděpodobněji budu kandidovat ve svém tradičním obvodu na jižní Moravě a budu rád vést kampaň na místě, které znám.

A.cz: Jak si stojíte v Praze?

Nechci to komentovat, v tuto chvíli není žádná taková varianta ve hře, je to čistě teoretická věc, ale jsem přesvědčen, že sociální demokracie v Praze nemusí mít slabé sebevědomí. Potom, co v posledních letech dokázaly pravicové strany, které jdou do voleb se stejnými tvářemi, s jakými šly minule, rozhodně nemusí ČSSD brát jako nevýhodu, spíše naopak.

A.cz: Jak ostatně hodnotíte činnost vašich pražských spolustraníků?

Výsledek sociální demokracie v ostatních volbách byl podle mého názoru velmi dobrý, myslím, že sociální demokracie udělala velmi dobře, když se nespojila s ODS a nezachránila ji v Praze, to si myslím byl dobrý krok a uvidíme, jak to budou vnímat voliči.

A.cz: Kromě Jihomoravského kraje, kde by měl kandidátku vést předseda Sobotka, se ještě někde rýsuje nějaký jasný lídr?

Předpokládám, že lídry budou přirozeně hejtmani, kteří budou mít zájem do Poslanecké sněmovny kandidovat. Jasné je to na jihu Čech u Jiřího Zimoly, v Plzni, na Vysočině a v Karlových Varech - to jsou regiony, kde je velmi pravděpodobné, že to budou hejtmani, kteří budou zároveň lídry do poslaneckých voleb.

Hejtmani na billboardech = hejtmani ve sněmovně?

A.cz: Oni sami se svojí kandidaturou souhlasí?

Ano - a po volbách si budou muset vybrat, jestli budou poslanci, nebo hejtmany. Očekávám, že pokud se přihlásí do souboje o Poslaneckou sněmovnu, tak zůstanou poslanci.

A.cz: Takže neočekáváte, že by u některých docházelo k souběhu funkcí poslance a hejtmana?

Rozhodně ne, máme to zakázáno vnitřními předpisy, které jsme si nově schválili, a já jsem rád, že jsme je takto přijali.

 

Právě se děje

Další zprávy