Zeman prozradil termín voleb. Budou 25. a 26. října

ČTK ČTK
16. 8. 2013 11:10
"Nevidím důvod, proč nechat Sněmovnu měsíc bez práce," řekl prezident.
Prezident Miloš Zeman vyhlásí předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října.
Prezident Miloš Zeman vyhlásí předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - V případě, že Poslanecká sněmovna příští týden v úterý schválí návrh na své rozpuštění, vyhlásí prezident Miloš Zeman předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října.

Zeman to řekl pátečním Haló novinám. "Nevidím důvod, proč nechat sněmovnu měsíc bez práce," řekl deníku prezident.

Ve sněmovně podle dosavadních informací ústavní většina 120 hlasů pro rozpuštění dolní komory existuje. Utvořila se poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, ale zároveň bývalá vládní koalice ztratila většinu 101 hlasů.

Pod žádost o svolání schůze, na níž by sněmovna měla schválit návrh pro prezidenta, aby ji rozpustil, se podepsali zástupci ČSSD, TOP 09, KSČM a Věcí veřejných.

Zeman v rozhovoru odmítl argumenty předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), že rozpustí-li se sněmovna před tím, než v ní schválené zákony přijme i Senát, tyto zákony spadnou pod stůl.

"Zákony spadnou pod stůl, pokud je Senát neschválí. Pokud je Senát schválí, pod stůl nespadnou, ať se sněmovna rozpustí kdykoli," řekl prezident.

Prezident také poznamenal, že za největší nebezpečí dnes pokládá úsilí některých nejmenovaných členů sociální demokracie, aby po volbách vznikla koalice ČSSD a TOP 09.

"Koneckonců, Praha je důkazem toho, že taková koalice se možná připravuje," naznačil Zeman. Představitelé TOP 09 a ČSSD povolební koalici na celostátní úrovni v minulých dnech vyloučili.

 

Právě se děje

Další zprávy