Pokud ČSSD získá třetinu hlasů, chce vládnout sama

ČTK ČTK
16. 8. 2013 15:50
Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky strana zváží jednobarevnou vládu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pokud získá ČSSD ve sněmovních volbách víc než třetinu hlasů, bude zvažovat sestavení jednobarevné vlády.

Předseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že takový kabinet by se opíral o podporu jedné či více politických stran zastoupených v dolní komoře.

"Pokud by ČSSD ve volbách výrazně posílila, pak zvažujeme variantu jednobarevné vlády ČSSD," řekl Sobotka.

Jednobarevnou vládu by mohla sociální demokracie podle předsedy sestavit jen v případě, pokud by získala dostatečně silný mandát od voličů. Za takový mandát Sobotka považuje získání minimálně třetiny hlasů.

Sobotka doufá, že takového volebního výsledku se ČSSD podaří dosáhnout.

Prezident Miloš Zeman v pátek pro Haló noviny řekl, že by případnou menšinovou vládu ČSSD měla po jedno volební období podpořit KSČM.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc možnost koaliční spolupráce s KSČM vyloučil, menšinovou podporu ale nikoli.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na Zemanovo vyjádření řekl, že KSČM je suverénní politickou stranou, o jejíchž krocích rozhodují volené orgány. "My se rozhodujeme svobodně a samostatně a nepotřebujeme od nikoho takhle radit," řekl Filip.

Už v kampani před prezidentskou volbou Zeman říkal, že je pro něj představitelné, že by v prezidentské funkci jmenoval vládu, která by se vzhledem k výsledku voleb přímo či nepřímo opírala o KSČM.

Pro ČSSD stále zůstává v platnosti tzv. bohumínské usnesení, které sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni. O jeho zrušení se hlasovalo naposledy na březnovém sjezdu v Ostravě, pro bylo jen devět delegátů.

 

Právě se děje

Další zprávy