Předčasné volby budou stát miliardu, přípravy už začaly

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
22. 8. 2013 16:00
Volby prezident Miloš Zeman oznámil na termín 25. a 26. října
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministerstvo vnitra již započalo s přípravou předčasných voleb. Podle oficiálního harmonogramu počítá s termínem, který v pátek potvrdil prezident Miloš Zeman, tedy 25. a 26. října.

"V obecné rovině se s preventivními kroky začalo už po pádu vlády Petra Nečase, kdy byl aktualizován harmonogram," řekl tiskový mluvčí ministerstva Jiří Korbel.

Na organizaci předčasných voleb má ministerstvo přitom o třicet dní méně než v případě řádných voleb. Podle Korbela je na zorganizování předčasných voleb potřeba plus minus 50 dní.

Spěchat musí i politické strany, hnutí a koalice, které se chtějí voleb zúčastnit. V případě, že se volby uskuteční v avizovaném termínu, musí nejpozději do 11. září, tedy 44 dní před konáním voleb, odevzdat na krajské úřady kandidátní listiny. Poté budou mít ještě šest dní na jejich doplnění či případné opravy.

Předčasné volby nebudou dražší než řádné

Podle ministerstva financí z konání předčasných voleb nevyplývají žádné náklady navíc oproti řádným volbám.

"Na základě nákladů na volby do Poslanecké sněmovny z předchozích let lze usuzovat, že celkové náklady budou přibližně 1 miliarda korun. Záviset bude mimo jiné na volební účasti," řekl tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010 bylo vynaloženo 463 milionů korun a dalších 502 milionů činil příspěvek politickým stranám. 

"Řádné volby by se na jaře příštího roku pravděpodobně konaly společně s volbami do Evropského parlamentu. To by znamenalo snížené náklady za členy volebních komisí," komentoval cenu voleb Korbel.

Do celkových nákladů se započítává i tisk přibližně deseti milionů sad volebních lístků. Ten zajišťuje pro ministerstvo vnitra firma Moraviapress.

"Na základě výběrového řízení je s Moraviapress uzavřena smlouva na všechny volby probíhající v období od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2014, včetně voleb předčasných," řekl Korbel. 

Voličské průkazy je možné zařizovat ode dne vyhlášení

Na přípravě voleb pracuje 25 členů státní volební komise z ministerstva vnitra a ostatních ministerstev. Volby zaštiťuje ministr vnitra, který zastává i funkci předsedy státní volební komise. Práci s přípravou voleb bude mít i ministerstvo zahraničí, obecní a krajské úřady a starostové obcí.

Stejně jako v případě přímé volby prezidenta je možné si pro volby do sněmovny ode dne jejich vyhlášení žádat o voličský průkaz, který opravňuje volit v jakémkoliv volebním okrsku.

Průkaz ale může úřad předat nejdříve 15 dní před konáním voleb, osobně či písemně. Konec lhůty pro doručení písemné žádosti o vydání voličského průkazu s ověřeným podpisem voliče je 7 dní před konáním voleb, v případě osobního předání potom 2 dny. 

 

Právě se děje

Další zprávy