Pražská SPOZ zvolila lídrem do voleb Miroslava Šloufa

Domácí Martina Machová Domácí, Martina Machová
12. 9. 2013 2:38
Někdejší Zemanův šéfporadce přitom ještě nedávno tvrdil, že s politikou končí.
Miroslav Šlouf.
Miroslav Šlouf. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zemanovci v hlavním městě chtějí do voleb poslat jako svého lídra někdejšího šéfporadce Miloše Zemana ještě z dob jeho působení jako předsedy vlády Miroslava Šloufa.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil místopředseda pražské SPOZ Vladimír Hönig. Ten kandiduje jako dvojka kandidátky. Jména první sedmičky rovněž zveřejnili pražští zemanovci na svých internetových stránkách.

Přední lobbista ještě nedávno tvrdil, že z politiky odchází, když se vzdal funkce předsedy pražské stranické buňky. Miloš Zeman pak tvrdí, že se se svou někdejší pravou rukou rozešel, protože si v minulosti vymýšlel.

Pražská SPOZ o svém lídrovi jednala do hluboké noci. Původně stranická centrála přesvědčovala ke kandidatuře v hlavním městě ministra dopravy Zdeňka Žáka. Ten deníku Insider v pondělí řekl, že nabídky má, ale že by se rád do budoucna věnoval dopravě po odborné stránce.

Pražský lídr SPOZ se utká například s Miroslavou Němcovou (ODS), Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) nebo odborářským předákem Jaroslavem Zavadilem, který kandiduje za ČSSD. Sestavu lídrů v hlavním městě rozšířil také šéf hnutí ANO Andrej Babiš nebo předseda zelených Ondřej Liška.

Za SPOZ kandiduje i prezidentův kancléř Vratislav Mynář, stranu povede ve Zlínském kraji. Mezi kandidáty SPOZ v ostatních krajích patří také čtyři ministři Rusnokovy vlády.

V Ústeckém kraji stranu povede ministr zemědělství Miroslav Toman, ve Středočeském kraji kandiduje ministr práce František Koníček, jihomoravským lídrem bude ministr pro místní rozvoj František Lukl a v Moravskoslezském kraji se do čela kandidátky postaví ministr vnitra Martin Pecina.

V Karlovarském kraji zemanovce povede právník Josef Kvasnička, na Liberecku bývalý fotbalista Jan Nezmar a v Plzeňském kraji místopředsedkyně strany Dita Portová.

Zemanovci se v průzkumech pohybují kolem pětiprocentní hranice, která je pro vstup do sněmovny nutná. Strana jde do voleb s aktualizovanou verzí volebního programu z roku 2010, jehož autorem byl tehdejší předseda Miloš Zeman.

SPOZ například usiluje o změnu volebního systému, tedy například snížení preferenčního procenta z pěti na tři procenta nebo zvýšení počtu volebních okrsků z dnešních 14 na 35. Podporuje také Zemanovu myšlenku vodního kanálu propojujícího Dunaj, Labe a Odru. Dále by zemanovci rádi sloučili všechny zpravodajské služby do jednoho celku.

 

Právě se děje

Další zprávy