Zemanovci ulovili dalšího ministra. Františka Lukla

Martina Machová Martina Machová
10. 9. 2013 6:10
SPOZ usiluje i o ministra dopravy Žáka.
František Lukl.
František Lukl. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Straně práv občanů - zemanovcům se podařilo do voleb zlanařit už čtvrtého ministra současné vlády.

Jistá je nově kandidatura ministra pro místní rozvoj Františka Lukla. Ministr to potvrdil deníku Aktuálně.cz. "Potvrzuji svou kandidaturu jako lídr SPOZ na Jižní Moravě jako nestraník," uvedl Lukl.

Svou kandidaturu vysvětluje tím, že za SPOZ v Jihomoravském kraji kandidují lidé, kteří jsou "normální s se zdravým rozumem, pilní a schopní program SPOZu prosazovat.

Líbí se mu rovněž body v programu zemanovců, jako je vyplácení sociálních dávek za práci pro samosprávy nebo zrušení praxe, kdy si na chudých a jejich dávkách dá vydělávat, čehož jsou příkladem ubytovny.

Do třetice pak bylo v jeho rozhodování důležitá i skutečnost, že SPOZ hodlá dále prosazovat změny, které na ministerstvu rozjel. "Například eurofondy a nové nastavení jejich struktury, ale i podpora venkova, více drobných dotací a snížení byrokracie u malých obcí," uvedl pro Aktuálně.cz Lukl

Pro zemanovce je to už čtvrtý zářez na pažbě předvolebního lovu ve vládních řadách. V Severomoravském kraji povede jejich kandidátku ministr vnitra v Rusnokově vládě ministr vnitra Martin Pecina, ve Středních Čechách bude kandidovat ministr práce a sociálních věcí František Koníček a v Ústeckém kraji šéf resortu zemědělství Miroslav Toman.

Žák je na vážkách

Zemanovci lákají i ministra dopravy Zdeňka Žáka.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, který s Žákem hovořil. Ministr připustil, že na stole má nabídky ještě dalších tří partají. "Zatím mne ale nikdo nepřesvědčil," komentoval zájem o svou osobu Žák.

Z bývalého, širší veřejnosti spíše neznámého šéfa drážní inspekce a ministerského náměstka se stal během léta jeden z nejviditelnějších ministrů Rusnokova kabinetu. Odvolal například generálního ředitele Českých drah Petra Žaludu, v kauze oprav na dálnici D1 vytvořil speciální skupinu prošetřující postup stavbařů.

Přečtěte si podrobnosti v placeném deníku Insider - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy