Pravicový senát smetl zákoník práce

Tomáš Fránek
29. 3. 2006 16:28
Praha - Senátoři dnes zamítli nový zkoník práce a vrátili ho sněmovně. Ta o něm bude muset hlasovat znovu.

Senátoři z ODS označovali zákoník za protiústavní. "Zákon odporuje ustanovením Listiny základních práv a svobod, a tím pádem je i protiústavní," řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Norma podle něj umožňuje zásahy státu a odborů do sféry, která by měla být především otázkou volných vztahů rovnoprávných partnerů - zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Zákoník ve sněmovně prošel hlasy poslanců sociální demokracie a komunistické strany. Získat znovu 101 hlasů ve Sněmovně zřejmě ale nebude těžké. Zákoník má podporu sociálních demokratů a komunistů  - a ti mají dohromady totiž mají 111 hlasů.

Názory na podobu nového zákoníku práce se mezi příznivci a odpůrci této normy jen těžko mohou více lišit. Zatímco sociální demokraté a komunisté mluví o moderní normě, která prospěje všem zaměstnavatelům i jejich pracovníkům, odpůrci zákona jsou opačného názoru a tvrdí, že nový zákoník povede k dalšímu propouštění a omezení podnikání v zemi.

Sociální demokraté nový zákoník prosadili ve Sněmovně i přes odpor svých koaličních partnerů. Zastánci a odpůrci normy se přitom nedokáží shodnout téměř na ničem.

Infobox

Přečtěte si

 

Všemocné odbory?

"Vůbec není pravda, že zákoník dál posiluje postavení odborů. Jde o moderní normu, která na jedné straně pomůže při podnikání, a na druhé nezhorší postavení zaměstnanců," prohlašuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

"Proč by odbory měly zodpovídat za bezpečnost práce, když od toho jsou státní orgány. Proč je v návrhu zhruba 380 povinností ukládaných zaměstnavatelům?" protestuje šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, jeden z významných odpůrců nového zákoníku.

Právě o postavení odborů a pravidla pro propouštění a přijímání zaměstnanců se levice a pravice přou nejvíc. Svaz průmyslu a dopravy navrhuje, aby pracovní poměr bylo možné ukončit i bez udání důvodů. To by podle průmyslníků dovolilo najímat pracovníky na krátkou dobu ve chvíli, kdy to firma potřebuje nejvíce.

Sociální demokracie a komunisté s takovým argumentem zásadně nesouhlasí.#reklama

Soumrak koalice

Sociální demokraté totiž i přes odpor lidovců a nesouhlas unionistů zákoník práce ve sněmovně prosadili za pomoci komunistů. Mohli navíc počítat s výraznou podporou odborů, v listopadu za nový zákoník práce demonstrovalo přes dvacet tisíc lidí.

Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska je zákoník jedním z nejviditelnějších dokladů parlamentní spolupráce ČSSD a KSČM. Komunisté už před jednáním potvrdili, že zákon z dílny ministra Škromacha podpoří.

Stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová uvedla, že zákoník je nepřehledný a místy nesrozumitelný.

"Jednotná a nerozborná fronta socialistů a komunistů válcuje vše, co se jí postaví do cesty bez ohledu na kompetetní názory, bez ohledu na to, jaké problémy lidem způsobí. Nulová tolerance po bolševicku," uvedla Páralová, která předložila téměř šedesát změn a navrhla zákoník zamítnout.

Norma začne platit, pokud ji odhlasuje Senát a podepíše prezident. Nahradí právní úpravu z roku 1966 a řadu dalších zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy