Kraji bez práce svitla šance - offsety

Olina Martinková
23. 1. 2006 19:37
Přerov - Jeden z krajů s nejvyšší nezaměstnaností je krok od peněz spojených s nákupem stíhaček gripen. Uvnitř: MAPA OFFSETŮ

Offsetový program celkově počítal se zakázkami za víc než 25 miliard. Podle doposud zveřejněných informací - ke konci roku 2004 - se české podniky dosud dostaly k 4,2 miliardám korun, tedy 16,5 procentům dohody. Během letošního roku by se podíl měl zvýšit na 20 procent.

  • Co Česko čeká od offsetů

Přerovská firma Meopta Optika očekává, že také díky zakázkám pro ni: v pondělí oznámila, že bude další společností, která by mohla vytěžit z průmyslové spolupráce spojené s novými stíhačkami české armády.

Pro detailní mapu offsetů KLIKNĚTE DO OBRÁZKU
Pro detailní mapu offsetů KLIKNĚTE DO OBRÁZKU | Foto: Jiří Kropáček, Tomáš Daněk

Desítky milionů?

Meopta je jedním z největších zaměstnavatelů v Olomouckém kraji. ( O firmě více ZDE ). Ten je jedním ze čtyř regionů, které dosud nezískaly žádnou zakázku v rámci offsetů. Kraj přitom patří mezi ty s nejvyšší nezaměstnaností.

"Offsety jsou další možností, jak rozšířit výrobu a vytvořit nová pracovní místa. Zatím jsme ale ve fázi schvalování a hodnocení vzorků," říká Vítězslav Moťka, místopředseda představenstva firmy. Meopta nicméně počítá s tím, že začne už letos dodávat několik typů výrobků.

"Budou to dodávky v oblasti přesného mechanického obrábění. Letos by však zakázka měla dosáhnout pouze hodnoty v milionech. Očekáváme, že do budoucna získáme jako spolehliví dodavatelé zakázky také na montážní práce. Jsme připraveni také na přenos technologií od zákazníků," uvádí Moťka.

Tím by se hodnota nepřímých offsetů zvýšila na desítky milionů korun.

Politici: Pomůžeme

O offsetových programech ale jednají s firmou BAE Systems, která je zodpovědná za český offsetový program, také další firmy z Přerovska.

"Doufáme, že se nám podaří získat nějaký okrajový projekt," řekl Jiří Kučera z firmy Kazeto Přerov, která vyrábí lepenku a doplňky pro domácnost. O zakázky se zajímají také firmy PSP Engineering a PSP Slévárna.

"Je nutné posílit kontakty a prezentovat možnosti regionu. Olomoucký kraj má těžší pozici než Praha či Brno," upozorňuje senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová.

Poslanec za Zlínský kraj Petr Nečas, stínový ministr obrany za ODS, tvrdí, že hodlá svolat v nejbližší době kontaktní schůzky mezi firmami a BAE Systems ve Zlíně. "Doposud se nepodařilo dostat offsetové programy do této části republiky. Máme zájem přinést zakázky i na střední a jižní Moravu," dodává.#reklama

Vedle gripenů chystá česká armáda zakázku na nákup kolových obrněných transportérů v hodnotě 25 miliard korun. Jeho části lze podle Nečase na rozdíl od gripenů vyrábět přímo v Česku. Do programů by se tak mohly zapojit například Zbrojovka Vsetín nebo VOP Šternberk.

 

Právě se děje

Další zprávy