Chemopharma nemá na mzdy, panuje napětí

ČTK, eko
25. 1. 2006 15:55
Ústí nad Labem -  Ústecká Chemopharma, přední český výrobce náplastí, má po roce zřejmě opět finanční problémy. Zaměstnanci ještě nedostali mzdy za prosinec, v podniku panuje napětí.

Výroba je omezena, nikdo neví, kdy se zastaví úplně, řekl odborový předák firmy Jaroslav Bílek. Firmě stejně jako v loňském roce dochází peníze na nákup surovin.

Lidé měli dostat mzdy za prosinec podle kolektivní smlouvy nejpozději 15. ledna. "Zatím nic nepřišlo, údajně by prý měl majitel přivézt peníze v hotovosti," uvedl Bílek. Akciovou společnost doposud zastupoval předseda představenstva Josef Krautman. Ten dnes nezvedal mobilní telefon.

Firma měla potíže už loni

Kvůli dluhu Chemopharmě v březnu 2005 ústecká teplárna zastavila dodávky. Na majetek společnosti posléze prohlásil exekutorský úřad na žádost zahraničního věřitele exekuci. Několik týdnů stála výroba. V dubnu na firmu věřitelé podali u pražského soudu, kde má společnost sídlo, návrh na konkurz. Podle obchodního rejstříku firma v konkurzu není.

Exekutorský správce Přemysl Jirák chtěl společnost v říjnu prodat v dražbě. Na vyvolávací cenu 109 milionů korun nikdo nereagoval. Žádný subjekt také nesložil dražební jistinu. Jirák je nyní údajně na dovolené, mobilní telefon má vypnutý. "Prý přijede v pondělí, ale nevíme žádné podrobnosti, panuje zde příšerná atmosféra, lidé jsou nervózní, opět se bojí o práci," uvedl Bílek.

Výroba v Chemopharmě stála od začátku loňského roku. Teplárna zastavila dodávky společnosti kvůli neplacení dluhu na počátku března. Asi 250 lidí bylo od té doby doma, někteří podali výpověď. V oddělení léčiv Chemopharma zahájila znovu výrobu v dubnu se 100 zaměstnanci. Po čase obnovila provoz ve všech odděleních. Nyní v chemičce pracuje kolem 270 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy