Práva obětí trestných činů posílí, shodli se poslanci

ČTK ČTK
18. 12. 2012 21:05
Nově by měly právo získat vyšší peněžitou pomoc než doposud
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna v úterý hladce schválila návrh zákona, který má pomoci obětem trestných činů a posílit ochranu poškozených.

Oběti by měly právo získat odbornou právní pomoc, požádat o citlivé zacházení, dostat krátkodobou ochranu nebo vyšší peněžitou pomoc než doposud. Předloha míří do Senátu.

Oběti budou mít také možnost domoci se náhrady škody, která jim byla trestným činem způsobena, a to i z majetku zařazeného do insolvenčního nebo exekučního řízení.

Norma má posílit roli sdružení, která obětem poskytují právní, psychologickou nebo sociální odbornou pomoc. Ministerstvo spravedlnosti chce vést jejich veřejný seznam a finančně je podporovat. Poškození by měli nově dostávat informace ke svému případu, ke kterým se dosud nedostali, například o propuštění dotyčného útočníka z výkonu trestu.

Soudce má při rozhodování o výši trestu brát nově v potaz prohlášení oběti o tom, jak výrazně trestná činnost ovlivnila její život a jak ji poškodila. Oběti sexuálních trestných činů si budou moci zvolit svého důvěrníka, kterým může být nejen právník, ale i příbuzný.

Oběť bude moci požádat, aby se při výsleších ani jindy nemusela setkat s pachatelem. Bude si také moci zvolit, že chce být vyslechnuta osobou stejného či opačného pohlaví. Má to ochránit zejména oběti znásilnění, sexuálního nátlaku, obchodování s lidmi a dalších trestných činů zasahujících do lidské důstojnosti.

Norma zároveň rozšiřuje okruh trestných činů, jejichž oběti budou moci požádat o peněžitou pomoc od státu. V současné době to lze jen tehdy, pokud pachatel způsobí někomu újmu na zdraví nebo smrt. Nově budou moci využít pomoci také oběti sexuálních trestních činů a děti, které jsou obětí trestného činu týrání svěřené osoby.

 

Právě se děje

Další zprávy