Soudci si od ledna polepší, poslanci také, i když méně

Jakub Novák
18. 12. 2012 20:10
Sněmovna poslala do Senátu novelu zákona o platech soudců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci napravují blamáž kolem platů soudců. Novela upravující jejich výši, kterou kabinet narychlo připravil a poslal Poslanecké sněmovně ke schválení ve stavu legislativní nouze, hladce prošla do Senátu.

Soudci tak od nového roku nejenže dostanou plat, ale zároveň se jim zvýší.

Jejich základní plat by měl začínat na 2,75násobku průměrné mzdy v neziskovém sektoru, který v současnosti činí asi 24 tisíc korun.

Pro návrh hlasovalo devětasedmdesát poslanců, proti osm.

Spolu s novelou byl schválen i pozměňovací návrh Jana Čechlovského (ODS), podle kterého si poslanci zrušili odvody na pojistné na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění z poslaneckých náhrad.

Jejich zdanění však zůstává - čistý příjem se tak poslancům zvýší, i když ne tak výrazně, jak někteří původně zamýšleli.

Současné platy

Funkce Plat základ platu 51731 řadový poslanec 55900 místopředseda komory 106600 předseda 150100 ministr 106600 premiér 150100 prezident 186300 soudce ÚS 111300 předseda ÚS 156700 člen NKÚ 78700 soudce okr. s. s praxí 6-9 let 61600

Základní plat by se tak měl zvýšit jen soudcům a státním zástupcům - poslancům či senátorům by měla být platová základna v následujících dvou letech zmražena na úrovni 51 731 korun; poslanec a senátor by tak měli dál dostávat základní plat 55 900 korun, předsedové parlamentních komor a premiér 150 100 korun a ministři po 106 tisících.

Růst by měly teprve od roku 2015 tak, aby se v roce 2017 vyrovnaly soudcovským platům.

Do zákona, respektive do zrušení odvodů zdravotního a sociálního pojištění, se záhy po odhlasování sněmovnou pustily Věci veřejné.

"Zneužitím institutu legislativní nouze, který je možno použít výhradně pouze při mimořádných událostech českého státu, jako jsou například stav obecného ohrožení či vstup zahraničních armád, se podařilo 69 poslancům z přítomných 94 si navýšit poslanecký příjem řádově o 5 tisíc korun měsíčně," rozeslala strana své stanovisko v tiskové zprávě.

Zároveň v ní zdůraznila, že její poslanci jakékoliv zvyšování svých platů odmítli.

Vláda musela k tomuto mimořádnému postupu sáhnout poté, co došlo ke sporům ohledně zrušení zdanění poslaneckých náhrad, které nakonec vedly k potopení celé novely zákona o platech ústavních činitelů, která platy soudců řešila.

Divoké hlasování

Navzdory skutečnosti, že na jednání špiček koaličních stran došlo k obecné politické dohodě ohledně zmražení platové základny poslanců, senátorů, ministrů a dalších, nebylo jasné, jak hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, které řešily například zmíněné zrušení zdanění náhrad zavedené v roce 2010.
 
Následovalo  tzv. "divoké hlasování", které skončilo zamítnutím novely - poslanci si tedy příjmy zrušením zdanění náhrad nezvýšili, ale zároveň vystavili soudce situaci, že nebude z čeho vypočítat jejich plat, který by jim tak na začátku roku nebyl vyplacen.

 

Právě se děje

Další zprávy