Praha chce přesunout svůj Hyde Park. Myslí i na Letnou

mp
28. 4. 2008 16:35
Hlavní město chce změnit shromažďovací zákon
Neonacisté shromáždění na pražském Palackého náměstí. Už tradiční "Hyde park" se má ale přesunout jinam
Neonacisté shromáždění na pražském Palackého náměstí. Už tradiční "Hyde park" se má ale přesunout jinam | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní město se rozhodlo ztížit úlohu pořadatelům demonstrací. Magistrát připravuje novelu shromažďovacího zákona.

Plánuje také zrušení takzvaného pražského Hyde Parku na Palackého náměstí v centru města, které je prvním takovým místem v republice, kde se lidé mohou scházet, aniž by akci oznámili.

Náhradní prostor zatím Praha nemá. V úvahu přicházejí v tuto chvíli dvě lokality - vymezená část Letenské pláně nebo kus zelené plochy před oborou Hvězda.

Současný prostor na Palackém náměstí není podle úřadu příliš vhodný - je uzavřený a větší shromáždění přinášejí problémy.

"Shromážděný dav například často přesahoval při akcích většího rozsahu vymezený prostor. To způsobuje problémy v dopravě, protože se zde kříží tramvajové linky s rušným provozem," vysvětluje některé z komplikací náměstek Blažek.

Tři dny jsou málo

Snahu změnit shromažďovací zákon vysvětluje magistrát mimo jiné tím, že přibývá akcí, které oznamují skupiny, jež magistrát pokládá na extrémisty. Před nedávnem například Praha zakázala dva pochody neonacistů oznámené na prvního května.

Čtěte více: Praha zakázala extrémistům další pochod. Na 1. máje

A podle hlavního města mají úřady v nynějším zákoně časově příliš omezenou možnost posoudit oznámené akce. Magistráty tak musí rozhodnout nejdéle do tří dnů od oznámení shromáždění.

"Šibeniční lhůta nedává městu prostor opatřit si v případě podezření dostatečné podklady pro rozhodnutí o zákazu shromáždění a náležitě je prozkoumat tak, aby rozhodnutí mohlo řádně zdůvodnit," říká náměstek primátora Rudolf Blažek.

Víkendová "past"

Současná podoba zákona navíc nestanovuje, že by ony tři dny musely být pracovní. V praxi tak mohou nastat situace, kdy pořadatel podá oznámení elektronicky v pátek večer a magistrátu tak zbude pouze jediný pracovní den k posouzení plánovaného shromáždění.

Plzeň je pro dnešek policejním městem. Uniformy budou centrum hlídat až do noci.
Plzeň je pro dnešek policejním městem. Uniformy budou centrum hlídat až do noci. | Foto: Ondřej Besperát

V lednu tohoto se roku se tak například plzeňský primátor Pavel Rödl dopustil porušení současného zákona, když zakázal pochod neonacistů centrem města několik týdnů poté, co byla akce oznámena.

Odborníci z pražského magistrátu v současnosti pracují na právní analýze stávající shromažďovací normy - výsledky očekává město v polovině června.

 

Právě se děje

Další zprávy