Do vlády čtyř nejdeme, řekl Paroubek

sim, job
26. 11. 2006 20:45
Praha - Šéf ČSSD Paroubek po večerní schůzce s vyjednavači strany řekl: Nabídku Mirka Topolánka na vládu čtyřkoalice nebereme. Uvnitř: ANKETA

"ČSSD do takové vlády nepůjde," řekl po hodinách jednání v neděli večer.

Tato odpověď, kterou v pondělí oficiálně dostane premiér Mirek Topolánek, se dala předvídat už po poledni. Paroubek v televizních Otázkách řekl, že nabídku ODS nejspíš odmítne.

"Neumím si představit, že bychom kývli na předčasné volby za rok a půl," prohlásil. "Takový projekt jsme odmítli v červnu a v červenci a v září a v říjnu... Bylo by nesmyslné na to teď kývnout," řekl.

Vláda s ročním mandátem? S díky odmítám, řekl Jiří Paroubek.
Vláda s ročním mandátem? S díky odmítám, řekl Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

S návrhem čtyřbarevné vlády - ODS, zelených, lidovců a socialistů - přišel Mirek Topolánek v průběhu týdne. Sociální demokraté slíbili odpovědět do pondělka, kdy půjde Topolánek informovat o vývoji v jednáních prezidenta Václava Klause.

Čtyřkoaliční kabinet by začal pracovat na reformách, ale jeho hlavním úkolem by bylo zemi dovést k předčasným volbám. Ty by se podle posledního scénáře měly konat v rozmezí května až června 2008.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté ovšem nadále považují za nejlepší kabinet s tříletým mandátem. Na kterém by spolupracovali sami s ODS, maximálně s lidovci.

"Jsme připraveni přijít na jednání s ODS s agendou proreformní vlády, která by byla na tři roky," zopakoval v neděli Paroubek, který hodlá přinést na jednání konkrétní náplň budoucí vlády.

ČSSD: Chceme reformy

"Dvě velké strany jsou schopny se dohodnout na reformách," trvá si na svém šéf ČSSD.

Budoucí vláda by podle něj měla debatovat se všemi stranami o změnách důchodového systému, definitivní stabilizaci zdravotnictví, stabilizaci veřejných financí, aktualizaci konvergenčního programu. Podle Paroubka by se také neměl odkládat vstup do evropské měnové unie a čerpání peněz z evropských fondů. A řešit by se měl také boj proti kriminalitě, snížení a zjednodušení daní.

"Jsou to okruhy, o kterých budeme debatovat. Program, se kterým přijdeme, bude propracovanější," dodal šéf sociálních demokratů s tím, že jej představí ODS a lidovcům.

KDU-ČSL je jednání nakloněna. Úřadující předseda Jan Kasal věří, že ČSSD nakonec přijde s návrhem stabilního řešení vlády demokratických stran. "Nevím, jestli občané budou až tak citliví na to, jestli ta příští vláda se bude sestavovat ze tří nebo ze čtyřech partnerů. Myslím si, že jde o to, aby se vůbec nějaké řešení našlo," řekl ČTK Kasal.

ODS tápe: Má uvěřit?

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se k tomu podle ředitele tiskového odboru vlády Martina Schmarcze vyjádří zřejmě až v pondělí, kdy má ČSSD zveřejnit konečné stanovisko.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová ovšem Paroubkovi nevěří. "Pokud to budou myslet vážně, pak by každý rozumný člověk musel říct, že by to za to stálo. Ale kdyby takový program ČSSD měla, mohla reflektovat naši vládu, která tyto reformy nabízela. Nemám důvod tomu věřit," řekla Němcová.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová: Máme ještě ČSSD věřit?
Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová: Máme ještě ČSSD věřit? | Foto: Ondřej Besperát

Politička nevěří, že vznikne silná vláda, která udělá reformy. "Zásadní spor trvá. Někdo vyhrál volby a ČSSD popírá, že má vítěz právo vládnout," dodala.

"Vítěz voleb je ten, kdo sestaví vládu," kontroval Paroubek

Jednání? Omluvte se za Dalíka

Ovšem jednání Paroubek podmínil omluvou od Topolánka, jehož nejbližší spolupracovník Marek Dalík podle Mf Dnes "kupuje" hlasy řadových členů sociální demokracie. Ti by měli v případném hlasování o vládě, z níž by ODS vyčlenila ČSSD, podpořit (stranické legitimaci navzdory) středo-pravý kabinet.

Vznik středo-pravého kabinetu je totiž dalším vládním scénářem, na kterém Topolánek pracuje a o němž jako první informoval už ve čtvrtek jako první deník Aktuálně.cz.

  • ČTĚTE VÍCE:
    Plán o vládě: S Kalouskem, a bez ČSSD

    ...Občanští demokraté začali pracovat s novým scénářem na vznik kabinetu. Nepočítá s účastí ČSSD. Námluvy s ČSSD krachují. Při debatách o personálním obsazení vlády se navíc dostal do hry bývalý lidovecký předseda Miroslav Kalousek...

Mf Dnes si Dalíka natočila skrytou kamerou, záběry včera vysílala Česká televize. Paroubka to pobouřilo. "Ze slov nejbližšího spolupracovníka premiéra vyplývá, že nás ODS nebere vážně," řekl.

"Je potřeba, aby pan předseda ODS udělal vážné kroky v tomto směru. Očekávám jeho omluvu, ale nejde jen o ni. Očekávám také, že nám sdělí, jakým způsobem budeme v jednání pokračovat, abychom měli důvěru v tato jednání," řekl.

Miroslava Němcová míní, že omluva premiéra není na místě. "Pan Dalík není volený funkcionář ODS, nemá mandát k rozhodování ani k jednání za stranu. Byla to slova člověka, který nezastupuje ODS," soudí Němcová.

Předseda ODS Mirek Topolánek se svým poradcem Markem Dalíkem.
Předseda ODS Mirek Topolánek se svým poradcem Markem Dalíkem. | Foto: Ondřej Besperát

Připustila ale, že by si šéf ODS měl celou záležitost radikálně vyřešit se svým tajemníkem. "Kdybych byla na místě předsedy ODS, vyvodila bych závěry. Je to překročení rozumné spolupráce mezi předsedou vlády a jeho tajemníkem," řekla.

Dalík zvažuje žalobu

Sám Dalík se dnes v písemném prohlášení proti podobným výrokům ohradil. "Považuji za absurdní, aby se mé soukromé vyjádření stalo předmětem sporu mezi vrcholnými politiky ČSSD a ODS," dodal s tím, že pro Paroubka by to představoval záminku, proč odmítnout čtyřkoaliční projekt.

Kvůli okolnostem pořízení záznamu uvažuje o žalobě na ochranu osobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy