Pospíšil: Kdo neuspěl ve volbách, ať jde z vedení ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 10. 2012 10:55
Když se nic nestane, hrozí ODS ve sněmovních volbách katastrofa, říká bývalý ministr
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jediným faktickým vítězem víkendových voleb z řad ODS je zatím Jiří Pospíšil, který na Plzeňsku (jako v jediném kraji) získal pro ODS první místo v kraji.

Už teď říká, že se v ODS musí něco stát. Kvůli příštím sněmovním volbám, které - pokud budou v řádném termínu - jsou už za rok a půl.

"Výsledek, který by byl pod 15 procent, bych pro ODS považoval za katastrofu," říká místopředseda ODS.

Posílen volebním vítězstvím bude sahat na volebním kongresu ODS začátkem listopadu znovu po křesle místopředsedy a tvrdí, že by byl schopen spolupracovat s Petrem Nečasem, který ho nechal odvolat z vlády.

Podle Pospíšila by se vedení ODS mělo obměnit: "Lidé, kteří ve volbách neuspěli, by měli být nahrazeni."

Tím, kdo neuspěl v senátních volbách, je místopředseda ODS a ministr Alexandr Vondra, momentálně největší spojenec Petra Nečase v nejužším vedení ODS. Po odchodu samotného Nečase ale Pospíšil nevolá.

Přestože výsledek voleb kritizuje, tvrdí, že ještě tento týden by ODS o něm neměla vůbec mluvit: "Teď musíme udělat maximum pro to, aby uspěli naši kandidáti v senátních volbách. Nedoporučoval bych teď debatovat o výsledcích voleb."

A.cz: Přijímáte ono oficiální vysvětlení nejvyššího vedení ODS, že kdo vládne, prohrává v krajích, takže je to běžná věc?

Pouze částečně. Na jedné straně je pravda, že kdo vládne, má obtížnější situaci a většinou regionální volby, které se konají uprostřed vládního mandátu, prohrává. Nicméně kladu si otázku, jak ta prohra má být velká. A tato prohra je mnohem větší, než nám ukazovaly průzkumy a než jsme předpokládali.

Asi kdybychom prohráli a měli jsme jednoho dva hejtmany a průměrný výsledek ODS byl 17 procent, tak by to zapadlo do té argumentace "jsme u moci, těžko můžeme vyhrát krajské volby". Ale toto je výraznější prohra, než jaká byla v roce 2004 u sociálních demokratů, kdy je vedl Stanislav Gross.

Takže ODS musí teď hledat příčiny a odstranit je, protože nás za rok a půl čekají parlamentní volby.

A.cz: Možná i dřív…

Možná i dřív. A výsledek, který by byl pod 15 procent, bych pro ODS považoval za katastrofu.

Příčina? Nekomunikujeme, nevysvětlujeme

A.cz: Kde vidíte důvody tohoto debaklu ODS?

Domnívám se, že ODS nedostatečně vysvětlila důvody a podobu reforem, které pravicová vláda prováděla.

A.cz: Je to tedy chyba vlády?

Myslím si, že je to chyba vlády.

A.cz: A přímo premiéra?

Já budu říkat, že je to prostě chyba vlády. Ne proto, co se dělalo - podle mě jsou reformy nutné, úsporná opatření se musí provádět. Ale provádím-li nepopulární kroky, musím se dvojnásobně snažit je vysvětlit. K volbám totiž nepřišli pravicoví voliči, kteří primárně neodmítají reformy.

A.cz: Co ale teď může - a musí - ODS udělat, aby neskončila při sněmovních volbách pod 15 procenty?

Musíme lépe vysvětlovat naši politiku.

A.cz: Máte na to jen rok a půl...

Musíme se nebát přiznat si, že úspěšný politik není jen ten, který provádí nutné reformní kroky, ale i ten, který se zaměří na to, vysvětlovat je veřejnosti. Úspěšný politik je zkrátka jen ten, který své kroky dokáže před veřejností obhájit.

Po odchodu přímo Nečase nevolám

A.cz: Chytnu vás za slovo: čekáte, že se změní chování předsedy strany, nebo by se měla změnit osoba předsedy?

Nemyslím, že by v tuto chvíli mělo dojít ke změně vlády. Na půdorysu této koalice by se nová vláda jen obtížně vytvářela. Takže nevolám po personální změně, volám spíše po změně stylu komunikace.

A.cz: Čekáte, že se to skutečně stane?

Uvidíme. Jsme den po volbách a je před námi druhé kolo senátních voleb. Nevolám po revoluci, ale po tom, abychom se o tom věcně bavili na kongresu. A i z té debaty vyplyne, jestli stačí jen lehce upravit komunikační styl, nebo je třeba dalších výraznějších změn. Já po nich primárně nevolám.

V červnu balil na ministerstvu, teď vyhrál na Plzeňsku.
V červnu balil na ministerstvu, teď vyhrál na Plzeňsku. | Foto: Vojtěch Marek

Voliči řekli: Zůstaň v politice

A.cz: Budete kandidovat znovu na místopředsedu, posílen volebním vítězstvím?

Ano. Tuto otázku jsem dosud odmítal, do doby výsledku v krajských volbách. Bral jsem je jako jakési referendum, jestli mám zůstat v politice, nebo ne. Z mého pohledu bych se nerad dral někam, kde si můj šéf a má strana myslí, že bych tam být neměl.

Ale nyní mám silný mandát od voličů, kteří řekli, že chtějí, abych v politice působil, a proto budu usilovat o mandát místopředsedy strany.

A.cz: A dovedete si ale představit spolupráci v nejužším vedení ODS?

Jde-li nám o prospěch ODS - a všichni asi tušíme, že situace není příliš dobrá -, tak doufám, že dojde k překonání osobních animozit, že jsme si ne všichni lidsky sedli, a že příští vedení udělá vše pro to, aby ODS v příštích parlamentních volbách obstála. Já osobně necítím žádnou zatrpklost, plně jsem respektoval rozhodnutí premiéra, že mě odvolal.

Kdo neuspěl, ať jde z vedení

A.cz: Mělo by se podle vás vedení ODS víc proměnit? Předseda by se podle vás měnit neměl, ale i vy byste také rád zůstal...

Myslím, že lidé, kteří ve volbách neuspěli, by měli být nahrazeni. To mi připadá přirozené a správné.

A.cz: Jak byste teď charakterizoval situaci v ODS: nic se neděje, nebo je to ticho před bouří?

Doufám, že existuje ještě třetí varianta, že situace, která nastala, nás povede k věcné, klidné debatě.

A.cz: Krajští zastupitelé ODS ubývají - kromě vašeho a ještě jednoho kraje je to tak 5 mandátů v zastupitelstvu. V komunálních volbách je to podobné. Nehrozí soumrak tradičních stran, včetně ODS?

Jak se ODS propadla oproti minulým volbám, tak ještě víc se propadla sociální demokracie. Takže oslabují obě velké standardní politické strany. ČSSD sice vyhrála, ale je to pro ni stejně debakl, Pyrrhovo vítězství, všude se musí opírat o komunisty nikoliv jako o přívěsek, ale téměř stejně silného partnera. Ale faktem je, že se oslabuje základna velkých politických stran. Doufám, že je to přechodné.

 

Právě se děje

Další zprávy