Poslanec Skokan chce nahradit Johna v čele VV

Martina Machová Martina Machová
26. 5. 2012 15:05
Nového stranického šéfa budou VV volit v červnu
Poslanec VV Petr Skokan
Poslanec VV Petr Skokan | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Liberec - Bývalý hejtman Libereckého kraje za ODS, dnes poslanec Věcí veřejných Petr Skokan, chce usilovat o post předsedy VV.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sám politik. "Získal jsem nominaci od libereckého klubu," uvedl. Liberecká "véčka" o jeho kandidatuře jednala v sobotu dopoledne.

Skokan se postaví současnému předsedovi VV Radku Johnovi, který svůj záměr obhajovat funci oznámil na stranickém gremiu v úterý.

Skokan pak podle svých slov& jde do souboje o předsednictví s tím, že chce pracovat na očištění jména strany, která se podle něj dostala do problémů díky léčkám svých politických oponentů. Využít přitom chce zbylou členskou základnu, protože se podle něj jedná o lidi, kteří nezběhli a tím dokázali, že jim nejde o posty.

Zároveň si jako jeden ze zásadních cílů pro partaj, jejíž preference se momentálně pohybují hluboko pod hranicí volitelnosti, vytyčil očistu české politiky.

Podle něj totiž i na postech současných ministrů sedí "nejrůznější šibalové". Premiér Petr Nečas přitom od poslední vládní krize, která stála VV místo koaliční strany, nikoho ve svém kabinetu nevyměnil a jedná se tedy o politiky, kterým VV několikrát v minulosti vyjadřovaly důvěru.

O Skokanovi jako možném kandidátovi na předsedu VV se spekulovalo již před dvěma týdny, na konferenci VV v Hradci Králové. V reakci na to pak minulý týden vystoupili ze strany tři její zástupci na liberecké radnici, kde je strana v koalici, a dalších osm členů. Liberecký klub se tak zmenšil o polovinu.

Někdejší vládní strana odešla do opozice poté, co se z jejího poslaneckého klubu oddělila skupina zákonodárců v čele s vicepremiérkou Karolínou Peake a založila platformu Lidem, která dál drží Nečasův kabinet

Odešla tak i část vedení samotné partaje, zůstal v něm jen předseda Radek John s místopředsedkyní Kateřinou Klasnovou. Mimořádný sjezd VV následně zkrátil mandát svého předsednictva a vyhlásil nové stranické primárky.

 

Právě se děje

Další zprávy