Bárta je zpět. V tichosti se vrátil do VV

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 5. 2012 13:07
Nepravomocně odsouzený poslanec byl zároveň pověřen koordinací odborných komisí
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Reuters

Praha - Faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta se po zhruba měsíci a půl do VV vrací.

Členství v nejmenší parlamentní partaji mu obnovilo grémium, které ho zároveň pověřilo "koordinací odborných komisí".

Sdělila to mluvčí politické strany Šárka Janouchová.

Někdejší ministr dopravy stranu formálně opustil v polovině dubna poté, co ho prvoinstanční soud nepravomocně odsoudil v úplatkářské aféře. Současně se vzdal i postu předsedy poslaneckého klubu, ale poslanecký mandát si ponechal.

"Vrcholný orgán VV tak vyslyšel písemné i ústní výzvy z regionů, které Bártův návrat požadovaly. Sama jsem toto přání slyšela například v Plzni, Litomyšli, Jablonci či Karlových Varech, tedy v podstatě všude, kam jsem zatím v rámci výjezdů předsednictva zavítala," vyjádřila se k návratu Víta Bárty do strany místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

"Oficiální žádost vzešla od klubů Domažlicka, Třeboňska, moravských klubů a Krajské rady Středních Čech," řekla Klasnová a dodala, že například právě koordinace odborných komisí je podle ní v době, kdy se VV ocitly v opozici, velmi důležitá.

Obvodní soud pro Prahu 5 Víta Bártu uznal vinným z uplácení bývalých spolustraníků Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Uložil mu osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku.

Bývalý šéf poslanců a neformální lídr VV vinu odmítl s tím, že poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí peníze půjčil. Předseda trestního senátu Jan Šott jeho tvrzení uvěřil. Podle něj je však i poskytování bezúročných půjček uplácením.

Škárkovi soud vyměřil tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Oba zákonodárci se proti verdiktu odvolali.

VV se snaží stabilizovat po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a části poslanců do nového politického subjektu. Vedení strany dalo k dispozici své funkce. Jejich mandát měl přitom vypršet až za rok. Učinili tak předseda strany John, místopředsedkyně Kateřina Klasnová a místopředseda Jiří Kohout. Strana si nové vedení zvolí 23. června.

Úřadující šéf strany Radek John vzápětí grémiu oznámil, že bude opět kandidovat na předsedu.

Peake a další poslanci zdůvodnili odchod z VV tím, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací, kterou podle nich VV vedly ve vztahu ke koaličním partnerům. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což ale nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně.

Vznikající strana LIDEM se ale již stala členem vládní koalice s ODS a TOP 09 namísto VV, které přešly do opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy