Peake žádá o registraci LIDEM, v červnu může mít stranu

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
21. 5. 2012 13:15
Žádost toho, kdo Peake předběhl, ministerstvo vrátilo k odstranění nedostatků
Jak to dopadne? Karolína Peake.
Jak to dopadne? Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Karolína Peake a přípravný výbor strany LIDEM (Liberální demokraté) podaly v pondělí oficiálně na ministerstvu vnitra žádost o registraci.

Petici nutnou pro vznik strany podepsalo přes 1717 lidí.

Platforma Karolíny Peake by se tak mohla stát v červnu novou politickou stranou poté, co se osm poslanců odtrhlo od strany Věci veřejné.

S žádostí o registraci uskupení s názvem LIDEM ale Peake předběhl někdo jiný. Karolína Peake kvůli tomu minulý týden podala trestní oznámení.

Kdo žádost podal, není jasné. Ministerstvo vnitra kvůli správnímu řízení odmítlo sdělit, o koho se jedná, platforma Peake to údajně neví. "Někteří říkají, že je to určitě bártovina, ale důkazy na to nemáme," říká jeden z poslanců kolem Peake.

"Nediskutovali jsme o tom, nevíme," tvrdí členka přípravného výboru kolem Karolíny Peake Lenka Andrýsová.

Dvě žádosti na vnitru, jedna vrácena

Ten, kdo si zažádal o registraci téhož názvu jako Peake, ji ale zatím nepředběhl.

"V této žádosti jsme shledali nedostatky, o kterých jsme vyrozuměli přípravný výbor. Dle zákona jsme tedy nezahájili řízení o registraci," řekl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

"Řízení bude zahájeno, pokud budou vady odstraněny, a návrh tak bude shledán bezvadným," dodal Novák s tím, že zákon nestanoví žádnou lhůtu, dokdy nedostatky odstranit.

Projděte si kuriózní návrhy loga vznikající strany

Mezitím bude resort vnitra podle Nováka posuzovat žádost podanou Peake: "Žádost paní Karolíny Peake se bude posuzovat jako každá jiná dle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích."

"Platforma Karolíny Peake", která vznikla rozštěpením VV, teď drží vládu premiéra Nečase.

Vicepremiérce se ale nepodařilo strhnout na svou stranu 10 poslanců a vytvořit klub, jak původně požadoval premiér Petr Nečas (ODS). Vládu proto s nimi drží část nezařazených poslanců a dva členové klubu Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy